Hoppa till huvudinnehåll

Coronavirus: covid-19

Vaccinexpert: Skäl att använda effektivare munskydd också på evenemang med covidintyg

Digitalt covidintyg och telefon vid bardisk.
Bildtext Klokt med ökad försiktighet också där covidintyg gäller, efterlyser vaccinexperten Mika Rämet.
Bild: Jorge Gonzalez / Yle

Omikronvarianten av coronaviruset leder till att fler dubbelvaccinerade personer smittas. Därför rekommenderar vaccinexperten Mika Rämet nu effektivare munskydd av typen FFP2 eller FFP3 också vid tillställningar med covidintyg.

Det är uppenbart att omikron kommer att bli den dominerande varianten av coronaviruset också i Finland. Det kräver ytterligare nya sätt att motarbeta viruset, säger Mika Rämet som är som är chef för vaccinforskningscentret vid Tammerfors universitet.

– Omikron smittar lättare även dubbelvaccinerade personer, vilket innebär att epidemin riskerar att eskalera ytterligare, sa Rämet i Yles morgonteve på tisdagsmorgonen.

Han understryker att två vaccindoser verkar skydda bra mot svår sjukdom också när det handlar om omikron, men att risken för att fulltvaccinerade smittas av viruset är klart högre i och med den nya varianten.

– Som tur är verkar omikron inte leda till en allvarligare sjukdomsbild, men antalet smittade ökar i rask takt när den här varianten tar över, sa Rämet.

Han rekommenderar därför upptrappade försiktighetsåtgärder också för de vaccinerade och i samband med tillställningar där man kräver covidintyg.

– Effektiva ansiktsskydd är nu på sin plats också när fullt vaccinerade personer möts inomhus, sa Rämet.

Ha sa vidare att det är nu ter sig klart att alla finländare kommer att möta coronaviruset i och med den kraftiga smittspridningen.

Frågan är hur väl beredd man är, sa han och rekommenderade starkt att folk skyddar sig med hjälp av vacciner.

Läget på sjukhusen tillsvidare stabilt

Också strategichefen vid Social- och hälsovårdsministeriet Pasi Pohjola sa att läget är utmanande.

– Det är uppenbart att vi inte har lyckats vända kurvan. Antalet nya coronafall fortsätter att öka, men tack och lov har belastningen inom sjukvården inte ökat i samma takt.

Antalet personer på sjukhus har varit rätt stabilt på sistone, liksom antalet intensivvårdade.

Enligt experterna i morgonsoffan kan man tacka den relativt goda vaccintäckningen för det.

Samtidigt har antalet coronatest igen ökat, vilket antagligen spelar en viss roll i de stigande siffrorna. Experterna är ändå eniga om att hela ökningen i antalet fall inte förklaras av ökad testning, i stället är det troligt att en hel del fall fortfarande inte upptäcks.

Behov av nödbromsen avgörs senast om en vecka

I Norge tar man till tuffa restriktioner för att försöka få kontroll över läget, bland annat förbjuder man försäljning av alkohol på barer och restauranger.

Orsaken är smittkurvan som snabbt har börjat peka uppåt, sannolikt på grund av omikron.

Enligt Social- och hälsovårdsministeriets Pohjola kan man inte hos oss utesluta en liknande eskalering som i Norge, men han påminner om att det inte är en naturlag att coronaläget förvärras drastiskt.

– Här spelar vars och ens beteende in. Individernas agerande i kombination med olika restriktioner ger resultat, sa Pohjola.

Enligt honom väntar man alltjämt på att se vilka effekter de senaste skärpningarna av restriktionerna på regionalt plan leder till. Men senast i början av julveckan måste man dra slutsatserna.

Det handlar om huruvida coronaåtgärderna igen ska börja tas på riksnivå, inom ramen för den så kallade nödbromsen – en fråga som inte är helt enkel.