Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Miljön på Stundars inspirerar gästkonstnären Diana Baumbach från USA

Från 2021
En kvinna i gul tröja, gul mössa och svarta hängselbyxor
Bildtext Diana Baumbach trivs i Österbotten.
Bild: Roger Källman/Yle

På Ateljé Stundars arbetar för närvarande gästkonstnären Diana Baumbach. I sin utställning "Homework" använder hon bland annat ullgarn och lin och inspireras av hur hus är konstruerade.

Diana kommer ursprungligen från storstaden Chicago, men har i flera år bott i en mer lantlig miljö i delstaten Wyoming. Därför känner hon sig rätt så hemma i Österbotten och den rådande vintern.

– Det var en av orsakerna till att jag tänkte att Finland skulle vara en lätt övergång att komma till, säger hon.

Ett konstverk gjort av garntråd
Bild: Diana Baumbach

Det var redan för ett par år sen som Diana började undersöka olika ställen att utöva sitt konstnärskap på. Hon tänkte ta sabbatsår från sitt arbete på ett universitet i USA.

– Jag inledde en lång undersökningsprocess. Stundars stack ut genom att de är väldigt välkomnande mot familjer - något man vanligen inte ser för gästkonstnärskap.

Diana känner också till och beundrar några av de amerikanska konstnärer som tidigare gästat Stundars, berättar hon. Så då ansökte hon och fick platsen.

Textilkonstverk gjorda av garntråd, tyg och linull
Bild: Roger Källman/Yle

– Och här är jag nu. Faktiskt blev vi försenade ett år på grund av pandemin, men det var en välsignelse i förklädnad för då hann jag planera mera.

Pappret byttes mot garn

I sitt konstnärskap arbetar Diana Baumbach med en mängd olika material. Hemma i USA har hon i huvudsak använt sig av egentillverkat papper.

– Men att frakta hit min "holländare" (maskinen som används för att mala våt pappersmassa) var ju inte möjligt, konstaterar hon.

Ett konstverk gjort av garntråd, tyg och tovad ull
Bild: Diana Baumbach

Så då fick Diana tänka om. Det är en av de fina sakerna med gästkonstnärskap, att man tvingas ta nya riktningar.

– Nu använder jag bland annat ullgarn, men också lin, bläck och husfärg. Jag utgår från hemmet och material som används för att bygga det.

Diana använder sig av långsamma arbetsprocesser. Hon arbetar både i ateljén och hemma.

– Jag är också intresserad av tanken på hem som söndras, så man kan se sådant som föreställer bjälkar som dras isär. Under det senaste året har också mitt eget hem varit i förändring, något som inspirerar mig.

Ett konstverk gjort av garntråd
Bild: Diana Baumbach

Dianas konst är dels abstrakt, men hon hämtar mycket inspiration från hur hus är konstruerade och sammanfogade. Miljön på Stundars, med alla dess byggnader, är en fin inspirationskälla.

Från Stundars flyttar Diana Baumbach i slutet av december till Jakobstad. Där fortsätter hon arbeta fram till juli nästa år.

Dianas utställning LÄXA – KOTITEHTÄVÄ – HOMEWORK - finns till beskådande på Arte Mare vid Världsarvsporten 10 december 2021 – 21 januari 2022