Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

"Jesus och Judas är två sidor av samma person" – Peter Jöback och Ola Salo gör musikalen Jesus Christ Superstar tillsammans på Hartwallarenan

Från 2021
Två gråhåriga svartklädda och leende män som står lutande mot varandra.
Bild: Live Nation

Musikalstjärnan Peter Jöback som spelar Jesus ställde ett krav: att The Arks Ola Salo ska spela Judas. – Superkul! Jag blev blixtförälskad i verket redan som tonåring, och ville redan då spela Judas, säger Salo.

I decennier har de två svenska stjärnornas vägar snirklat sig tätt inpå varandra. Men bortsett från Melodifestivalen 2016, där de sjöng låten "Sing me out" tillsammans, har Peter Jöback och Ola Salo aldrig jobbat ihop förut. Nu möts de för första gången tillsammans i en storproduktion: rockmusikalen Jesus Christ Superstar, med Helsingforspremiär den 28 januari på Hartwallarenan.

– Jag blev blixtförälskad i det här verket redan i tonåren. Då såg jag mig själv spela Judas. Det känns väldigt logiskt att nu få spela Judas då det var den rollen jag ursprungligen spetsade mig på, säger Salo.

Sedan 2008 fick Salo ändå axla rollen som Jesus i flera tidigare uppsättningar av musikalen. Nu får han ändå återvända till sin ursprungliga dröm.

Det är inte alltid två stora stjärnor får plats på samma scen. Men det klickade direkt då duon möttes på Melodifestivalen.

– Är man två stora artister som möts är det inte alltid sagt att det blommar. Det kan bli lite, ja du vet … säger Jöback med ett snett leende och fortsätter:

– Men det var ett så generöst möte då. Vi lyfte liksom varandra. Jag känner mig trygg med Ola, och det ska bli jättekul att göra det här.

Började som inhoppare

Ola Salos första jobb inom showbusiness var att vara inhoppare för Peter Jöback i musikalen Kristina från Duvemåla 1995, och sedan dess har de följt varandras karriärer och drömt om att få jobba ihop.

– Eftersom Judas och Jesus i princip är lika stora roller kändes Jesus Christ Superstar som en perfekt föreställning för mig och Peter att göra ihop. Det här började vi tänka på för länge sen när vi sågs på fester.

Det tog ändå sin tid att lyckas matcha tidtabellerna. När Jöback nu blev tillfrågad att spela Jesus i musikalen ställde han ett krav: att Salo var med.

– Jag ville spela Jesus, men min oro var då: vill Ola göra Judas?

– Det känns ju som världens längsta uppbyggnad till en föreställning, som att den har förberetts i 15–20 år, säger Salo, som gjort den senaste svenska översättningen av rockmusikalen.

Två gråhåriga män i brokiga skjortor står i en tv-studio.
Bildtext Ola Salo och Peter Jöback har följt varandras karriärer länge.
Bild: Jenny Jägerhorn / Yle

"Bästa musikalen någonsin"

Jesus Christ Superstar, klassikern av Andrew Lloyd Webber och Tim Rice skrevs redan 1970. Både Jöback och Salo är överens om att är den bästa musikalen och ett av de bästa musikdramatiska verk som någonsin skrivits.

– Bara det är ju anledning att spela den gång på gång. Den handlar också om vår kulturs mest centrala berättelse, om Jesus och hans sista vecka i livet, säger Salo.

Att Andrew Lloyd Webber och Tim Rice lyckades göra Jesus och Judas till verkliga levande varelser som vi kan relatera till gjorde att en helt ny generation förstod att verket är relevant för deras liv, fortsätter han.

– Och det gäller än i dag. Vi får möta en Judas som inte är ond och lömsk, och en Jesus som inte bara är gudomlig och perfekt utan som drivs av tvivel och väldigt mänskliga känslor, säger Salo.

Jöback ser å sin sida Jesus och Judas som nästan två sidor av samma person.

– Man kan känna igen sig i båda. Jag vill inte göra någon redovisande Jesus, det är något väldigt mäktigt när han bestämmer att han gör det här för något större. Det kan man känna igen sig i kring vardagsgrejer i sitt eget liv.

Till skillnad från andra musikaler tycker Salo att Jesus Christ Superstar är helt befriat från den kitsch som ofta kan förekomma i musikalvärlden.

– Att det ska tas näsdukar på rätt ställe och gråtas, sådant finns inte alls i det här verket. Man vågar vara både lite djärv och ifrågasättande och samtidigt tar man ämnena som finns i verket på högsta allvar. Kanske beror de på att det var två väldigt unga människor som skrev musikalen, säger Salo.

– Jag tror de bara gick på feeling och det hörs på något sätt. Jesus Christ Superstar har det här episka bibliska men med rockmusik. Vissa partier är rätt svåra. Det är det som är så härligt punkigt på något sätt, fortsätter Peter.

Vilken är skillnaden mellan att stå på scen som artist i ett eget band jämfört med att uppträda i en musikal?

– Utmaningen i längden är alltid att vara i stunden och scenen med en närvaro och energi. Som sångare i ett band kan hitta på nya mellansnack varje kväll och du kan klättra upp i taket om du känner för det. Här måste jag hålla mig till manus och regi och fylla regin med nukänsla och den magi som uppstår när du är helt i nuet, säger Salo.

The Ark med Ola Salo i vit kostym
Bildtext The Ark där Ola Salo är frontfigur deltog i Eurovision Song Contest i Helsingfors 2007.
Bild: Kimmo Brandt/com.pic/All Over Press

Comeback för The Ark och självbiografi

Ola Salo var frontfigur i bandet The Ark som slutade år 2011, men återförenades 2020. Tanken var att åka på turné, men den har skjutits fram två gånger på grund av pandemin.

– Den här högst tillfälliga reunionen som utlystes vintern 2020 har nu pågått i två år utan att ett enda ackord har spelats offentligt. Vi hann sälja en massa biljetter. Nu håller vi alla tummar för att det här ska bli av sommaren 2022. Det ska bli väldigt kul, säger Salo.

Peter Jöback är å sin sida aktuell med självbiografin Att bära sig själv, hela hans resa fram till i dag. Namnet kommer från att han fick bära sig själv alldeles för tidigt. Till slut blev det för mycket och han blev tvungen att be om hjälp.

– Men i dag är jag 50 och känner att jag bär mig själv med stolthet för den jag blev. Jag vill också inspirera att man ska kunna gå vidare och lära sig att omfamna sin historia även om den är mörk. Och sen är det jättemycket om mina val med musiken, allt hänger ihop.

Också Jöback hoppas på att kunna åka ut på sommarturné nästa år.

– Jag hoppas att vi kommer hit till Finland också. Det blir en föreställning med det mesta jag gjort. Lite för att följa upp boken också.

Vad drömmer en superstjärna som ni som har gjort “allt” om, finns det något som är ogjort?

– Jag tycker det vore vara roligt att skriva något musikdramatiskt. Jag har ju skrivit en rockopera men den hade ingen roll för mig själv. Det vore kul att skriva en som hade en roll för mig själv också. Peter du har ju gjort film, det har jag aldrig gjort, är det kul?

Jag gjorde en julfilm som handlar om mig och min bror. Ett tag hade vi en idé med filmbolaget om att jag skulle spela min bror och vi skulle fråga Ola om han ville spela mig, säger Jöback.

Han drömmer om att filma mer och bli bättre på det.

– Jag vill bli modigare och våga mer, men det är tufft när man är en etablerad artist och folk har en bild av vem du är. Man får fajtas ganska hårt när man ska ta nya steg. Det känner jag är det modigaste jag har gjort att jag har vågat det. Att lära sig, träffa nya människor och samarbeten är roligast tycker jag, avslutar Jöback.

Intervju: Peter Jöback och Ola Salo gör musikalen Jesus Christ Superstar tillsammans på Hartwallarenan

10:55
Här kan du lyssna på intervjun med Peter Jöback och Ola Salo