Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ta in julstämningen utomhus eller som vanligt – församlingarna håller sig varsamt positiva inför julfirandet

Från 2021
Uppdaterad 12.12.2021 11:03.
En röd tegelkyrka i Kristinestad skymtar genom träden. Marken är vit av snö.
Bildtext I Kristinestad ordnas De vackraste julsångerna inne i kyrkan.
Bild: Yle/Juho Teir

I juletider är det en viktig tradition för många att gå på konsert eller delta i gudstjänst för att komma i julstämning. De vackraste julsångerna ordnas även i år i kyrkor runt om i Österbotten men vissa datum kan det behövas extra varma kläder.

Regionförvaltningsverkets beslut om att tillställningar som ordnas inomhus för fler än hundra deltagare om de är allsångstillställningar eller ordnas i lokaler där deltagare inte har egna sittplatser, gör så att en del församlingar har tänkt om gällande julkonserterna.

Enligt de nuvarande direktiven räknas en helt vanlig gudstjänst inte som ett allsångstillfälle och påverkas inte av beslutet. Därför håller bland annat Kristinestads svenska församling De vackraste sångerna tillsammans med gudstänst.

– Gudstjänsten med de vackraste julsångerna är inomhus men sen kommer det vara ett mera avskalat tillfälle på kvällen som är utomhus, så då är det friare. Då får man samlas hur många som helst, säger Daniel Norrback, kyrkoherde i Kristinestads svenska församling.

Hittils har Norrback planerat för en normal jul och hoppas på det, men statistiken över coronafallen ser oroväckande ut.

– Det kanske kommer ännu striktare restriktioner över julheglen men förhoppningsvis skulle det hållas som det är nu. I så fall skulle vi kunna hålla normala gudstjänster. Som det är nu är det främst De vackraste julsångerna som har berörts av restriktionerna.

Daniel Norrback, tf kyrkoherde i Kristinestads svenska församling.
Bildtext Kyrkoherden Daniel Norrback i Kristinestad hoppas kunna hålla normala gudstjänster under julhelgen.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Också i Korsholm ordnas ett tillfälle av De vackraste julsångerna utomhus.

– På kvällen får man klä sig hur man vill bara man har det varmt och bra. I och med att det är utomhus så får alla delta och vi har inte heller något coronapasstvång där, säger Mats Björklund, kyrkoherde vid Korsholms svenska församling.

Gudstjänsterna hålls som vanligt, berättar Björklund, men han tillägger att man gärna får bära munskydd i kyrkan.

– I år är det en utmaning med coronaläget och eventuella restriktioner så det är lite svårt att planera, men vi har tolkat det så att våra gudstjänster har vi helt normalt med normal deltagarmängd och inget coronapass.

Beslutet att hålla De vackraste julsångerna utomhus gjordes egentligen för länge sedan av kantorerna när tillfället i fjol blev inställt.

– Vi tänkte att vi på något sätt måste ha säkrat att vi kan ha det. Och då har det gått att ha utomhus, säger Björklund.

– Det har varit planerat länge så det var en chansning, men som visade sig vara riktigt.

Körsångarna sköter sjungandet

Evenemanget De vackraste julsångerna hålls i samband med gudstjänst i Nykarleby. Programmet körs till stor del som vanligt, men allsångsbiten sköts istället av körsångare. Under evenemangen har man beslutat att endast ta in hälften av kyrkans kapacitet. Kollekten kommer tas upp vid utgångarna och man kommer tömma kyrkan en bänkrad åt gången.

Mats Edman, t.f. kyrkoherde vid Nykarleby församling påpekar att det är svårt att hålla avstånd även om man bara fyller kyrkan till hälften men att man planerat så gott det går.

– Vi har haft kontakt med smittskyddmyndigheterna och om det är frågan om en gudstjänst får vi egentligen inte kräva covidintyg av de som besöker.

– Största problemet som vi har är julbönerna som samlar mest folk. Där är planen för i år att hålla julböner som vi också håller vanliga år.

– Men förutom de vanliga julbönerna har vi en streamad version, i princip en julhälsning som vi bandar på förhand. Den kan man ta del av på församlingens Youtubekanal och vi hoppas att vi skulle få med den i Nykarleby lokal-tv, säger Edman.

Regionförvaltningsverkets beslut gäller fram till 19 december. Norrback hoppas att man kan ordna evenemangen som planerat, även om ännu vad som helst kan hända. Han minns tillbaka till förra året när de var tvungna att planera om flera gånger på grund av coronaläget.

– Det blev en ganska ovanlig och konstig jul i församlingen i fjol i och med att vi videofilmade en julbön som vi sände på Youtube och sen hade jag en fysisk vanlig julotta, säger Norrback.

– Vi skulle ha släppt in cirka tio personer så vi hade inte låst kyrkdörrarna, men det var nog ändå ingen som kom i praktiken så det kändes ju ganska konstigt att stå och predika inför tomma ensliga kyrkor över julen då man är van att det ska vara fullsatt i kyrkan.