Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Mordplaner och hot om våld – i Tyskland varnas för radikalisering bland vaccinmotståndare

Två tyskspråkiga skyltar som dirigerar till två olika köer beroende på om man är vaccinerad eller ej.
Bildtext Omfattande vaccintvång införs sannolikt i Tyskland, trots protester.
Bild: AOP

Tyskland ser ut att stegvis gå mot en alltmer omfattande vaccinationsplikt. Inom hälsovården är plikten redan faststlagen medan en allmän vaccinationsplikt planeras. Samtidigt varnas för en ytterligare radikalisering bland vaccinmotståndare.

Demonstranter utrustade med facklor och slagord mot det som påstås vara en diktatur.

För en dryg vecka sedan samlades ett tiotal personer till en demonstration direkt framför den sachsiska socialministern Petra Köppings hem.

Bakom aktionen låg sannolikt ett nygrundat högerextremt parti som övervakas av säkerhetstjänsten bland annat för sin roll inom de alltmer radikala protesterna mot coronapolitiken.

På snabbmeddelandeservicen Telegram cirkulerar sedan dess flera upprop om att bidra med fler adresser till ledande politiker för att organisera liknande demonstrationer.

Över samma tjänst läggs också fram konkreta planer på att mörda regeringschefen i Sachsen Michael Kretschmer. Kriminalpolisen har inlett utredningar mot en grupp som man utgår från att har tillgång till vapen.

Efter att rundradiobolaget ZDF avslöjade planerna har Kretschmer krävt att politiker och andra människor som hotas på grund av sitt arbete måste skyddas bättre.

Sachsen hör till de tyska förbundsländer som för tillfället har de mest strikta coronarestriktionerna.

Det här hänger ihop med att Sachsen, tillsammans med granndelstaten Thüringen, har de högsta incidenssiffrorna i landet. I bägge delstater låg sjudagarsincidensen under måndagen på över 1 000.

I Sachsen är andelen vaccinerade dessutom lägst i hela landet. Där knappt 70% av hela den tyska befolkningen har fått två vaccindoser, ligger samma siffra för Sachsens del på ungefär 59%.

Våldsamma demonstrationer under veckoslutet

Under det gångna veckoslutet ordnades på flera håll i landet flera mindre, delvis våldsamma demonstrationer mot coronaregler och mot en eventuellt kommande vaccinationsplikt.

I delstaten Thüringen skadades 14 poliser i sammandrabbningar med demonstranter.

Tysklands nya inrikesminister Nancy Faeser varnar för ytterligare radikalisering bland vaccinmotståndare och inom den så kallade Querdenkerrörelsen som motsätter sig landets coronapolitik och åtgärderna för att bekämpa pandemin.

Den tyska säkerhetstjänsten övervakar sedan i våras personer med kopplingar till rörelsen och man slår nu fast att planerna på en allmän vaccinationsplikt kan leda till vidare eskalation.

Vaccinationsplikt inom hälsovården fastslagen

I fredags röstade den tyska förbundsdagen för att införa en vaccinationsplikt inom hälsovården, en plikt som kommer att träda i kraft i mitten av mars.

Kritikerna hade gärna sett att vaccinationsplikten också skulle ha gällt för personal vid skolor och daghem.

Samtidigt ser ändå en allmän vaccinationsplikt ut att vara på väg i Tyskland. Enligt österrikisk modell planeras en vaccinationsplikt, som inom kort väntas komma upp till behandling i parlamentet.

I Tyskland vill man också nu se till att vaccineringarna ska gå vidare också på frivillig väg.

Den nya regeringen vill påskynda kampanjen redan före årsskiftet. Vaccinationerna med den så kallade påfyllnadsdosen är i full gång.

– Inget annat europeiskt land är för tillfället lika snabbt med boosterdosen som vi, säger den nye hälsoministern Karl Lauterbach.

Omkring 20 miljoner tyskar, vilket motsvarar ungefär en fjärdedel av befolkningen, har redan fått en tredje vaccindos.

Sedan några dagar tillbaka går incidenssiffran i Tyskland igen långsamt neråt. I måndags låg man för hela landets del på 389.