Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Pappersförbundet varslar om strejk vid UPM – UPM vill betala strejkbrytare

Uppdaterad 14.12.2021 16:32.
UPM:s logo på en stock.
Bildtext Pappersförbundet varslar om strejk vid alla UPM:s fabriker vid årsskiftet.

Om parterna inte lyckas få fram ett avtal under återstoden av året, kommer UPM:s fabriker att tystna vid årssiftet.

Pappersförbundet meddelar på tisdagen om en möjlig strejk vid UPM:s fabriker. Strejken berör alla UPM:s fabriker som omfattas av pappersförbundets kollektivavtal.

Orsaken till strejkvarslet är resultatslösa förhandlingar mellan parterna. Pappersförbundet skriver i ett pressmeddelande att man vill ha ett övergripande avtal för alla anställda vid UPM. UPM i sin tur vill förhandla fram fem olika avtal beroende på hurdan fabrik och affärsverksamhet det är frågan om.

Strejken vid UPM:s fabriker börjar den 1 januari klockan 6 vid alla fabriker förutom i Villmanstrands bioförädlingsanläggning, där strejken börjar en timme senare. Strejken slutar den 22 januari klockan 6, om man inte lyckats förhandla fram ett avtal före det.

En eventuell strejk berör alla UPM-anställda som lyder under pappersindustrins kollektivavtal. Under strejken kommer ingen av Pappersförbundets medlemmar att arbeta. Sådana uppgifter som vanligtvis ställs utanför en strejk är möjliga att utföra om det är möjligt enligt det nuvarande avtalet.

Pappersförbundet har förhandlat fram nya avtal med bland andra Stora Enso och Metsä Group.

UPM vill betala strejkbrytare

Petri Vanhala, ordförande för Pappersförbundet, hoppas att strejken aldrig behöver bli verklighet. Men han är inte särskilt hoppfull.

– Jag ska inte börja ljuga ens för mig själv, det ser inte bra ut.

Enligt Vanhala är det UPM:s sätt att leda företag som är problemet. Koncernen har till exempel erbjudit extra ersättning för personer som bryter strejken. Något liknande har inte setts i Finland sedan första halvan av förra seklet.

– Enligt mig visar det på att inte ens UPM själva tror på sin sak utan försöker istället klara upp det med pengar. De försöker bräcka förtroendet mellan Pappersförbundet och dess medlemmar, säger Vanhala.

UPM tänker inte heller rätta sig enligt den efterverkan som är kutym att följa efter strejkvarsel. När arbetstagare befinner sig i ett avtalslöst tillstånd har man från arbetsgivarsidan hittills förbundit sig att följa det gamla avtalet, det vill säga; arbetsgivaren har inte gått in och försämrat villkoren.

– Det är första gången i Finland som man inte inte följt ett avtals efterverkan, säger Vanhala.

De stora frågorna i UPM:s avtal är lönerna och arbetstiden. Enligt Vanhala vill UPM både förlänga arbetstiden och försämra lönen.

– Enligt våra uträkningar vill UPM sänka lönerna med tio procent om arbetstiden hålls så som den är nu. Så det rör sig om stora nedskärningar, säger Vanhala.

Vid Pappersförbundet ser man det som en principiell fråga; man vill inte sätta företag och medlemmar i en ojämlik position genom ett företags diktering.

– Men nu har vi två veckor på oss och måste göra det bästa av dom. Vi ser vad som händer när strejken börjar - och vi hoppas fortfarande på att det inte behöver gå så långt, säger Vanhala.

14.12.2021 kl 16:07 Artikeln uppdaterad med Vanhalas kommentarer.