Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbos lucia 2020 och 2021 kunde tänka sig att ställa upp ännu i många år till

Uppdaterad 13.12.2021 11:32.
Åbos lucia 2020 och 2021, Janina Karrento, en dam med långt ljust hår och en ljuskrona på huvudet, ler mot kameran. Hon står i Åbo Domkyrka med en stor julgran i bakgrunden.
Bildtext Åbos lucia Janina Karrento ser fram emot uppträdandena runt omkring i Åbo och S:t Karins.
Bild: Linus Hoffman / Yle

På luciadagen kommer Åbolucian Janina Karrento för första gången att uppträda som lucia inomhus inför publik.

Karrento valdes till lucia redan i fjol, men alla de knappt tio uppträdandena luciakören hade då skedde utomhus. Eller i en nästan tom Åbo Domkyrka.

Enligt rådande coronarestiktioner för ett år sedan fick nämligen bara tio personer vistas i samma utrymme samtidigt. Då Karrento kröntes till Åbos lucia 2020 i Åbo Domkyrka fanns publiken hemma, framför rutorna. Andakten sändes virtuellt.

Så då Karrento och de andra i luciaföljet nu i höstas blev tillfrågade om de ville ställa upp i år igen svarade fyra av de fem genast ja. Årets luciaandakt i Åbo Domkyrka ordnas för 43 gången, men Karrento är den 42 lucian.

– Det känns nog jättefint att få uppträda inför publik i domkyrkan. Det var fint i fjol, men upplevelsen blev kanske inte helt fullständig, säger Janina Karrento.

Åtta i årets luciakör

De fyra ur förra årets kör och fyra luciaälskare ur Florakören övar ivrigt under ledning av Inka-Maria Nyman de sista dagarna innan luciadagen.

Inka-Maria Nyman, en dam med långt ljust hår och brun tröja, står framför att piano med luciafigurer och en radioapparat.
Bildtext Luciakören har övat under Inka-Maria Nymans ledning, trots ett piano med egen stämning.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Nyman uppmanar dem att tänka på karamellmassa, småbilar, Disneyglädje, döda fiskar och att köra sitt eget race. För en utomstående låter det som rena rama rappakaljan, men de åtta i kören nickar instämmande.

– Det gäller att ställa in rösten och hela kroppen på att förmedla lucias vackra budskap om ljus i mörkret. Det måste höras hur glada ni är, uppmanar Nyman.

En ljusstake för fyra ljus med små figurer; en lucia, två tärnor och två stjärngossar.
Bildtext Lucia, tärnorna och stjärngossarna på pianot stämmer in i takten.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Vågade inte vara lucia

Nästan alla i kören har luciaminnen som påminner dem om hur glatt och roligt det är, minnen som fick dem att vilja vara med i årets luciakör i Åbo.

Janika Pulliainen fick redan som liten en luciaklännning som hennes mormor sytt åt henne. Det är tradition att hon varje jul hemma uppträder som lucia, så det har blivit 23 gånger redan. Senare har hon varit Lojos lucia.

Janina Karrento har många fina minnen från Pargas och från Åbo i fjol, också av annorlunda luciauppträdanden.

– Det råkade sig att det var regniga dagar i fjol då vi var ute på en lerig gräsplan. Våra vita klänningar var helt bruna nertill, och jag hade en halsduk som efteråt var allt annat än vit. Det var en intressant upplevelse, säger Janina Karrento.

Åtta unga damer står framför altartavlan i Åbo Domkyrka och övar inför ett luciauppträdande. I bakgrunden syns en julgran.
Bildtext Inka-Maria Nyman instruerar Jenna Danielsson, Fanny Borg, Erica Snårbacka, Janina Karrento, Fanny Karell, Sinna Savolainen, Marjut Mäkelä och Janika Pulliainen.
Bild: Linus Hoffman / Yle

När Sinna Savolainen gick i lågstadiet var de bara sex flickor på klassen. För att det inte skulle bli bråk blev det lottdragning om vem som skulle vara lucia, och Sinna valdes.

– Jag blev jätteskraj, för jag var blyg och hade hemsk scenskräck. Så jag har aldrig varit lucia, för jag tackade nej. Jag har kommit en lång väg sedan dess, säger Savolainen.

Nästan alla har varit lucia

Fanny Karell har vackra minnen av hur man i Kimito fick dansa med lucian, se på deras vackra klänningar och deras lockiga hår med ljus. Senare blev hon själv lucia i Kimito.

Jenna Danielsson har likaså följt med lucian i Kimito, där hon var ängel ett år. Senare blev hon lucia i Bjärnå, vilket är bland de bästa minnen hon har.

Åbos lucia 2020 och 2021 Janina Karrento övar att gå upp för mittgången i Åbo Domkyrka innan luciaandakten. Hon har ljuskrona på huvudet, men ingen vit skrud ännu.
Bildtext Lucian Janina Karrento med resten av luciakören övar att gå upp för mittgången i Åbo Domkyrka.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Erica Snårbacka minns luciatraditionen från sin hemby Esse, där ett luciatåg far genom byn, en tomte kastar godis och alla barn springer efter och plockar upp godsakerna. Hon har varit lucia både i lågstadiet och gymnasiet, liksom i luciatåget både i Esse och i Jakobstad.

– När jag gick i gymnasiet i Vasa var det vår årskurs som ordande lucia. Men det fanns ingen annan lucia i Vasa det året, så då fick vi uppträda i Trefaldighetskyrkan på kvällen också. Det var riktigt, riktigt kul, säger Fanny Borg.

Covidintyg och munskydd krävs i domkyrkan

All den här luciaglädjen ska höras också på måndag kväll, dels på luciaandakten i domkyrkan och dels på Hansatorget, där lucia uppträder.

Programmet i kyrkan är lite annorlunda redan i och med att det krävs covidintyg och munskydd av besökarna.

Ett par händer håller i en bukett med röd julstjärna. På handleden hänger ett munskydd.
Bildtext Luciakören övar utan munskydd, men de finns nära tillhands så fort övningen är över.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Men i år får det vara publik på plats. Och det blir alltså första gången som lucian Karrento med sin kör får uppträda inomhus inför publik.

– Lucia kröns ändå inte en gång till. Hon kröntes ju redan i fjol och fick sitt luciasmycke, så den biten faller bort, säger luciakoordinatorn Soli Finnberg.

Jag vet inte hur jag ska klara nästa år utan luciaövningarna och -uppträdandena

― Åbos lucia Janina Karrento

Dessutom blir det gitarrackompanjemang och så uppträder församlingens barnkör, som gärna skulle sjunga med i flera sånger – särskilt i luciasången.

– De ska sjunga med bara i tredje versen. Vi har fått öva så länge på att ha tålamod, säger församlingspastor och barnkörsledare Sofia Liljeström.

Åtta unga damer står uppställda framför mikrofoner i en kyrka, där de ska öva på luciasången.
Bildtext Jenna Danielsson, Fanny Borg, Erica Snårbacka, Janina Karrento, Fanny Karell, Sinna Savolainen, Marjut Mäkelä och Janika Pulliainen i luciakören.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Åbolucian har brukat ha 30-40 uppträdanden, men på grund av coronapandemin är det lite färre också nu. I år är ett 20-tal besök inbokade; på servicehem, Gamla Stortorgets Julmarknad, föreningsjulfester, daghem och kyrkor.

Det är andra året i rad som Janina Karrento är Åbos lucia, och hon skulle inte ha något emot att fortsätta några år till.

– Jag har redan funderat på vad jag ska göra nästa november och nästa december. Det är bara andra året, men det har blivit en väldigt viktig del av min höst. Jag vet inte hur jag ska klara nästa år utan luciaövningarna och -uppträdandena, säger Karrento.

Åbos lucia 2020 och 2021 Janina Karrento, en dam med långt ljust hår och en ljuskrona på huvudet, tittar in i kameran. Hon står i Åbo Domkyrka med en stor julgran i bakgrunden.
Bildtext Åbos lucia Janina Karrento sjunger på luciaandakten i Åbo Domkyrka 13.12 kl. 17.30.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Årets luciainsamling bidrar till kamratstöd och avlastning för familjer. Donationerna används för att stödja familjer i Åboland, och ger dem möjlighet att delta i Familjekraft-lägren. Pengarna används också för att utbilda dem som arbetar med familjer i frågor kring våld i nära relationer.

Diskussion om artikeln