Mycket ovanligt att fartyg kapsejsar vid kollision – överinspektör: "Har inte hört om liknande fall tidigare"
Två fraktfartyg kolliderade på Östersjön mellan Ystad och Bornholm tidigt på måndag morgon. En besättningsmedlem hittades död och en annan är fortfarande försvunnen efter kollisionen mellan det danska och brittiska fartyget.
En utredning om grovt vållande till annans död, grovt sjöfylleri och grov vårdslöshet i sjötrafik har inletts.
– Det är en mycket tragisk händelse med mycket tråkigt resultat. Jag kan inte ta desto mer ställning till händelsen förrän vi vet mer. På allmän nivå kan man säga att största andelen olyckor, 60 till 90 procent, beror på den mänskliga faktorn. Även i det här fallet är det förmodligen så, jag tror inte att det handlar om ett tekniskt fel, säger överinspektör Thomas Lundström vid Traficom Västkusten.
Vad krävs för att ett fartyg ska kapsejsa vid kollision?
– Det är sällsynt så det här är ett exceptionellt fall och det har varit mycket dålig tur med i spelet. Om man ska spekulera spelar säkert fartygstypen en viss roll, det fartyg som gick omkull verkar vara någon slags pråm. Omständigheterna har verkligen varit dåliga med tanke på hur det gick och jag kommer inte på att några liknande fall skulle ha skett förut. Kantringar brukar ha en bakgrund i någon läcka som gör stabiliteten försämrad. Jag undrar om så kan vara fallet även här, men det får vi se när förundersökningen går vidare, säger Lundström.
Hur vanligt är det med sjöfylleri på Östersjön?
– Jag skulle inte säga att det är vanligare inom sjöfart än andra transportformer och roderfylla är inte den vanligaste orsaken till olyckor inom sjöfart. Det är frågan om människor och då kan det dyka upp fall med onykterhet, men man har regelbundna läkarundersökningar för att kunna hjälpa dem som har olika former av problem. När största orsaken till olyckor är den mänskliga faktorn så kan både missbruk och trötthet spela roll och bidra till att olyckorna sker. Sjöfarten har också förändrats väldigt mycket under de senaste decennierna – fartygen kör till exempel med strama tidtabeller och då ökar riskerna, säger Lundström.
Vad gör myndigheterna för att undvika olyckor som denna?
– Förebyggande arbete görs på många olika håll, vi har bättre utbildning och övervakning utifrån, till exempel VTS som övervakar fartygstrafiken 24 timmar om dygnet årets alla dagar. Trots allt är sådana här händelser sällsynta vilket gör att säkerheten över lag är på en bra nivå. Jag ser därför inte olyckan som alarmerande, säger Lundström.