Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgå energis vd: "Headhuntern har hittat den bästa personen att ta över efter mig"

Från 2021
Måns Holmberg och Patrick Wackström på Borgå Energis kontor.
Bildtext Patrick Wackström ger från årsskiftet över ansvaret för Borgå energi till Måns Holmberg.
Bild: Hanna Othman / Yle

Från och med årsskiftet lotsas Borgå energi av en ny verkställande direktör då Måns Holmberg tar vid efter Patrick Wackström.

Holmberg har jobbat på kontoret i Tolkis redan sedan början av oktober för att hinna lära sig så mycket som möjligt av Wackström.

– Patrick har varit en bra lärare. Genast från första dagen har han gett över största delen av ansvaret åt mig och varit tillgänglig med råd. Branschen i sig är ju bekant för mig, men bolaget är det inte, säger Holmberg.

Patrick Wackström har jobbat på Borgå Energi i 36 år och har nu under en månad kvar till pension, men han säger att det känns lugnt att lämna över företaget i Holmbergs händer.

– Måns har visat sig vara ganska duktig. Mest har det handlat om att berätta om våra rutiner inom bolaget och våra kraftandelar som är annorlunda än på större bolag, säger Wackström.

Biomassa och spillvärme

Holmberg beskriver Borgå Energi som ett välskött bolag som vid ett tidigt skede börjat satsa på förnybar energi. Nu gäller det att hitta på nästa grej som man om tio år kommer att tacka ledningen för att de förstod att satsa på.

Wackström har inte velat påverka Holmbergs tankar på det planet utan låter honom fatta egna beslut.

– Vi har ett jättestort investeringsprogram på över 45 miljoner euro. Under min tid har vi med flit inte rört det. Det handlar om stora beslut som jag inte ville göra, utan nu blir det styrelsens och Måns sak att välja vad man ska göra med de pengarna, säger Wackström.

Vad det kommer att handla om för projekt är det för tidigt att prata om, säger Holmberg. Det gäller att tänka efter noga och se vartåt världen är på väg. Möjligtvis handlar det om biomassa, spillvärme eller andra alternativ för att generera värme.

Borgå energis vd Måns Holmberg står framför en skylt med företagets logo.
Bildtext Måns Holmberg är en 49-årig ekonomiemagister från Helsingfors.
Bild: Hanna Othman / Yle

Erfarenhet från stort bolag

Hittills har jobbet verkat väldigt trevlig och mottagandet har varit varmt. Holmberg säger att han hunnit träffa så gott som alla anställda och har bekantat sig med bolagets kraftverk och andelskraftverk.

Måns Holmberg har jobbat 20 år inom energibranschen, de senaste 14 åren inom Fortum där han hade ansvar för investerarrelationer och finansiell kommunikation. Han går alltså från att ha sin nisch på ett stort bolag till att måsta ha ett helhetsperspektiv på Borgå Energi. Något som han nog tror att ska gå helt bra.

– Jag har haft fördelen att jag jobbat både inom Finland och Sverige och en kort tid i Norge också, och inom många delar av energibranschen. Jag är bekant med mycket trots att jag inte jobbat direkt med alla uppgifter.

Miljömedvetet, lokalat och tvåspråkigt bolag

Det kommer att gälla för Holmberg att ha koll på allt från produktion till värme, från elnätet till försäljning. Mest ser han fram emot att jobba tillsammans med människorna i bolaget och med ledningen och styrelsen. Och att driva bolaget framåt.

Det viktigaste rådet Patrick Wackström gett vidare är att se till att vara lokala, det är bolagets värde nummer ett. Holmberg säger att meddelandet kommit fram.

– Frågan är; om vi inte skulle vara lokala, vad skulle vi då ha att ge till marknaden som inte finns någon annanstans. Det är helt naturligt att det här är en av våra styrkor och en av de saker vi bygger vår verksamhet på.

Måns Holmberg och Patrick Wackström på Borgå Energis kontor.
Bildtext Wackström har berätta om både bolagets nuläge och historia för Holmberg. Där kommer historiken till användning.
Bild: Hanna Othman / Yle

– Bolaget är byggt på att vara miljömedvetet, lokalt och tvåspråkigt. Det är saker som fungerar bra och som ligger så djupt i bolaget att det kommer vi att fortsätta med.

Holmberg säger också att de vill vara ett konkurrenskraftigt bolag för den lokala befolkningen.

– Vi vill inte enbart se på vårt egen resultat och optimera det utan vi vill också kunna ge något gott till våra kunder via konkurrenskraftiga priser.

“Läraren” Patrick Wackström nickar godkännande under intervjun medan Holmberg svarar på reporterns frågor.

– Vår headhunter har nog gjort ett jättebra jobb. De har hittat den personen som är den bästa att ersätta mig, säger han nöjt.

Borgå energi får ny vd vid årsskiftet: "Viktigt att fortsätta vara lokala"

5:57

Diskussion om artikeln