Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fredsförbundet kritiserar jaktplansaffären: "Upprustning som börjar likna kalla kriget"

Bild på Laura Lodenius som är verksamhetsledare för Fredsförbundet. Hon har långt ljust hår och en blå blus på sig.
Bildtext Laura Lodenius var inte överraskad över beslutet att välja amerikanska plan. Hon menar att valet redan stått klart för henne och andra aktörer bakom kulisserna.

Orimligt hög prislapp, okritiska politiker och kapplöpning i upprustning – så kritiserar Fredsförbundets Laura Lodenius den nya jaktplansaffären.

Varifrån kommer de tio miljarderna som jaktplanen kostar, undrar Laura Lodenius som är verksamhetsledare för Fredsförbundet, en organisation som lobbar och agerar som sakkunnig i säkerhetspolitiska frågor.

Hon hoppas att miljardkostnaderna inte kommer tas från medborgarnas nödvändiga säkerhetsåtgärder, såsom bekämpning av pandemier.

– Personligen tror jag inte vi skulle ha behövt planen. Jag tror både att vi skulle ha kunnat fortsätta längre med Hornet-planen och att krigsföring i framtiden kommer vara mycket snabbare och använda modern teknik, som beväpnade drönare, säger Laura Lodenius.

Jaktplan Lockheed Martin F-35 står på ett asfalterat fält
Bildtext Amerikanska Lockheed Martins F-35 blir Finlands nästa jaktplan.

Lodenius menar att det inte verkar lönsamt att sätta en så stor summa pengar på något som kanske ändå kommer bli omodernt då tekniken går framåt.

Här tycker Lodenius det har saknats en kritisk debatt, förbundets lobbningsförsök har klingat för döva öron.

– När vi har kontaktat riksdagsledamöter så har de sagt att de i princip är av samma åsikt som vi. Men det verkar som om de inte vågar säga emot experter inom försvaret.

Lodenius är inte den enda som tycker att politikerna dansar efter försvarets pipa.

I boken "Kansakunta kenraalien käsissä" (på svenska översatt till ungefär: Nationen i generalernas händer) som utkom samma dag som beslutet om jaktplansaffären klubbades igenom, kritiserar journalisten och fackförfattaren Pentti Sainio förvaret för att undangömma information för att få politiskt stöd.

Sainio kallar jaktplansaffären försvarets senaste avledningsmanöver.

– Det är endast några få politiker som öppet vågat komma med kritik, resten har bara mumlat och sagt att beslutet redan har tagits, säger Lodenius.

"Man är gift med landet planet kommer ifrån"

Finland kommer nu vara ett bland många andra europeiska länder som har ett likadant plan från samma tillverkare i USA.

Affären har på många håll kallats ett positivt ställningstagande till Nato och USA, men Laura Lodenius tror inte det spelar så stor roll varifrån planet kommer.

– Jag anser att vi redan så länge ställt oss positiva till Nato och ett val av plan hit och dit inte gör så mycket.

Män i gröna armékläder framför ett jaktplan.
Bildtext Enligt försvarsminister Antti Kaikkonen (C) uppfyller de nya F-35 planen alla de kraven som uppställts för anskaffningen.

Lodenius vill påpeka att den avancerade teknologin i jaktplanen är beroende av det land och företag som planet kommer ifrån.

– De flyger inte utan uppdateringar. Man är, så att säga, gift med det land som man köper planet från. Det är kanske därför en del har tyckt att de svenska planen skulle ha varit ett bra val, säger Lodenius.

"Om man vill ha fred ska man förbereda fred, inte krig"

Nya vapen är inte en lösning på säkerhetsproblem, menar Lodenius. Tillsammans med sina kollegor inom fredsrörelsen anser hon att ett orosmoln börjar dra över Europa, ett moln där retorik och upprustning påminner om kalla kriget.

– Om man vill ha fred så ska man förbereda fred, inte krig, säger Lodenius.

Experter som Svenska Yles korrespondent i USA har talat med, anser att valet av jaktplanen skickar ett starkt budskap till Rysslands president Vladimir Putin. Trots att Lodenius inte tycker att valet av planen är ett ställningstagande från Finlands sida, tror hon att den pågående upprustningen kan ha en inverkan på atmosfären.

– Europeiska unionens relation till Ryssland är något unionen väldigt aktivt borde ta tag i genom förhandling och diskussioner. Vi på fredsförbundet är väldigt oroliga över den stora bilden – man går med på en upprustningskapplöpning som liknar den under kalla kriget, säger Lodenius.