Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Skatteförvaltningen ger råd om skattekort på Jodel – vill se mer positiv inställning till beskattning hos unga

En person scrollar Skatteverkets Jodelkanal.
Bildtext Skatteförvaltningen ger varje vardag råd om skatteärenden på Jodelkanalerna i de största städerna, under namnet @verohallinto.
Bild: Belén Weckström / Yle

Enligt undersökningar har unga vuxna som vet mera om hur skattepengarna används positivare inställning till att betala skatter. För att öka förståelsen har Skatteförvaltningen börjat ge råd om skattekort på Jodel.

– Via Jodel har vi märkt att en del unga är mycket oerfarna när det gäller att sköta skatteärenden. De funderar till exempel på vad nyttan av skatteavdragen egentligen är, säger kommunikationschef Nilla Hietamäki i ett pressmeddelande.

Att använda Jodel är det senaste steget i Skatteförvaltningens strategi för att nå ut till unga. Eftersom diskussionerna på Jodel är anonyma är det lättare för människor att ställa vad Hietamäki beskriver som "dumma frågor".

Jodel

  • Jodel är en kanal på sociala medier där diskussionerna förs anonymt med personer inom närliggande områden.

Unga mera okej med att kringgå skatter

Enligt en färsk attitydundersökning som Skatteförvaltningen låtit göra tycker personer i åldern 15–24 tycker att det är okej att inte betala skatt på arbete eller tjänster i högre grad än genomsnittet.

– Det är viktigt att vi är med på de kommunikationskanaler som unga använder. Samtidigt som vi hjälper enskilda personer att sköta sina skatteärenden, ökar vi förståelsen för skatter och skattesystemets betydelse, säger kommunikationsdirektör Kati Kalliomäki.

Kuvakaappaus Molybrosin Youtube-videolta.
Bildtext Till exempel youtubarna Molybros kommer att snacka skatter i höst, i samarbete med Skatteförvaltningen.
Bild: Molybros

Myndigheten samarbetar också med influerare, som ska behandla skatteärenden under slutet av året. Samarbetet kommer mest handla om kommunikationshelheten Happy taxpayer som Skatteförvaltningen inlett i höst.

Happy taxpayer ska öka kunskaper om skattesystemet. Hemsidan presenterar användningen av skattemedel, i liknande layout som en streamingtjänst.

Skatteförvaltningen satsar på att nå ut till unga speciellt nu på vintern, då skattekort för säsongsarbete är aktuellt för många. Man informerar också på Facebook, Linkedin, Twitter och Instagram.

Skattekortet 2022

Skatteverket ändrades till korrekta namnet Skatteförvaltningen 14.12 klockan 17.36.