Hoppa till huvudinnehåll

Sport

En era är över för finländsk formel 1 – Räikkönen tackade för sig och Bottas har gjort sitt i tätstriden: "Tror de båda är lättade på sitt sätt"

Från 2021
Valtteri Bottas och Kimi Räikkönen.
Bildtext Valtteri Bottas och Kimi Räikkönen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Abu Dhabis kaosartade lopp markerade slutet för en framgångsrik era i finländsk formel 1-historia. Från och med nästa säsong finns det inte en finländare i ett toppstall – och ingen "Ismannen" på gridden alls.

Nej, "Vårt land" har inte spelats överhövan många gånger efter ett F1-lopp de senaste åren, men med Valtteri Bottas i Mercedes har chansen alltid varit realistisk.

Nu är Bottas tid i toppstallet förbi. Hans sista race resulterade i en sjätteplats med en gammal motor – ungefär ett så intetsägande sätt att tacka för sig i det senaste årtiondets mest dominanta stall som bara möjligt.

– På tisdag börjar jobbet i nya stallet. Jag ser fram emot det, konstaterade Bottas själv kortfattat i C Mores intervju efter tävlingen.

Yle Sportens formel 1-expert Fredrik af Petersens tycker det är synd att det blev ett sådant slut på sejouren.

– Det var den trötta motorn som var orsaken till att han var så långsam. Han kunde inte göra något åt att farten inte fanns där, säger han.

"Hade velat se hyllningarna"

Men det som var ännu mer synd var att Kimi Räikkönens race tog slut i förtid. ”Ismannen” tvingades bryta loppet på grund av bromsfel.

– Jag hade velat se honom komma i mål för att bli hyllad. Jag tror han hade fått stående ovationer av såväl publik, förare som stallchefer, säger af Petersens, som flera gånger understrykit att Räikkönen om någon är "en racerförare ut i fingerspetsarna".

– Men oavsett drog han en lättnadens suck – nu kan han vara med familjen, tillägger han.

Det underströk Räikkönen själv också i C Mores intervju efter loppet.

– Det känns rätt bra. Visst hade det kunnat ta slut på något annat sätt men det spelar inte någon roll i slutändan. Det är trevligt att det är över nu, att kunna fortsätta leva ett normalt liv. Det har jag alltid uppskattat mer än något annat, säger Räikkönen och tillägger:

– De som följt mig hittar säkert någon annan att hålla på nu. Tursamt nog finns det ju andra finländare kvar.

"Han är en bra racerförare"

Javisst, Bottas stannar. Men i ett stall som gått oerhört trögt den här säsongen.

Alfa Romeo, som i bästa fall kunnat utmana om VM-poäng, var närmare botten än toppen mer än ofta under kalenderåret 2021. Den undermåliga säsongen fullbordades med ett katastroflopp i Abu Dhabi där också Antonio Giovinazzi tvingades avbryta.

– Men Valtteri lär nog ändå tycka att det är skönt att sejouren i Mercedes är över, tror af Petersens.

– Jo, Alfa Romeo har varit dåliga, men det är nya regler som gäller nästa år och vem vet om de överraskar. Dessutom tar han med sig mycket teknisk kunskap till sitt nya team. Det kan vara en fördel för dem.

Och viktigast av allt:

– Vi ska inte glömma att Valtteri är en bra racerförare. Han har kanske inte fått visa det i skuggan av Lewis, men han är bra på banan. Nu kommer han att få vara nummer ett. Och det känns säkert skönt.