Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finska EM-hjälten Joel Pohjanpalo spelar nu i fotbollstokiga Turkiet: "Allting fungerar perfekt här, men jag saknar rågbröd och karelska piroger"

Joel Pohjanpalo gör mål från straffpunkten.
Bildtext Çaykur Rizespors Joel Pohjanpalo pangar in en straff i matchen mot Göztepe i lördags (11.12). Matchen slutade 3-1 till Pohjanpalos lag.
Bild: Caykur Rizespor

Efter nio säsonger som fotbollsproffs i Tyskland flyttade landslagsanfallaren Joel Pohjanpalo till högsta serien i Turkiet i höstas. Han spelar den här säsongen för Çaykur Rizespor och trivs bra vid Svarta havets kust.

Fotbollsspelaren Joel Pohjanpalo säger att Rize i nordöstra Turkiet är en trevlig stad. Den är ändå liten och avlägset belägen, endast hundra kilometer från georgiska gränsen.

– Här bredvid Rize finns fina och ståtliga berg, fin natur i närheten och staden ligger vid havet.

– Här kan jag nu ändå koncentrera mig på fotboll. Faciliteterna här är fina och klubben tar väl hand om oss spelare, säger Joel Pohjanpalo.

Efter träningar och matcher är det skönt att åka till bostaden för att umgås med flickvännen.

Han säger att turkiska ligan håller rätt hög klass. Individuellt är många av spelarna väldigt skickliga.

– Många av spelarna i turkiska ligan skulle kunna spela i någon av toppfemligorna i Europa. Men det taktiska kunnandet är inte så bra här.

Kaotisk start i Rizepor

Han kom i höstas till ett lag med stora problem. Rizespor hade fått en dålig start i serien.

– Då jag kom hit var läget nästan kaotiskt i klubben. Tränaren fick gå och en ny tränare tog över.

Laget tränas numera av Hamza Hamzaoğlu, tidigare proffsspelare och andre tränare för turkiska landslaget.

Läget i serietabellen är prekärt för Pohjanpalos lag. För tillfället ligger laget på nedflyttningsplats, men Pohjanpalo säger att laget spelar bättre hela tiden.

– Vi blir taktiskt sett bättre hela tiden och nu försvarar också hela laget. Här i Turkiet ”glömmer” ofta anfallarna att försvara då motståndaren anfaller.

Pohjanpalo konstaterar att hans lag måste börja plocka poäng också i bortamatcherna. Hemma spelar Rizespor bra och har vunnit sina fyra senaste hemmamatcher. Borta går det inte så bra, för en dryg vecka sedan förlorade Rizespor 0-4 mot storklubben Fenerbahce i Istanbul.

Hemmamatcherna är viktiga här i turkiska serien. Visst är hemmamatcherna viktiga också i andra europeiska serier, men här verkar det vara ännu viktigare att vinna alla hemmamatcher.

"Pohjanpalo, Pohjanpalo, Pohjanpalo ..."

Fotbollskulturen i Turkiet sammanfattar Joel Pohjanpalo med ett ord:

– Fanatisk!

– Fotboll betyder mycket här. Det märks överallt. Man kan säga att varje match är på liv och död.

Spelarna i turkiska ligan kan vara stora stjärnor för en dag, för att följande vecka vara helt värdelösa i fansens ögon.

– Du är endast så bra som du var i senaste matchen. Den här veckan älskar alla mig, förra veckan hatade de mig, skrattar Pohjanpalo.

Joel Pohjanpalo möter bollen.
Bildtext Rizespors Joel Pohjanpalo i en match mot tabellettan Trabzonspor i Trabzon tidigare i höst.
Bild: Çaykur Rizespor

Orsaken varför – åtminstone Rizesporfansen – just nu älskar Joel Pohjanpalo är de två mål han gjorde mot Izmirlaget Göztepe i lördags (11.12). I första halvleken nickade han in en hörnspark och i andra halvleken gjorde han mål på straff. Rizespor vann matchen med 3–1 inför en fanatiskt jublande hemmapublik.

– Det går kalla kårar och det känns förstås bra, säger han då jag frågar hurdana känslor det väcker hos honom då speakern och publiken ropar hans namn flera gånger då han gjort mål.

Blir igenkänd överallt

Pohjanpalo säger att han blir igenkänd överallt, till och med i Istanbul som ändå ligger nästan tusen kilometer från Rize.

– De flesta spelarna, åtminstone de europeiska spelarna är kända här. Går jag och äter på en restaurang i Istanbul kommer människor fram till mig för att prata fotboll. Och så vill de ta fotografier.

– Det känns nästan lite absurt, säger han.

Tidningsurklipp från turkiska Taka Haber.
Bildtext Den turkiska pressen uppmärksammade Joel Pohjanpalos två mål i lördags. Bilden är från den lokala tidningen Taka haber.
Bild: Taka haber

Alla lag i turkiska högsta serien har väldigt många utländska spelare. Enligt reglerna måste varje lag ändå ha tre spelare med turkiskt pass på planen i varje match.

För Joel Pohjanpalo har den stora mängden spelare av olika nationaliteter inte vållat något problem. Han säger att ungefär 70 procent av de spelare som spelar i matcherna i turkiska ligan är utlänningar.

– Jag har inte haft några svårigheter att anpassa mig. Jag har snart spelat tio år som fotbollsproffs och omklädningsrummen ser lika ut överallt. Det har ingen större betydelse varifrån spelarna kommer, det fungerar på samma sätt alltid.

Kontrakt med Rizespor

Då jag frågar honom varför han som en framgångsrik fotbollsspelare i sin bästa ålder väljer att spela i turkiska ligan, ger han mig en rätt utförlig och intressant förklaring.

– Det hela började med en diskussion med min tyska klubb Bayer Leverkusen. Klubben ville att jag skulle stanna kvar, men jag skulle antagligen inte få särskilt mycket speltid.

Han berättar att han länge sökte efter en klubb i Europa och hade också en del intressanta alternativ. Han nämner bland andra Köln, Feyenoord och Rangers.

– Coronapandemin har gjort det ekonomiska läget kärvt för de europeiska klubbarna och det försvårade också mitt läge.

Porträttbild på Joel Pohjanpalo.
Bildtext Efter nio år i Tyskland fortsätter Joel Pohjanpalos karriär i turkiska ligan.
Bild: Çaykur Rizespor

Transfertiden i Europa gick ut och Pohjanpalo hade inte hittat en klubb åt sig. Men transfertiden är en vecka längre i Turkiet än i övriga Europa.

– Några turkiska klubbar var i kontakt med mig, bland dem också Rizespor som redan tidigare varit i kontakt med mig. Då sade jag nej.

– Jag var på läger med landslaget och det var tre dagar kvar innan den turkiska transfertiden gick ut då jag tog beslutet att komma hit, berättar han då vi träffas i Rizespors stiliga och väldigt moderna träningscenter några kilometer utanför stadens centrum.

Han sticker inte under stol med att Rizespor erbjöd honom dubbelt så mycket i lön som han fått i Tyskland.

I samma veva förlängde Leverkusen hans kontrakt med ett år. Pohjanpalo är utlånad från Leverkusen till Çaykur Rizespor.

Han säger att flytten till turkiska ligan kan göra gott för hans karriär i fortsättningen. Han är ändå väldigt förtegen om var han spelar nästa säsong.

– Det skulle ju vara väldigt dumt av mig att säga mitt under pågående säsong att jag är på väg härifrån. Nu ska vi göra allt för att laget ska hållas kvar i högsta serien.

– Jag tror vi har goda chanser till det, säger han.

Gillar turkisk mat

Pohjanpalo konstaterar att turkisk mat är väldigt god.

– Det används dock mycket fett här och så, men god är maten, säger han och berättar att han gärna lagar mat själv.

Turkiska språket har han inte lärt sig och det behöver han egentligen inte göra.

– Vi har tolk på alla taktikmöten med laget, på träningarna och i matcherna så allting löper bra.

Porträttbild på Joel Pohjanpalo.
Bildtext Joel Pohjanpalo utanför Çaykur Rizespors pampiga klubblokal.
Bild: Bubi Asplund / Yle

Han säger att han saknar vissa saker från hemlandet.

– Rågbröd, karelska piroger och vissa mejeriprodukter längtar jag nog efter och så saknar jag förstås mina kompisar och familjen. Jag måste medge att jag nog saknar snön också. Åtminstone lite grann, småskrattar han.

Joel Pohjanpalo säger att han kommer att avsluta sin karriär som spelare i fostrarklubben HJK i Helsingfors.

– Det har jag lovat åt HJK och det löftet kommer jag att hålla bara kroppen är i skick. Jag hoppas det är aktuellt först om åtta eller tio år, säger Joel Pohjanpalo med ett brett leende på läpparna i det varma solskenet.