Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Kan Sverige förstöra den blåvita hemmafesten? Finland är favorit för att försvara sitt VM-guld

Uppdaterad 11.12.2021 16:59.
Programmet är inte längre tillgängligt
VM i innebandy. Finalen Finland - Sverige (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Drömfinalen är här. Kan Sverige förstöra den finländska hemmafesten eller tar Finland sitt tredje raka VM-guld? Dags för final i innebandy-VM i Helsingfors!

Kl.17.10 VM-final i innebandy mellan Finland och Sverige

Helsingfors Arenan

Kommentatorer: Chriso Vuojärvi och Sebastian Freudenthal

Programmet är inte längre tillgängligt
VM i innebandy. Finalen Finland - Sverige (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Finlands läge: Dålig semifinalgenrep ger en lyckad final?

Semifinalinsatsen mot Tjeckien lämnade en hel del att önska. Finlands förbundskapten Petteri Nykky var oerhört kritisk till sin egen insats i gårkväll. Han hävdade att förberedelserna misslyckades vilket ledde till att laget uppträdde nervöst i första perioden.

Nykky visade emellertid sin storhet genom att reagera under matchens lopp. Förändringarna i kedjeformationerna var den avgörande detaljen som vände matchen.

I finalen har Finland inte råd med en lika krampartad start. Finland är knapp favorit men om man inte spelar på toppen av sitt kunnande slår Sverige till. Skoningslöst.

Sveriges läge: Slår ur underläge

Sverige höll sin finalsvit vid liv genom att besegra Schweiz med 6–1 i semifinalen. Siffrorna smickrar dock Sverige.

Schweiz var det bättre laget i två perioder men man satte inte sina heta målchanser. Schweizarna blottade dock brister i det svenska försvarsspelet. Om inte Sverige tätar till defensiven kommer Finland att utnyttja läget.

Det har gått över 2 500 dagar sedan Sverige senast korades till världsmästare i innebandy på herrsidan. Det är en evighet för grenens stormakt. Revanschlusten är enorm men Sverige får finna sig i att vara utmanare.

I de två senaste VM-finalerna har Finlands målvakt Eero Kosonen vunnit matchen i matchen mot sina svenska burväktarkollegor. Jonathan Edling var matchen bästa spelare i semifinalen mot Schweiz och om han spelar på samma nivå i dag så höjer han Sveriges aktier avsevärt.

Håll koll på: Sveriges agitator

Efter de två senaste finalförlusterna har Sveriges landslagsledning tänkt om. Nu mönstrar man en tredje kedja som består av grovjobbare. Yttern Kevin Haglund vet dessutom har man retar gallfeber på motståndarna.

Finländarna måste hålla huvudet kallt och inte provoceras av Haglund provokationer. Lättare sagt än gjort då man spelar inför en hemmapublik som eldar på och som reagerar starkt på allt som kan tolkas som orättvisor.

Kommentatorns tips: Hemmajubel i Helsingfors

Finland skakade av sig nervositeten i och med gårdagens semifinalthriller. Sverige råder inte bot på sina strukturella försvarsproblem över en natt och Finland hugger till skoningslöst. Hemmapublikens jubel vet inga gränser då guldet säkras med en 5–2-seger.