Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Norge har snabbaste smittspridningen i Europa – nya rekordsiffror varje dag: “Måste vidta åtgärder”

En person förbereder en coronavaccinspruta.
Bildtext I Norge har ungefär 72 procent av befolkningen fått två doser vaccin.
Bild: Ole Berg-Rusten / EPA

Antalet nya fall av covid-19 ökar snabbast i Norge just nu. Från tisdag till fredag satte Norge nya infektionsrekord varje dag. Nu planeras nya restriktioner inför julen.

Om man inte räknar med småländerna Andorra, Färöarna och San Marino har Norge den kraftigaste ökningen i antal smittade i Europa, skriver NRK.

Antalet coronasmittade har ökat i en snabb takt och i och med det har trycket på sjukvården blivit hårdare.

Förra veckan registrerades 26 271 fall av covid-19 i Norge, vilket är en ökning med 42 procent från föregående vecka. Antalet smittade har åttadubblats sedan mitten av oktober, enligt Folkhelseinstitutet (FHI).

Sairaanhoitaja antaa koronavirusrokotetta oppilaalle.
Bildtext Vaccinering av unga i Norge.
Bild: Heiko Junge / AOP

Smittspridningen är störst bland barn och unga, det är i åldersgruppen 6-12 år som smittan ökat mest.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har varnat för nya restriktioner redan den här veckan.

– Dessa nya restriktioner kommer att påverka folks vardag, säger Støre till den norska nyhetsbyrån NTB.

Har redan flera restriktioner

I Norge ska man enligt de senaste smittskyddsåtgärderna bära munskydd om man inte kan hålla en meters avstånd. Om man misstänks ha smittats av omikronvarianten ska man hålla sig hemma i 10 dagar.

Restauranger ska ha koll på vem som besöker deras lokaler genom registrering och man får endast servera alkohol fram till midnatt.

Mette Frederiksen och Jonas Gahr Störe diskuterar
Bildtext Smittspridningen är hög både i Mette Frederikesens Danmark och Jonas Gahr Støres Norge.
Bild: Johannes Jansson

Dessutom får inte mer än 20 personer samlas på privata evenemang, exempelvis under jul och nyår. Man ska också helst ses utomhus och gymnasieskolorna ska gå över till distansundervisning.

Men nu kan man alltså införa ännu fler restriktioner enligt statsminister Jonas Gahr Støre. Han är mycket oroad över omikronvarianten som har spridit sig i Norge.

– Situationen är allvarlig. Smittspridningen är för hög och vi måste vidta åtgärder för att begränsa den här utvecklingen, säger han till NTB.

Scenario: Mellan 90 000 och 300 000 smittade per dag

Trots att Norge infört fler restriktioner väntas smittan stiga enligt landets folkhälsoinstitut (FHI). I ett preliminärt scenario beräknar FHI att man om tre veckor kan komma upp till 90 000-300 000 smittofall per dag.

Det skulle samtidigt betyda 50 till 200 sjukhusinläggningar per dag om åtgärderna inte bromsar epidemin avsevärt, enligt FHI.

Smittan sprider sig i Norden

Också i Danmark och i Sverige är man orolig över ökade smittotal. Den senaste veckan har smittspridningen i Danmark ökat med 18 procent och danska myndigheter höjer risknivån i landet till fyra på en femgradig skala.

Skolelever i Danmark skickas den här veckan hem på ett tidigarelagt jullov, eftersom smittspridningen är hög i åldrarna sex till elva, skriver Expressen.

Magdalena Andersson och Sanna Marin i Ständerhuset framför Sveriges, Finlands och EU:s flaggor.
Bildtext Sveriges statsminister Magdalena Andersson (t.v) och Finlands statsminister Sanna Marin. I Finland ska man bära munskydd, men i Sverige rekommenderas att hålla avstånd i första hand.
Bild: Lehtikuva

Sverige, som testar betydligt färre personer än Danmark, har också rapporterat en ökning i antalet smittade. Sedan november har smittspridningen ökat med 16 procent i landet.

I Sverige rekommenderas man hålla avstånd till varandra och använda munskydd i trånga utrymmen i kollektivtrafiken. Om smittspridningen ökar väntas nya rekommendationer.