Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nu går tåget mellan Finland och Ryssland igen – orkester firade att Allegro åkte iväg från S:t Petersburg

Från 2021
Uppdaterad 12.12.2021 16:00.
Ett Allegro-tåg vid stationen i Villmanstrand.
Bildtext Tågen går nu två gånger om dagen i båda riktningarna mellan Helsingfors och S:t Petersburg, före pandemin var de dagliga avgångarna fyra.
Bild: Petri Kivimäki / Yle

Från och med i dag söndag susar Allegrotågen mellan Finland och Ryssland igen. Nu får passagerare med hälsointyg hoppa på tågen som inte trafikerat sedan våren 2020.

Flyg och bussförbindelser har redan en längre tid varit möjliga mellan länderna, men nu väcks även tågrälsarna till liv. Tåget åker två turer om dagen åt båda hållen – från måndag till fredag.

På stationen i S:t Petersburg spelade en orkester då första tåget åkte iväg mot Finland. Trots den festliga stämningen var antalet passagerare få.

– Passagerarna lyste med sin frånvaro, det var endast ett tiotal människor som klev på den första avgången i morse, säger finska Yle:s reporter Simo Ortamo som var på plats.

Det knappa antalet passagerare kan bero på de strikta reserestriktionerna som råder åt båda hållen. Passagerare ska ha antingen finskt eller ryskt medborgarskap, samt alla nödvändiga hälsointyg som bägge ländernas myndigheter kräver. Dessutom får inte majoriteten av ryska medborgare åka till Finland utan en giltig orsak, så som arbete eller familj.

Finska medborgare kan resa fritt mellan länderna med visum och negativt testresutat taget inom 48 timmar.

Sputnik V -rokote.
Bildtext Finland klassar inte det ryska vaccinet Sputnik som giltigt, vilket påverkar ryska passagerares möjligheter att komma in i Finland. I nuläget krävs bevis på vaccinering, eller negativt testresultat, av alla resenärer som kommer utanför EU.
Bild: Grigori Vorobjov / Yle

Väl ombord på Allegro tas det också hänsyn till den rådande coronasituationen. Tåget städas ofta och användning av munskydd rekommenderas för alla. Bokningssystemet placerar också automatiskt passagernas sittplatser så långt som möjligt från varandra.

Läs mer på VR:s sidor.