Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Psykiskt illamående bland studerande förvånar inte studerande: "Många har känt sig väldigt ensamma"

Från 2021
Studerande Elin Granholm på Biskopsgatan i Åbo.
Bildtext Studerande Elin Granholm påpekar att vardagen antagligen varit ännu tyngre för studerande som flyttat till Åbo från en annan stad, och därav inte har någon stor bekantskapskrets från förut.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

Den färska rapporten om att var tredje studerande upplevt psykiskt illamående under pandemin förvånar inte studerande vid Åbo Akademi. Många har känt sig ensamma och att distansstudierna är utmanande.

På måndagen publicerades en undersökning som visar att var tredje studerande har upplevt psykiskt illamående under coronapandemin. Illamåendet är särskilt utmärkande bland kvinnliga studerande, varav 40 procent haft ångest- och depressionssymptom.

De studerande som Yle Åboland pratar med bekräftar att forskningsresultatet om studerandenas välmående syns i studievardagen bland studiekamrater. Många har känt sig ensamma och har upplevt att studietakten är utmanande under distansundervisningen.

Hur reagerade du på nyheten om att många studerande mår så dåligt?

- Det är ju väldigt hemskt att det ska vara så här på grund av pandemin, och själv har jag nog också upplevt att man känt sig väldigt ensam då man varit tvungen att studera hemifrån, säger Julia Westerlund.

Studerande Julia Westerlund utanför Arken vid Åbo Akademi.
Bildtext Julia Westerlund studerar folkrätt vid Åbo Akademi.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

Westerlund säger också att man lätt blir stressad då undervisningen sköts på distans eftersom man inte kan diskutera uppgifter med andra om man upplever dem utmanande eller har frågor man gärna skulle diskutera med andra.

Matilda Torrkulla studerar statskunskap vid Åbo Akademi, hon har inte själv upplevt distansstudier och pandemin som en särskilt tung period, men säger att hon nog känner personer som mått lite sämre.

Matilda Torrkulla står på Biskopsgatan i Åbo.
Bildtext Matilda Torrkulla studerar statskunskap vid Åbo Akademi. Hon känner sig glad över att få vara på campus och studera.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

Illamåendet märks av i studiemotivation och studieprestationer

För Åbo Akademis Studentkårs styrelseordförande Joonas Karlsson kommer forskningsresultatet inte som någon överraskning eftersom det redan länge talats om en kris gällande välmående bland studerande.

Då man mår dåligt orkar man inte heller studera.

Joonas Karlsson, styrelseordförande för Åbo Akademis Studentkår

- Det är förstås ett jättetråkigt resultat, men egentligen speglar resultatet nog verkligheten om hur illa situationen är bland högskolestuderande. Forskningsresultatet kommer inte som en överraskning för mig.

Hur syns det bland studerande vid Åbo Akademi?

- Det har varit extra svårt att säga eftersom de flesta har varit på distans, fram till nu under höstterminen. Det har nog märkts att det finns ett behov av närstudier, att studerandena får vara nära sina vänner.

ÅAs styrelseordförande Joonas Lehtinen i Kåren i Åbo.
Bildtext Joonas Karlsson, styrelseordförande för Åbo Akademis Studentkår.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

Karlsson påpekar att det också går att lägga märke till psykiskt illamående bland studerande då det gäller studiemotivation, trötthet och ångest över att avlägga studiepoäng.

- För då man mår dåligt så orkar man heller inte studera.

"Universiteten kan göra en hel del – men strukturella förändringar behövs på regeringsnivå"

Enligt Joonas Karlsson har Åbo Akademis Studentkår fört dialog om studerandenas välmående tillsammans med ledningen vid Åbo Akademi. Han säger att universiteten nog kan göra en hel del för att stödja studerandena i välmående.

- Välmåendet grundar ju sig i hur man gör saker på basnivå, det vill säga i kommunikationen till studerandena, att studerande vet vart man kan vända sig för att få hjälp, vilka förväntningar det finns på studerandena i diverse kurser och så vidare. Allt detta utgör grunden för vilka förutsättningar man har att avlägga sina studier, säger han.

Åbo Akademi har också ett projekt gällande välmående, där man försöker nå de personer som mår väldigt dåligt för att kunna erbjuda dem stöd och hjälp. Ändå påpekar Karlsson att universitetens möjligheter att hjälpa till endast är möjlig i viss utsträckning.

- Det här är ju också frågan om strukturella problem i hela landet. Exempelvis så har inte Studenthälsan tillräckliga resurser och vårdköerna för psykisk vård är väldigt långa, så det är svårt att få hjälp i tid.

Diskussion om artikeln