Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kristinestads stadsstyrelse gjorde små ändringar i budgeten: "Ekonomin är under kontroll"

En byggnad med vit fasad och ett klocktorn på taket.
Bildtext Kristinestads ekonomi är i skick enligt stadsstyrelsens ordförande Patrick Ragnäs (SFP).
Bild: Yle/Juho Karlsson

Resultaträkningen för 2022 visar ett litet överskott. Stadsstyrelsens ordförande Patrick Ragnäs (SFP) säger att övergången till välfärdsområdet blir den största utmaningen.

På måndagen fortsatte stadsstyrelsen i Kristinestad behandla nästa års budget. Behandlingen inleddes på förra veckans styrelsemöte.

Den resultaträkning för 2022 som skickas vidare till stadsfullmäktige visar ett överskott på knappt 100 000 euro. Stadsstyrelsens ordförande Patrick Ragnäs (SFP) säger att stadens ekonomi är under kontroll.

– Den kunde vara bättre, det tänker säkert alla kommuner. Men i dagens läge har vi ekonomin under kontroll; vi vet vad som går ut och vad som kommer in.

Porträtt av Patrick Ragnäs.
Bildtext Patrick Ragnäs (SFP) säger att vårdereformen medför utmaningar för staden.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Den största utmaningen kommer enligt Ragnäs att vara övergången till välfärdsområdet. När social- och hälsovårdsreformen träder i kraft i full skala 2023 kommer också skatteinkomsterna att minska.

– Å andra sidan flyttas osäkra poster som till exempel specialsjukvården bort från kommunen. Det underlättar lite i alla fall, säger Ragnäs.

Styrelsen godkände stadsdirektörens budgetförslag med några små justeringar. Investeringen i ett sandlager flyttades fram med ett år. I stället lade man in en tilläggsreservering för utökad gatubelysning i Uttermossa by.

Man lade också till 30 000 euro i stadsstyrelsens dispositionsmedel.