Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Straffarnas lördag i Fotbollseuropa: Gerrard kritisk till domslut på Anfield, Ronaldo sänkte Pukkis tappra Norwich och Pohjanpalo stor straffhjälte i Turkiet

Cristiano Ronaldo firar mål i Manchester United.
Bild: Lehtikuva

Arsenal var en unik segrare i lördagens Premier League. Halva den 16:e omgången spelades – och "Gunners" var enda laget som inte avgjorde från straffpunkten.

Tättrion Manchester City, Chelsea och Liverpool behövde straff för att vinna, och samma sak gällde för Manchester United i kvällsmatchen mot Norwich.

Ralf Rangnicks United hade stora problem på Carrow Road, men Cristiano Ronaldo såg till att den tyske tränaren fick andra raka ligasegern.

Det var bara en kvart kvar på klockan då Ronaldo först ordnade straffen och sen placerade in den i mål.

– Inte så bra spel som vi vill se, men ibland är det bara att kämpa. Tre poäng var det enda som räknades, säger kaptenen Harry Maguire till Sky Sports.

För Teemu Pukki blev det ingen stor kväll. Varken han eller någon annan av hemmaspelarna lyckades förvalta lägena som skapades. I stället fick David de Gea briljera i bortamålet och se till att Norwich är kvar som jumbo.

– Vi stod upp mot en av storklubbarna och föll på en diskuterbar straff. Vi skapade en del lägen, och det är där som vi måste bli bättre, säger Norwichs tränare Dean Smith till BBC.

Wolves-spelare tog två gula på en halv minut

Lördagens överlägset mest bevakade ögonblick var ändå då Steven Gerrard klev ut på Anfield i Aston Villas kostym. Liverpoolikonen hyllades av The Kop, men i slutändan var det domaren som fick stå i centrum.

Gerrard var långt ifrån nöjd med hur de tunga domsluten föll. Han tyckte att Aston Villa också borde ha fått en straff, och dessutom ville han ha en frispark före Liverpools straffsituation.

– Liverpool dominerade matchen, men straffen avgjorde. Liverpool fick sin och tittar man på den situationen så tacklar Mohamed Salah först, säger Gerrard.

Programmet är inte längre tillgängligt
Se Liverpools och Man Citys segermål i Sportnytts sändning! - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Dagens senaste straff kom dock i London. Jorginho rullade in straff nummer två för dagen då han gav Chelsea segern i 94:e minuten mot Leeds.

Dagens märkligaste sekvens kom däremot i Manchester. Wolverhamptons Raul Jimenez lyckades med konststycket att ta två gula kort på en halv minut: först för en satsning mot Rodri och sen för att förhindra City att sätta i gång spelet.

– Han vet att han inte får göra det där, säger Wolvestränaren Bruno Lage om det andra kortet.

Två mål för Pohjanpalo

Om det gick motigt för Pukki i Norwich, var lördagen däremot mycket trevlig för hans parhäst i landslaget. I motsats till Pukki var Joel Pohjanpalo glödhet framför målet i turkiska ligan.

Pohjanpalo satte 1–0 i slutet av första halvlek och följde upp med att löpa linan ut längs dagens melodi: 2–1 och segermål på straff med drygt tio minuter till full tid.

Det här var Pohjanpalos första ligamål på över två månader. Den 3 oktober satte han också två fullträffar mot Galatasaray.

Finländarens låneklubb Rizespor vann över Göztepe med 3–1 och de tre poängen gör att laget lämnar över sistaplatsen i Turkiet till Kasimpasa.

Rizespor har spelat ihop tretton poäng och har fem pinnar upp till säker mark.

Diskussion om artikeln