Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Varghona som rört sig i närheten av bebyggelse sköts i Virmo

Från 2021
En varg i kvällssolen.
Bildtext Varghonan hade upprepade gånger rört sig i närheten av bebyggelse. Bildens varg har inget med det nämnda fallet att göra.
Bild: Tuomo Björksten/Yle

En varghona som hade rört sig i närheten av bebyggelse sköts i Virmo på söndagen. Undantagslov hade beviljats för att skjuta vargen, skriver Finlands viltcentral i Egentliga Finland i ett pressmeddelande.

Enligt Finlands viltcentral hade varghonan upprepade gånger rört sig i närheten av bosättning och på människors gårdar.

Under sommaren och hösten har ett flertal observationer gjorts om en eller flera vargar som rört sig på åkrar i huvudsak i Virmo kommun.

Enligt Finlands viltcentral har den lokala jaktvårdsföreningens rovdjurskontaktpersoner och jägare noga följt med läget. Som mest har tre vargar rört sig på området.

Virmos kommunfullmäktige har i ett brev till Finlands viltcentral talat för undantagslov för jakt på varg.

Finlands viltcentral har under hösten beviljat området två undantagslov som kan användas till att störa och fördriva varg, och polisen har gett en order om att fördriva varg.

Vargarna fördrevs sammanlagt åtta gånger. Fördrivningarna hade inte önskad effekt på vargarna, utan de fortsatte att röra sig bland bebyggelse, skriver Finlands viltcentral i Egentliga Finland i pressmeddelandet.