Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

HBL minskar kraftigt på sina recensioner, teatern och litteraturen skonas – Kritikbyrån: "En enorm förlust"

Från 2021
Uppdaterad 14.12.2021 09:40.
Erja Yläjärvi i en tv-studio.
Bildtext Erja Yläjärvi, chefredaktör för HBL säger att tidningen vill satsa på kulturjournalistiken genom att se över utbudet.
Bild: Jorge Gonzalez / Yle

Chefredaktör Erja Yläjärvi säger att HBL ser över recensionsverksamheten för att kunna satsa på kulturjournalistik på ett så mångsidigt sätt som möjligt. En enorm förlust för kritiken i Svenskfinland, säger Mathilda Larsson på Kritikbyrån.

Kulturkritiken i dagstidningarna har minskat kraftigt under de senaste decennierna både nationellt och internationellt. HBL:s recensionsverksamhet har länge hållits ganska oförändrad, de facto har omkring hälften av kulturmaterialet bestått av recensioner, visar en undersökning, men nu har trenden nått också HBL.

Erja Yläjärvi, chefredaktör för HBL vill inte tala om nedskärningar, utan säger att det handlar om en omprioritering.

– Vi har ett stort behov att satsa på kulturjournalistik på ett så mångsidigt sätt som möjligt. Det betyder att vi går igenom olika genrer, hur mycket vi satsar på att köpa innehåll från recensenter, hur mycket som är intervjuer, analyser eller fördjupande texter.

Enligt Yläjärvi minskar recensionernas andel med omkring 15–25 procent.

– Det handlar om ungefär 20 000 euro per år. Men kulturbudgeten som sådan är helt oförändrad.

Kulttuuritila Nuijamies Lappeenrannassa
Bildtext En stor del av HBL:s kulturinnehåll har bestått av recensioner.
Bild: Sirkka Haverinen / Yle

Kritikbyrån: "Enorm förlust"

Mathilda Larsson, ombud på Kritikbyrån, tycker att nyheten är mycket oroväckande.

– En fjärdedel är en jättestor andel av recensionerna på HBL. Det är en enorm förlust för kritiken i Svenskfinland och kritiken på svenska i Finland överlag så det är verkligen inte goda nyheter.

Vad får nedskärningarna för konsekvenser?

– Ganska säkert är att det här kommer att ha långtgående effekter eftersom kritiken är en så fundamental del av hela det kulturella ekosystemet. Kritiken spelar en viktig roll i att kontextualisera och i att överhuvudtaget föra en diskussion om konst och kultur i samhället. Här är HBL ett viktigt språkrör eftersom man faktiskt har väldigt bra och kunnig kritik på kultursidorna.

Larsson säger att hon är överraskad över beskedet eftersom Kritikbyrån som inledde sin verksamhet för två år sedan har försökt jobba väldigt starkt för att lyfta fram kritiken.

– Vi har tyckt oss se en slags attitydförändring eftersom man så länge har talat om kritikens kris och det har känts som vi har tagit oss vidare. Att HBL nu gör en helomvändning känns som en kalldusch på alla sätt.

Tre svartklädda personer står mot ett ljus fönster bredvid varandra.
Bildtext Mathilda Larsson (längst till höger) är kritikombud på Kritikbyrån. På bilden tillsammans med författaren Mathias Rosenlund och kulturjournalisten Kia Svaetichin.
Bild: Yle/Vanessa Forstén

Finlandssvensk litteratur och teater skonas

Osthyveln fördelas ändå inte jämnt. De genrer HBL fortfarande kommer att satsa på är litteratur på svenska och finlandssvensk teater.

– Vissa recensioner når sin publik jättebra, speciellt sådana konstformer som står våra läsare nära, till exempel litteratur. Vissa andra genrer har svårt att hitta sin publik och det ser vi både digitalt men också när vi tittar på läsning via e-tidningen, säger Yläjärvi och fortsätter:

– Då måste man fundera och testa om man kan nå flera läsare med någon annan slags kulturinnehåll.

Larsson ser det som positivt att HBL fortsättningsvis vill värna om den finlandssvenska kulturen och specifikt teatern och litteraturen.

– Men det tar ju inte bort ansvaret för andra konstarter. Det är oroande att HBL inte ser att de har ett större ansvar i att upprätthålla diskussionen angående hela konstfältet. Det tyder på ett bristande självförtroende att man inte ser sig själv som delaktig i en mer universell diskussion om konst, som går utanför det rent finlandssvenska.

Larsson säger att man på många andra tidningar försökt utveckla recensionsverksamheten och det tycker hon HBL borde ha gjort istället.

– Helt enkelt experimentera och se vart det leder. Jag tror att det skulle finnas många sätt att hitta nya sätt att skriva recensioner, som skulle komplettera de mer traditionella recensionerna.