Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Försvarsmaktens kommendör Timo Kivinen: De nya planen fyller samma funktion som de nuvarande

Uppdaterad 11.12.2021 15:29.
Timo Kivinen, försvarsmaktens kommendör.
Bildtext Försvarsmaktens kommendör Timo Kivinen betonade i Morgonettan att Sverige är Finlands närmaste samarbetspartner inom försvaret, trots att jaktplanen är och förblir amerikanska.
Bild: Jouni Immonen / Yle

De F-35-jaktplan som Finland skaffar har de egenskaper som behövs för att försvara Finland på 2030-talet, säger Försvarsmaktens kommendör Timo Kivinen. Enligt honom kommer planen att fylla samma roll som dagens Hornetplan.

Försvarsmaktens kommendör Timo Kivinen intervjuades i Yles Morgonettan på lördagen. Där fick han frågan om Finland med planköpet får sådana vapentyper som landet hittills inte har haft. Svaren är rätt torftiga.

– Dagens Hornetplan kan operera från luften mot mål på marken och från luften mot mål i luften så på den punkten blir det ingen förändring, sade Kivinen.

Han poängterar att beslut om eventuell ytterligare bestyckning av planen fattas senare.

– Jaktplanspaketet är dimensionerat så att hela Finland kan försvaras, det är det som är avsikten med det, tillägger han.

Kivinen ser i alla fall inget militärt hot mot Finland just nu.

– Det finns militär potential i vår omgivning, men den förvandlas till ett hot först när någon beslutar sig för att ta den i användning, formulerar han sig.

Inget hot mot Finland

Inte heller konflikten kring Ukraina utgör något direkt hot mot Finland, enligt Försvarsmaktens kommendör Timo Kivinen.

– Det finns ingen sådan verksamhet i vårt närområde som ger orsak till oro.

På frågan hur det påverkar Finland ifall Ukrainakonflikten leder till att Ryssland genomför en militär attack, lyder svaret:

– Vi anpassar alltid vår verksamhet enligt rådande omständigheter.

De nya planens förmåga att samla in underrättelseuppgifter kommer enligt Kivinen att användas för Finlands egna behov. Det är politikerna som bestämmer om det ska idkas informationsutbyte med andra makter.

Gamla Hornetplan är värdelösa

Med anledning av en publikfråga förklarar Timo Kivinen vad som småningom kommer att hända med de gamla Hornetplanen.

– De första som tas ur bruk används för att få reservdelar till de Hornetplan som fortfarande är i användning.

Men småningom kommer alla planen sannolikt att skrotas. Att sälja dem vidare är knappast något alternativ.

– Det är som med begagnade bilar. När de närmar sig livscykelns slut är de inte värda mycket längre. Dessutom har Finland ingen licens för att sälja dem vidare, utan det skulle i så fall vara en fråga för den amerikanska tillverkaren.