Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Åtminstone 70 döda i Kentuckys värsta tornador någonsin – också andra amerikanska delstater drabbade

Uppdaterad 11.12.2021 18:56.
Förödelse i staden Mayfield i delstaten Kentucky förorsakad av en tornado den 11.12.2021.
Bildtext Flera byggander totalförstördes i tornadon i Kentucky.
Bild: Lehtikuva

Minst 70 människor har omkommit när en tornado drog fram över sydvästra Kentucky och en fabriksbyggnad rasade samman i staden Mayfield. Minst 30 tornador rapporterades i delstaterna Arkansas, Illinois, Kentucky, Missouri och Tennessee.

– Det här är de mest förödande tornadorna i vår delstats historia, säger guvernören i Kentucky, Andy Beshear.

Han uppger att dödssiffran kan stiga till 100. Nödtillstånd har utlysts i delstaten och nästan 200 soldater från nationalgardet har skickats till områden som förstörts av tornador.

Förödelse i staden Mayfield i delstaten Kentucky förorsakad av en tornado den 11.12.2021.
Bildtext En bilmekaniker letar igenom rasmassor. Hans företagsbyggnad förstördes av tornadon som drog genom området.
Bild: Lehtikuva

Beshear beskriver hur bitar av idustribyggnader, tak och träd ligger strödda i landskapet.

– Stora metallpelare har böjts eller brutits itu, byggnader finns inte längre kvar, stora bilar har plockats upp och kastats iväg. Och för många hem som människor sannolikt var inne i, har totalförstörts.

– Det finns många familjer som behöver era böner, tillade guvernören.

USA:s vicepresident Kamala Harris har uttryckt sitt stöd för offren och deras anhöriga på Twitter.

– Den förödelse som de här samhällena får uppleva är hjärtskärande. Vår administration jobbar med delstaten och lokala myndigheter för att erbjuda snabb assistans och hjälpinsatser till de drabbade områdena, uppger hon.

Också president Joe Bidens tankar är hos de drabbade. Federal hjälp har skickats till de drabbade områdena i delstaten.

Småstad hårt drabbad

Enligt Kentuckys guvernör Andy Beshear är förödelsen störst i Graves County kring staden Mayfield, en småstad med cirka 10 000 invånare.

Där rasade bland annat en fabriksbyggnad samman helt. I fabriken tillverkades stearinljus och det ska ha funnits ungefär 110 personer i byggnaden då den kollapsade.

Tiotals människor omkom, men räddningsarbetare letar fortfarande igenom rasmassorna där. Omkring 40 personer har kunnat räddas från ljusfabriken, säger guvernören.

Också exempelvis den regionala domstolen och fängelset har delvis förstörts av tornadon under natten till lördagen.

En baptistkyrka i den illa drabbade staden Mayfield, Kentucky saknar tak efter att en tornado dragit fram där.
Bildtext En baptistkyrka i den illa drabbade staden Mayfield, Kentucky saknar tak efter att en tornado dragit fram där.
Bild: Lehtikuva

Tåg spårade ut och byggnader rasade

USA:s vädermyndighet NOAA uppger att minst 30 tornador drog in över delstaterna Arkansas, Illinois, Kentucky, Missouri och Tennessee. Det totala antalet dödsoffer och skadade klarnar sannolikt senare under lördagen, samtidigt som stormovädret mattas av.

Ett tåg spårade ur nära Madisonville i Kentucky i stormvinden och på flera andra orter i delstaten har ovädret också orsakat stor förstörelse.

I Monette, i nordvästra Arkansas dog en person och ett tjugotal skadades då taket på ett äldreboende rasade i stormen. I Illinois dog minst två personer då taket på Amazon-företagets lagerlokal i Edwardsville rasade in. Också i Tennessee och Missouri har det rapporterats enstaka dödsoffer i husras.

En tornade rev ner taket pckså på Amazon-företagets lagerlokal i Edwardsville, Illinois natten till lördagen. Tiotals människor blev instängda i lokalen.
Bildtext En tornado rev ner taket också på Amazon-företagets lagerlokal i Edwardsville, Illinois natten till lördagen. Tiotals människor blev instängda i lokalen. Åtminstone två dog.
Bild: Lehtikuva

Åtminstone uppemot 260 000 elabonnenter är utan elektricitet i Tennessee, Kentucky, Indiana and Arkansas som följd av ovädret. Åtminstone 132 000 hushåll saknar el i Tennessee, enligt webbplatsen PowerOutage.US.

Varje år dör i medeltal 50 personer i tornador i USA, uppger NOAA.

Klockan 15.45 uppdaterades texten med den nya uppskattningen av antalet tornador, med elavbrotten och med dödsoffren i Amazon-lagret. Klockan 18.30 uppdaterades artikeln med nytt dödstal.

Källor: CNN, Reuters, AP