Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

JNT kör slutspurt med fiberinstallationer – kopparanslutningarna är snart historia

Från 2021
Uppdaterad 14.12.2021 11:03.
en kvinna med glasögon och svart kavaj håller i en uråldrig telefonlur
Bildtext När de gamla kopparkablarna klipps, tystnar bordstelefonerna. Men fiberteknik ger också möjlihet till en bordstelefonanslutning för den som ännu vill ha en traditionell telefon, säger JNT:s vd Maria Höglund.
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

År 2025 väntas Jakobstadsnejdens telefon ha kopplat in alla hushåll som önskar ny teknik. Därmed slutar också gamla fasta telefoner och ADSL-uppkopplingar att fungera i kopparnätet.

Ny och snabb fiberanslutning byggs ut i hela landet, allt vad telefonbolagen hinner. I Österbotten satsar Jakobstadsnejdens telefonbolag nu på glesbygden, där avstånden är långa och infrastrukturen är föråldrad. Det innebär en investering för hushållen och en jätteinvestering från bolaget sida.

– Kunderna förstår att allt kostar. Och självklart vill alla betala så lite som möjligt. Men ser man från bolagets håll, har vi under de tre senaste åren investerat över 15 miljoner i ny fiberteknik, så det är ju en verkligt stor investering, säger Maria Höglund, som är vd för JNT.

En kvinna med glasögon, svart kavaj och röd tröja under sitter i en skrivbordsstol.
Bildtext Vissa anser att bordstelefonen är onödig, men andra värdesätter den och väljer att behålla sin fasta anslutning, men då via fiber, säger Maria Höglund som är vd för JNT.
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

Hon säger att kunderna i regel välkomnar den nya tekniken och förstår att uttjänt teknik behöver förnyas. Att man kopplar ner kopparanslutningarna betyder dock att både traditionella fasta telefoner och gamla ADSL-nätkopplingar bryts.

– Men vill man fortsätta ha sin vanliga bordstelefon, är det möjligt genom fiberanslutningen. Intresset har varierat, då vissa ifrågasatt om de fortsättningsvis behöver sin fasta telefon, säger Höglund.

Bordstelefon och TV via fiber

Jan-Erik Thors i Socklot fick sin fiberkoppling i våras. Både processen att fatta beslutet och själva det praktiska arbetet gick snabbt.

– De meddelade ju att kopparkabeln tas bort och att de erbjuder fiberanslutning i stället. Det var ett enkelt beslut att fatta och priset är okej, för de gav en bra rabatt på inkopplingen på fiber, säger Thors.

En äldre man med glasögon står i ett rum, håller i luren till en gammal telefon hägnd på väggen.
Bildtext Jan-Eriks Thors första telefon är idag bara en prydnad, men den fasta telefonlinjen är numera i bruk via fiber.
Bild: Evert Rönnqvist

Han och frun Gerd har valt att behålla sin gamla bordstelefon. Numret är det samma och tekniken har fungerat klanderfritt.

– Ja, och tv-sändningarna kommer också via fiber nu och bilden är bra, intygar Thors.

Att tv-sändningarna också skickas via fiber har varit en klar förbättring för många i glesbygden. Både bildkvaliteten och kanalutbudet har förbättrats, tycker de som anslutit sig. För nätuppkopplingen innebär också fiberkontakten en förbättring som är viktig för stora datamängder som exempelvis strömmad video av hög kvalitet.

– Om man förut med en bra ADSL-förbindelse med koppar kom upp till kanske 20 megabits hastighet, så talar vi nu om 500 megabit, så det är ju en rejäl uppgradering, säger Maria Höglund.

"Fiber är att föredra framom 4G"

I Bosund i Larsmo bor Bertil Brännbacka i en gårdsgrupp som ligger längst bort från centralsamhället. Att by delen ligger avsides gör att vägen är lång att dra kablar då det nu är aktuellt att koppla in fiber. De nya kablarna ska grävas ner på talko, samtidigt som vägen ut till gårdsgruppen förbättras. Brännbacka uppskattar att man lyckas slå flera flugor i en smäll.

En äldre man med glasögon och rutig skjorta sitter vid ett skrivbord med en dator.
Bildtext Efter moget övervägande föll valet på fiber för Bertil Brännbacka i Bosund.
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

– Jag tänkte att vi tar det här erbjudandet, då de kopplar ner kopparanslutningen. Jag behöver ju en uppkoppling och den gamla försvinner. Jag surfade på alternativen, om man skulle ha nöjt sig med en uppkoppling via mobilnätet, men slutsatsen var att fiber är bättre, säger Bertil Brännbacka.

Utbyggnaden av fibernätet har redan pågått i många år runt omkring i Österbotten. Av Jakobstads telefonbolags kunder är bara cirka tio procent nu uppkopplade med kopparkabel. Till 2025 ska kopparn vara ersatt med fiber. Förutom de traditionella områdena där JNT verkat, bygger företaget nu ut fiberteknik också på många andra håll i Österbotten.

– Vi har systematiskt byggt ut fibernätet i vår region, så vi de facto ligger i topp i Finland vad gäller grundinfrastruktur. Det ger oss också möjligheten att skala upp verksamheten. Så nu har vi bra möjligheter att nå också dem som fortfarande inte har en fiberuppkoppling, för att få också dem med på tåget, säger Höglund.

Artikeln är uppdaterad 14.12.2021 klockan 10.12. "ISDN" har korrigerats till "ADSL".

Diskussion om artikeln