Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Matilda Ahlgren Bacik smittades av coronaviruset och fann sitt livs kärlek – ett år senare är de gifta

Från 2021
En man och en kvinna som håller om varandra.
Bildtext Grant Bacik och Matilda Ahlgren träffas på Tinder, dit de båda sökt sig på grund av pandemin.
Bild: Ann-Catrin Granroth / Yle

Matilda Ahlgren Bacik har tråkigt när hon är i karantän och sitter därför och svajpar på Tinder. Plötsligt matchar hon med en kille från USA. Nu ska han flytta till Finland.

Det senaste avsnittet av podden Det här hände, handlar om en smått otrolig kärlekshistoria.

Matilda Ahlgren Bacik smittades av coronaviruset och fann sitt livs kärlek

31:57

Hösten 2020, när Matilda Ahlgren Bacik är 19 år gammal, flyttar hon från Larsmo till Helsingfors för att studera.

Under hösten ordnas endast ett studieevenemang, en gulisintagning, och där smittas Matilda av coronaviruset.

Nu följer en lång karantän för Matilda och henns rumskompis.

– Jag blev nog lite slut i huvudet de sista veckorna. Jag ville bara gå ut, säger Matilda.

För att stå ut med karantänen försöker Matilda och rumskompisen roa sig så gott de kan.

– Vi målade och hittade på ett eget spel. Vi kollade färdigt jättemånga tv-serier och beställde hem mat. Vi försökte bara underhålla oss så mycket som möjligt. Och så var jag förstås på Tinder, berättar Matilda.

Dejtingappar ökar i popularitet under pandemin

Att som Matilda, logga in på Tinder eller någon annan dejtingapp, är inget ovanligt det året. Tinder meddelar själva att 2020 är deras livligaste år någonsin med 42 procent fler matchningar per användare.

Trots att fler än vanligt använder appen svajpar Matilda mest till vänster. Hon väljer alltså bort de flesta potentiella matchningarna.

Appen lägger märke till det här och föreslår att hon ska testa globalt läge. Nu kan hon se användare också i andra länder.

– De föreslog globalt läge och jag bara, varför inte? Jag har ändå så tråkigt och det kan ju vara roligt att prata med folk från andra länder. Jag hittade Grant ganska snabbt och så började vi prata. Och så var det slut på Tinder då.

Matilda svajpar fram Grant

Matilda hittar 20-åriga Grant Bacik, som befinner sig i staden Kalamazoo, i Michigan i USA. Han sitter också hemma och har tråkigt på grund av pandemin.

Matilda och Grant chattar flera timmar om dagen, och efter två veckor bestämmer de sig för att ringas med videosamtal.

– Det var väldigt nervöst eftersom jag inte pratat så mycket engelska, säger Matilda.

En man och en kvinna går hand i hand.
Bildtext Grant och Matilda pratade med videosamtal flera timmar om dagen.
Bild: Ann-Catrin Granroth / Yle

Samtalet går ändå bra och från och med nu pratar Matilda och Grant med varandra varje dag.

Ibland sover de till och med tillsammans. De har alltså igång ett videosamtal och sover bredvid telefonen. Till en början tycker Matildas rumskompis och familj att det är lite konstigt.

– Om någon kom in och såg det var de lite så där ... “vad håller ni på med?” Men det var ju det enda vi kunde göra. Folk tyckte det var konstigt men de blev nog vana till sist.

Föräldrarna tog det inte på allvar

Att ha ett förhållande med någon hon aldrig träffat är ändå lite konstigt för Matilda, speciellt när hon berättar om det för andra människor.

– Det tog jättelänge innan mamma och pappa förstod att jag inte skämtade. De frågade om jag träffat någon i Helsingfors och jag sade att jag har en pojkvän, men de skrattade bara bort det.

Sommaren 2021 får Matilda och Grant äntligen träffas för första gången. Han kommer till Finland och trots att båda är nervösa över mötet går det bra.

– Det första vi märkte var att han är jättelång, och att jag är ganska kort. Det var kul, för det har ju inte spelat någon roll när man bara ser ansiktet i telefonen, säger Matilda.

Insåg att de inte kan leva utan varandra

Matildas och Grants förhållande växer sig starkare under sommaren, så starkt att de börjar fasa inför hösten när de än en gång ska gå tillbaka till ett distansförhållande.

– Vi insåg att vi inte kommer kunna vara ifrån varandra. Det gick jättebra när vi inte visste något annat, men direkt vi träffades … nej, det kommer inte gå att vara en längre tid utan varandra, säger Matilda.

En man och en kvinna som just gift sig. De tittar på varandra.
Bildtext Grant och Amanda gifte sig i Larsmo i november.
Bild: Amanda Parkkinen

Matilda och Grant friar till varandra flera gånger under sommaren, mest på skoj, men efter en tid börjar tanken på äktenskap kännas allt mer rätt.

– Vi tänkte att det säkert kommer att hända någon gång ändå. Ifall den enda orsaken till att vänta är för att verka normala, så varför bry sig när resten av förhållandet ändå är så konstigt, säger Grant.

Gifter sig när de känt varandra ett år

I november 2021 gifter sig Grant och Matilda. Det har då gått ungefär ett år sedan de hittade varandra.

Om du för ett år sedan frågat om jag ens planerade att gifta mig skulle jag ha sagt nej.

Grant Bacik

Tack vare giftermålet får Grant stanna i Finland och bo med Matilda, och Matilda kan påbörja processen för att få ett green card i USA, alltså permanent uppehållstillstånd i landet.

En man och en kvinna som pussas.
Bildtext Grant ska snart flytta till Finland.
Bild: Ann-Catrin Granroth / Yle

Att paret skulle gifta sig, bara 20 och 21 år gamla, är ändå inget någon av dem tänkt sig skulle kunna hända.

– Om du för ett år sedan frågat om jag ens planerade att gifta mig skulle jag ha sagt nej, för ett förhållande kändes så främmande. En del människor säger att när du träffar den rätta så känns det bara självklart. Nu antar jag att är en av dem, säger Grant.

Lyssna på podden Det här hände så får du höra mer om Matildas och Grants förhållande, bröllopet (det är inte helt lätt att gifta sig med någon från ett annat land) och vad Grant tycker om flytten till Finland.

Har du en historia du vill berätta? Hör av dig! Du kan kommentera eller mejla till ann-catrin.granroth@yle.fi