Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Svår sits för Joonas Korpisalo – tänker inte påbörja militärtjänstgöringen innan NHL-säsongen avslutats: "I så fall får de komma hit och hämta mig"

Från 2021
Uppdaterad 13.12.2021 11:15.
Joonas Korpisalo svarar på frågor.
Bildtext Joonas Korpisalo tjänstgör förmodligen i 165 dagar.
Bild: Mikko Pylkko / All Over Press

Basketspelaren Lauri Markkanen och hockeymålvakten Joonas Korpisalo är två av 98 idrottare som ska inleda sin militärtjänstgöring i april. I en intervju med The Athletic säger Korpisalo att han inte tänker lämna USA före säsongen är slut.

Korpisalo fyller 28 år i april och är därför tvungen att rycka in nu. Det orsakar stor stress, uppger han till The Athletic (bakom betalmur).

– Jag har skjutit upp det hela sedan jag var 18 år eftersom jag aldrig velat tumma på sommarträningen. Men nu går det inte längre, säger Korpisalo.

Korpisalo flyttade till USA då han fyllt 21 år och ångrar att han inte gjort värnplikten tidigare. Han uppger att passet behöver förnyas om ett år och då måste värnpliken vara undanstökad.

– Jag borde ha fått det hela fixat då jag var 18.

Det stora problemet för Korpisalo är att han ska rycka in den 11 april, medan Columbus grundserie pågår till den 29 april. Korpisalo har inga planer på att åka till Finland i början av april.

– Det kommer jag inte att göra. I så fall får de komma hit och hämta mig. Jag tänker fullfölja säsongen. Det behövs ett specialarrangemang. Vi får se vad som händer då jag åker dit efter säsongen.

"Utgångspunkten är 165 dagar"

Målvakten kommer att tjänstgöra i Försvarsmaktens idrottsskola som finns vid Gardesjägarregementet i Helsingfors. Totalt 98 toppidrottare rycker in i april.

Förra veckan berättade idrottsskolans träningschef Jari Karinkanta i en intervju med Ilta-Sanomat om planerna för Korpisalo och basketspelaren Lauri Markkanen.

– För båda är 165 dagar utgångspunkten och i den ingår 45 dagars idrottskommendering. Klockan börjar ticka den 11 april och senare räknar vi ut hur många idrottsdagar som finns kvar, sa Karinkanta.

Det är alltså möjligt för Korpisalo att använda kommenderingsdagar för att hinna avsluta grundserien i Nordamerika. Däremot kan det bli knepigt att spela slutspel.

Korpisalo sitter på ett utgående kontrakt och Columbus tappar i sommar rättigheterna till målvakten. Det har därför tidigare spekulerats i att Korpisalo kunde ingå i en spelaraffär för att avsluta säsongen i ett lag som siktar på slutspelsframgång.

"Strålande ur ett pr-perspektiv"

Markkanen, 24 år gammal, avslutar grundserien den 10 april med sitt Cleveland som är på väg mot slutspel.

Karinkanta säger till Ilta-Sanomat att Markkanen och Korpisalo fungerar som dragplåster för idrottsskolan.

– Det blir en ketchupeffekt då vi får hit två grabbar av den kalibern. Jag är övertygad om att båda får en saklig bild av militärtjänstgöringen och sprider ordet. Det lockar andra elitidrottare till att fatta samma beslut. Det här är strålande ur ett pr-perspektiv.

Enligt träningschefen är planen att både Markkanen och Korpisalo ska ha allt fixat före höstens säsongsstarter.

– Vi utgår utan vidare ifrån att båda hinner få allt fixat i år, säger Karinkanta.

Diskussion om artikeln