Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Föräldrar får inte komma till skolornas julfester – i Sjundeå är läget värst med flera klasser i karantän

Uppdaterad 14.12.2021 19:51.
Tre ljus brinner i en ljusstake
Bildtext Den här julen får föräldrar med skolbarn i lägre klasser försöka hitta julstämningen på annat håll än på skolans julfest.
Bild: Helena von Alfthan / Yle

Flera skolor i Västnyland får ordna julfester utan föräldrar, men det finns också en del undantag. Orsaken är det försämrade coronapandemiläget.

Till exempel i Sjundeå är flera klasser försatta i karantän och det betyder att eleverna inte får komma till skolan, varken för vanliga lektioner eller för att delta i julfester.

I Lojo tänkte vi först att skolorna kan ordna julfester utan föräldrar. När läget blev värre skickade vi nya rekommendationer till skolorna där vi önskar att skolorna inte samlar alla elever tillsammans före jul. Några skolor kommer att ordna något på skolans gård

― Juha-Pekka Lehmus, serviceområdesdirektör i Lojo

I Kyrkfjärdens skola i Ingå hade lärare och eleverna i de lägsta klasserna planerat en liten julfest ute på skolgården, men den julfesten blev också inhiberad.

Nu är föräldrarna och barnen besvikna, säger ordföranden för Hem och skola i Kyrkfjärdens skola, Heidi Pått.

– Julfesten skulle ha hållits på måndagsmorgonen och barnen hade övat mycket. Jag har mina barn i ettan och trean och båda blev väldigt ledsna. För de allra minsta är det viktigt att också få visa för mamma och pappa vad man har övat.

Att se julfesten i efterskott, på video, är inte samma sak tycker Heidi Pått, som har hört samma sak av andra föräldrar som dessutom bett henne kontakta beslutsfattare i Ingå.

Heidi Pått har varit i kontakt med kommundirektör Robert Nyman, som är pandemigruppens ordförande i Ingå. Hon har bland annat poängterat att julfesten i Kyrkfjärdens skola skulle ha hållits utomhus.

– Vi tyckte alla att det var ett så tryggt alternativ att träffas i små grupper ute, i klasserna ett till tre; en så liten grej, som skulle ha betytt så mycket för eleverna.

Skillnad på lagstadgat och frivilligt

Kommundirektör Robert Nyman betonar att kommunen inte har förbjudit julfester. Däremot får utomstående inte besöka skolorna eller vistas på skolgården. Till utomstående räknas också föräldrar.

Det att dra paralleller till gemensamma idrottsträningar och luciakröningar där både barn och vuxna samlas och jämföra med skolornas julfester utomhus fungerar inte som argument, säger Robert Nyman.

– Att blanda kommunernas lagstadgade verksamhet med frivillig verksamhet är något allmänheten ofta gör. Det vi måste göra är att garantera att den lagstadgade verksamheten, dit hör skoldagarna och också skolornas julfester, garanteras och är trygg.

Nyman säger att kommunerna inte kan styra fritiden och i nuläget vill Ingå också se till att det går att ordna så mycket frivillig verksamhet som möjligt utan kommunala begränsningar.

– Jag vill ändå poängtera att uppmaningen är att man ska undvika onödiga, stora sammankomster. Vår pandemigrupp anser enhälligt att föräldrarna inte ska delta i julfester i en sådan här situation när pandemin sprider sig snabbare än någonsin tidigare i Finland.

värmeljus i olika färger och bakom dem flera större blockljus
Bildtext Ingå har haft få fall av coronavirussmitta och kommunens pandemigrupp vill inte heller se en ökning till julen eller överhuvudtaget.
Bild: Mostphotos/Tage Persson

Ingåföräldern Heidi Pått förstår väl kommunens ståndpunkt men hon är orolig för hur barn och vuxna kommer att må när de inte ges möjlighet att träffas tillsammans i små grupper på en skolgård.

– Att inte få träffas på gården tycker jag inte att kan förbjudas. Vi måste i fortsättningen ha rätt till det. Vi vet inte hur många år det här fortsätter. Vi kan inte gräva ner oss helt.

Ingå har under de senaste fyra veckorna haft totalt fyra fall av covid-19.

Många Sjundeåklasser i karantän

Läget i grannkommunerna är sämre och i Sjundeå är läget riktigt illa, i synnerhet i skolorna, där väldigt många elever missar både närundervisning och julfester.

Hundratals Sjundeåbor har nämligen försatts i karantän efter att ha blivit exponerade. Eftersom många exponeringar skett i skolorna har flera skolklasser försatts i karantän.

Klasser, som redan tidigare varit försatta i karantän, är det igen på grund av nya coronafall.

Just nu är de flesta inom förskoleundervisningen för fem- och sexåriga barn i Sjundeå svenska skola försatta i karantän.

Det finns elever i årskurserna 1, 2 och 4 i Sjundeå svenska skola som är i karantän, men flera av dem återkommer till skolan inom de närmaste dagarna.

Också eleverna årskurs 3 i Aleksis Kiven koulu är försatta i karantän.

Karantänstiden är tio dagar efter den sista exponeringsdagen. Alla som blivit försatta i karantän ska stanna hemma under hela karantäntiden och undvika kontakt med personer som inte bor i samma hushåll.

Föräldrarna ska se till att barn eller unga som försatts i karantän stannar hemma, meddelar Sjundeå kommun på sin webbplats.

Person med fjärrkontroll i handen ligger på en soffa.
Bildtext Enligt nuläget sitter många familjer i Sjundeå i karantän nästan fram till julafton, beoende på när man har exponerats.
Bild: Mostphotos/Maridav


Kommunen påminner om att man inte får gå till daghemmet, skolan, jobbet, hobbyer, affären, apoteket eller evenemang när man är försatt i karantän. Man får inte heller använda kollektivtrafik eller ta emot gäster.

Det är okej att röra sig utomhus bara man inte träffar andra.

Incidensen i Sjundeå steg förra veckan till 585 fall per 100 000 personer under de senaste två veckorna.

I Hangö får skolorna ordna julfester, men inte så att utomstående, till exempel föräldrar får delta. Julfester ordnas gemensamt i skolan eller klassvis. Varje skola avgör hur

― Karl-Erik Gustafsson, bildningsdirektör i Hangö


I Raseborg har antalet nya coronafall minskat under de två senaste veckorna och incidensen är nu på 116 per 100 000 invånare och två veckor.

När läget var som sämst fattade bildningssektorn beslut att frångå de så kallade traditionella julfesterna i skolorna i Raseborg. Det här betyder ändå inte att skoleleverna i Raseborg blir snuvade på julstämning, det är föräldrarna och andra utomstående som måste fixa sitt julmys på annat håll.

Juldekorationer i Snappertuna skola.
Bildtext Julfesterna brukar vara en av höstterminens höjdpunkter i skolorna. Många lärare har också i år planerat program till julfester. En del har slopats, andra kan hållas i mindre grupper.
Bild: YLE/Monica Slotte


Till exempel i Katarinaskolan i Karis har man satsat på en hel julvecka för skolans cirka 300 elever.

– Jag har fått lov att hålla flera olika, korta samlingar i små grupper. Också de minsta bär munskydd när vi träffas, berättar skolans rektor Tove von Schantz.

Också korta julträffar skapar samhörighet

Under samlingarna håller man avstånd mellan klasserna och träffarna är korta, högst 15 minuter. Under de här korta stunderna får eleverna uppträda för varandra.

– Samhörighet är viktigt och efter en så här lång tid med pandemi är det viktigt för allas psykiska välbefinnande, säger Tove von Schantz och tillägger att de stora skolorna i Raseborg, det vill säga Seminarieskolan, Höjdens skola och Katarinaskolan har liknande regler för sina alternativa julfester.

Artikeln uppdaterades den 14 december 2021 klockan 19.46. Det stod tidigare att alla elever i årskurserna 1, 2 och 4 i Sjundeå svenska skola var i karantän och att de inte återkommer till skolan det här läsåret. Det stämmer inte, utan en del elever har varit i skolan och flera elever återkommer inom de närmaste dagarna.