Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Joonas Korpisalo tonar ner uppståndelsen kring militärtjänstgöringen – kommer att rycka in direkt då han återvänder till Finland: "Det är inga problem"

Från 2021
Uppdaterad 14.12.2021 13:18.
Joonas Korpisalo i Columbus mål.
Bild: Jason Mowry/Icon Sportswire/AOP

Joonas Korpisalo kommer att infinna sig vid Försvarsmaktens idrottsskola, men något datum är inte fastslaget. Han får ta ut kommenderingsdagar för att sedan rycka in då säsongen är över. De jag talat med har sagt att det här sköts väldigt bra, säger han.

Nyligen blev det en del uppståndelse kring Joonas Korpisalos uttalanden om militärtjänstgöringen. Det är tänkt att Korpisalo ska rycka in den 11 april men NHL:s grundserie pågår till slutet av den månaden.

Sedan tar slutspelet vid om Columbus går dit, och Korpisalo sa i en intervju för The Athletic att han inte tänker avbryta säsongen i förtid för att infinna sig på Försvarsmaktens idrottsskola.

– Det kommer jag inte att göra. I så fall få de komma hit och hämta mig. Jag tänker fullfölja säsongen, sa Korpisalo.

Korpisalo vill nu tona ner uppståndelsen kring hans uttalanden.

– Det har rapporterats så här men från min sida är det inga problem. Vi har kommit överens om att jag åker dit och jag har inget att klaga över.

– Jag vet inte hur det fungerar i praktiken men jag rycker in så fort jag kommer till Finland, säger han till Yle Urheilu.

Joonas Korpisalo gör en räddning.
Bildtext Korpisalo kan slutföra säsongen innan han rycker in.
Bild: icon Sportswire / All Over Press

Får använda kommenderingsdagar

Exakt när Korpisalo kommer att inleda sin militärtjänstgöring är dock oklart.

– Jag måste diskutera saken och därför vill jag inte kommentera mer. Tydligen finns det en möjlighet att ta ut kommenderingsdagar.

– De jag talat med har sagt att det här sköts väldigt bra. För mig har det alltid varit klart att jag ska fixa undan det här, säger han.

Överstelöjtnant Riku Hartikainen vid Försvarsmaktens idrottsskola ger också lugnande besked. I en intervju för Iltalehti säger han att en idrottare kan få kommenderingsdagar på mellan 45 och 120 dagar beroende på tjänstgöringstiden.

För Korpisalo kan det betyda att han också kan spela i slutspelet, och han är tacksam för den flexibilitet som finns. Han tror heller inte att sommarträningen blir lidande under militärtjänstgöringen.

– De som jag talat med har sagt att man kan sköta träningen som normalt. Jag får säkert en bra sommar fast jag åker dit, säger han.

Joonas Korpisalo värmer upp på isen.
Bild: /All Over Press

Trejd innan slutspelet?

Just nu är det ändå det civila livet och NHL som gäller för Korpisalo. Han har haft en motig höst i Columbus och stått i skuggan av Elvis Merzlikins.

Korpisalos räddningsprocent ligger på 88,5 och i de fem senaste matcherna har han släppt in 21 mål.

– Jag är inte nöjd med hur jag har spelat. Det här är en resultatsport och resultat måste man göra, säger han.

Korpisalos kontrakt löper ut efter den här säsongen och det spekuleras i att han kan trejdas till en annan klubb före slutspelet börjar.

– Det finns rykten men jag bryr mig inte. Det har varit liknande flera år tidigare. Det hör till och om något väl händer måste man vara redo att packa väskorna. Mitt jobb är att spela så bra som möjligt och det kommer jag att fortsätta fokusera på, säger han.

Diskussion om artikeln