Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Två fraktfartyg har kolliderat på Östersjön – en person har hittats död

Från 2021
Uppdaterad 13.12.2021 17:12.
Det danska fartyget ligger upp och ner utanför Sverige.
Bildtext Det danska fartyget ligger upp och ner. Flera räddningsbåtar är på plats och helikoptrar söker av området.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Två fraktfartyg har kolliderat på Östersjön mellan Ystad och Bornholm tidigt på måndag morgon. Enligt svenska Sjöfartsverket har ett danskt fartyg kapsejsat och ligger nu upp och ner. En förundersökning om grov vårdslöshet i sjötrafik har inletts.

En besättningsmedlem har hittats död och en annan är fortfarande försvunnen efter kollisionen mellan ett danskt och ett brittiskt fartyg tidigt under måndagsmorgonen.

Enligt uppgifter från tjänsten Marine Traffic ska fartygen ha åkt åt samma håll i farleden innan kollisionen inträffade.

Enligt Kustbevakningen är det det brittiska fartyget Scot Carrier som kört in i det danska fartyget Karin Hoej, skriver Expressen.

En förundersökning om grov vårdslöshet i sjötrafik har inletts. Kustbevakningen misstänker också grovt sjöfylleri och flera personer har frihetsberövats enligt Sveriges radio.

– Kustbevakningen vidtar just nu ett flertal utredningsåtgärder och däribland vidtas även olika typer av tvångsmedel inom ramen för förundersökningen. Ytterligare brottsmisstankar har uppkommit och däribland grovt sjöfylleri, säger Kustbevakningens förundersökningsledare Jonatan Tholin i ett pressmeddelande.

Sträcka som det brittiska fartyget har åkt.
Bildtext Enligt kustbevakningen är det det brittiska fartyget Scot Carrier som kört in i det danska fartyget. Här syns fartyget Scot Carriers rutt enligt tjänsten Marine Traffic.
Bild: Marine Traffic

Enligt danska Ekstrabladet ska ett automatiskt nödlarm från ett av fartygen ha utlösts klockan 04:30.

Danska fartygets rutt.
Bildtext Det danska fartyget Karin Hoejs rutt. Fartyget har nu kapsejsat och bogseras mot den svenska kusten.
Bild: Marine Traffic

Avslutar sökinsatsen

Strax innan klockan 12 på måndagen meddelade Sjöräddningen att de avslutar sökinsatsen.

– Det finns ingen möjlighet att överleva i det kalla vattnet så länge, säger vakthavande befäl Lars Blohm på Sjö- och flygräddningscentralen till BT.

När olyckan skedde blåste det 0-4 m/s och under måndagsmorgonen är det ett par grader i vattnet. På grund av mörkret och det kalla vattnet försvårades räddningsaktionen. När det ljusnade låg dessutom en tjock dimma över vattnet.

Bogsering av det kapsejsade fraktfartyget.
Bildtext Sjöräddningssällskapet bogserar det danska fartyget till grundare vatten.
Bild: Sjöräddningssällskapet

Under dagen bogserar man det kapsejsade fartyget mot den svenska kusten för att komma ur den livliga farleden och för att hantera eventuella oljeläckor, enligt SVT.

När fartyget bogserats ska dykare söka igenom fartyget, då det finns en förhoppning om att det kan finnas överlevande inne i båten.

– Vi bogserar det kapsejsade fartyget och lägger det på grund. Det här för att minska miljöpåverkan men också för att kunna dyka och se vad man hittar. Det är lättare att dyka på grunt vatten än att göra det på 35 meters djup, säger Emma Valham från Sjöräddningssällskapet till Svenska Yle.

Danskt rederi bekräftar: Två personer ombord

Det berörda danska rederiet har, för SVT, bekräftat att det fanns två personer ombord på fartyget som kapsejsat.

– Vi kan bekräfta att en av våra båtar har förlist. Vi är djupt berörda, säger Søren Høj, som är Vd för rederiet Høj som äger fartyget till Expressen.

En av besättningsmännen har hittats död ombord på fartyget efter att man bogserat det mot grundare vatten. Den andra saknas fortfarande.

En karta över olycksplatsen mellan Ystad och Bornholm.
Bildtext Fartygen kolliderade mellan Ystad och Bornholm.
Bild: Lukas Lindström / Yle

Artikeln uppdateras.