Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Max Verstappen världsmästare efter vansinnigt drama – Kimi Räikkönen tvingades avbryta karriärens sista lopp

Från 2021
Uppdaterad 12.12.2021 18:02.
Max Verstappen firar.
Bildtext Max Verstappen tog segern i Abu Dhabi.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Lewis Hamilton körde mot en ohotad VM-titel. Men en sen krasch kostade honom segern. Max Verstappen hade all tur på sin sida och tog VM-titeln i Abu Dhabi.

Max Verstappen behövde ett mirakel.

Med sex varv kvar var avståndet upp till Lewis Hamilton för stort. Men då kraschade Nicholas Latifi – och säkerhetsbilen skickades ut.

Verstappen fick byta däck till den snabba, mjuka varianten. Hamilton tvingades fortsätta med sina slitna, hårda däck.

Tävlingen startades om med ett varv kvar. Och då var det inget som kunde stoppa holländaren.

Verstappen körde snabbt om Hamilton, försvarade sin position snudd på regelvidrigt – men höll den regerande världsmästaren bakom sig.

Toto Wolff röt i radion till tävlingschefen Michael Masi, men till synes förgäves. Red Bull-festen var total efter målgång.

– Äntligen hade jag turen på min sida också, säger en rörd Verstappen i tv-intervjun efter segern.

– Det är helt otroligt. Vi gav aldrig upp trots att det såg svårt ut. Och så får vi chansen på det sista varvet. Jag vet inte vad jag ska säga. Det här teamet – jag älskar dem så mycket. Och jag kan bara tacka Christian (Horner) och Helmut (Marko) för att de trodde på mig 2016, fortsätter han.

Hamilton gjorde allt rätt – förlorade ändå

Fram till Latifis krasch talade allt för Hamilton. Britten flög förbi VM-konkurrenten från ruta två i starten, rev genast upp en lucka på flera sekunder och då Red Bull bytte däck på Verstappen matchade Mercedes taktiken.

Sergio Perez stannade däremot ute på banan och fick i uppgift att hålla Hamilton bakom sig, kosta vad det kosta vill. Och mexikanen stod för säsongens kanske mest imponerande försvarsstrid i över ett varv.

– "Checo" är en legendar, var Verstappens spontana reaktion på fighten.

Red Bulls desperata försök att byta nya hårda däck under bilen under en virtuell säkerhetsbil bar inte heller frukt. Men då Latifi kraschade var det Verstappen som fick byta däck utan att tappa sin position – Hamilton hade fått ge upp ledningen om han också bytt däck.

– Jag kan bara gratulera Max. För mig är det viktigaste att vi som team aldrig gav upp. Det har varit svårt, kanske svårare än någonsin tidigare, men vi gav aldrig upp. Vi gav allt, säger Hamilton.

Efter tävlingen lämnade Mercedes in en protest gällande tävlingsjuryns förfarande under säkerhetsbilen, som avslogs.

Historisk världsmästare

För Verstappen är VM-titeln hans första i karriären. Han blir samtidigt den första holländaren att vinna förar-VM i formel 1 och den första att göra det i en Red Bull-bil sedan Sebastian Vettel år 2013.

– Jag vill göra det här i 10–15 år till, säger Verstappen om det fortsatta samarbetet.

Kimi Räikkönen gjorde i sin tur sin karriärs sista tävling. Den festen kom av sig fullständigt då han tvingades avbryta i ett tidigt skede på grund av problem med bromsarna.

Valtteri Bottas slutade sexa.

Bottas tappade placeringar redan i starten och hade enorma svårigheter att utmana mittenfältets bilar på rakorna. Tävlingen var hans sista i Mercedes.

Diskussion om artikeln