Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Personalbristen inom vården och läget med Salutorget – bland annat det ville politikerna få svar på under fullmäktigemötet i Åbo

Två coronapatienter ligger på en bäddavdelning.
Bildtext De långa vårdköerna i Åbo väckte diskussion i Åbofullmäktige på måndagen. Arkivbild.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

De långa köerna inom social- och hälsovården och planläggningsfrågor. Bland annat det ville politikerna veta mera om under frågetimmen på fullmäktigemötet i Åbo.

Ledamöterna fick svar på sina frågor av stadens tjänstemän. Diskussionen gick smidigt och pågick i ungefär 1,5 timme. Under den tiden hann tjänstemännen svara på drygt 20 frågor.

Hur är läget med resecentret och Salutorget?

Bland annat ville Samlingspartiets ledamot Ulla-Maija Vierimaa veta hur tidtabellen för det nya, planerade resecentret ser ut.

Enligt stadsmiljöchef Christina Hovi är detaljplanearbetet i ett preliminärt stadie och ska behandlas om ett par år. En utredning kring säkerheten på bangårdsområdet blir klar våren 2022. Om allt går som planerat ska resecentret stå klart år 2029, berättade Hovi.

Pirjo Niinivirta från Sannfinländarna frågade Hovi om läget med torgparkeringen och renoveringen av Salutorget. Finns det överraskningar gällande kostnader och har fastigheter kring torget skadats på grund av arbetet?

Enligt Hovi har hittills 19 miljoner använts för projektet och den totala summan som staden budgeterat för det här är drygt 31 miljoner euro. Staden har inga uppgifter om fastigheternas skick, meddelade Hovi. Salutorget ska stå klart hösten 2022.

Personalbristen inom vården väcker oro

Även social- och hälsovårdschef Riitta Liuksa svarade på flera frågor under fullmäktigemötet. Resursbristen inom social- och hälsovården oroade flera ledamöter.

Centerns Riitta Karjalainen ville veta vad staden gör för att åtgärda den skriande bristen på personal inom socialtjänster och äldreomsorgen. Liuksa konstaterade att det här inte enbart är ett problem i Åbo utan ett nationellt problem.

Enligt Liuksa försöker staden locka personal på flera sätt. Staden utreder också möjligheterna till internationella rekryteringar, sade Liuksa.

SFP:s Nicke Wulff frågade vad staden gör för att förbättra tillgången av psykologtjänster för barn och unga och om möjligheterna till köptjänster.

Även gällande tillgången till psykologer konstaterade Liuksa att det är svårt att rekrytera personal. Enligt Liuksa finns det en förhoppning om att psykologitjänsterna ska bli mer lockande i det nya välfärdsområdet, då möjligheterna att avancera inom en större organisation förbättras. Enligt Liuksa är det också befogat att överväga köptjänster, men problemet måste också lösas med hjälp av egna rekryteringar, sade hon.

Även klimatfrågor diskuterades under måndagens möte. De Grönas Niina Ratilainen ville veta varför Åbo stads tjänstemän var upprörda, då flygbolaget Finnair meddelade att de lägger ner sin rutt mellan Åbo och Helsingfors av klimatskäl. Är det inte motstridigt, då staden samtidigt jobbar för klimatneutralitet, frågade sig Ratilainen.

Kanslichef Tuomas Heikkinen konstaterade att det delvis är motstridigt, men att staden på alla sätt vill jobba för goda förbindelser från och till staden. Enligt Heikkinen är det främst arbetsresenärer som använder sig av rutten och många skulle köra egen bil, inte ta bussen om rutten läggs ner - iallafall enligt en utredning som Åbo handelskammare har låtit göra.

Nya höghus får byggas i Nummisbacken

Under mötet fattades också ett planläggningsbeslut. Stadsfullmäktige beslöt efter omröstning att godkänna en detaljplan vid Ekvägen och Gamla Tavastlandsvägen i Nummisbacken. Det betyder att flera låga höghus på 2 till 5 våningar för totalt 650 invånare får byggas på området.

Detaljplanen för området godkändes i fullmäktige år 2019. En småhusförening besvärade sig över beslutet till Åbo förvaltningsdomstol, som hävde stadens beslut och därför inleddes processen på nytt. Nu godkändes den nya detaljplanen efter omröstning med siffrorna 55-11, en röstade blankt.