Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Centern stoltserar med tre statsministrar medan Sannfinländarna påminner om att de också talar svenska – välfärdsområdesvalets kandidater är klara

Uppdaterad 15.12.2021 10:49.
Valtält på gågata i Jyväskylä.
Bildtext Valkampanjerna är i full gång. De här kampanjtälten finns på en gågata i Jyväskylä.
Bild: Heli Kaski / Yle

Nu i eftermiddag har partierna lämnat in kandidatlistorna för välfärdsområdesvalet i januari. SFP går till val med dryga 300 kandidater medan de stora partierna, som ställer upp kandidater i hela landet, i snitt har fem gånger flera kandidater.

Samlingspartiet ställer upp dryga 1 700 kandidater (här ingår också kandidater från valförbund), tätt följt av Socialdemokraterna med 1 633, Sannfinländarna går in på tredje plats med 1 546 och Centern strax under 1 500.

Om vi tittar på de mindre partierna så nominerar Vänsterförbundet strax över 1 100, De Gröna strax under 1 100 kandidater, Kristdemokraterna 950, Rörelse Nu 350 och SFP 306 kandidater.

Alla de här uppgifterna kommer från partierna själva.

partisekreterare ler mot kameran
Bildtext SFP är nöjt med kandidatnomineringen på de områden som partiet prioriterar, säger SFP:s partisekreterare Fredrik Guseff.
Bild: SFP

SFP: "Vi har inte sökt kändisar utan kandidater som våra väljare känner"

På SFP är man nöjd med kandidatnomineringen på de områden som partiet prioriterar - det handlar om Österbotten, Västra Nyland och Östra Nyland.

– Vi har tre riksdagsledamöter som kandiderar - Veronica Rehn-Kivi i Västra Nyland och Mikko Ollikainen och Joakim Strand i Österbotten, berättar SFP:s partisekreterare Fredrik Guseff.

Två tidigare riksdagsledamöter, det vill säga Mikaela Nylander i Östra Nyland och Mats Nylund i Västra Nyland, kandiderar också.

Fredrik Guseff undviker frågan om det har varit svårt att hitta kandidater. Han nöjer sig med att konstatera att välfärdsområdesvalet är lite av en hybrid mellan ett riksdagsval och ett kommunalval.

– Vi har försökt hitta kandidater som våra väljare känner igen, säger Guseff. Vi har inte sökt kändisar utan vi har sökt kandidater som våra väljare känner.

Perussuomalaisten kansanedustaja Riikka Purra omalla paikallaan eduskunnan istuntosalissa.
Bildtext Sannfinländarna har det motigt med kandidatnomineringen i kustområdet. På bilden partiordförande Riikka Purra.
Bild: Petteri Bülow / Yle

"Vi talar också på svenska här i Sannfinländarna. Vet du det?!"

Sannfinländarnas akilleshäl är kustområdet, konstaterar Sannfinländarnas partisekreterare Arto Luukkanen.

– Vi får fundera hur vi ska effektivera arbetet på kustområdet, säger Luukkanen och tillägger lite pillemariskt; Vi talar också på svenska här i Sannfinländarna. Vet du det?!

Keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen
Bildtext Inte bara toppolitiker. Centerns partisekreterare Riikka Pirkkalainen säger att det finns gott om branschfolk på partiets kandidatlistor.
Bild: Petteri Sopanen / Yle

Centern: "Vi har tre tidigare statsministrar på våra listor"

Centern tror på sin laguppställning. På kandidatlistorna finns bland annat tre tidigare statsministrar.

– Vi har Matti Vanhanen, Juha Sipilä och Anneli Jäätteenmäki på våra listor, berättar partisekreteraren Riikka Pirkkalainen. Men vi har också helt nya namn på våra listor.

Det handlar om sådana som känner att omorganiseringen av social- och hälsovården är verkligt viktig.

– Vi har kandidater som jobbar i apoteksbranschen, inom räddningsväsendet och social- och hälsovårdsväsendet plus välkända namn från kommunalpolitiken, berättar Pirkkalainen.

SDP:n striimausstudiota valmistellaan lähetystä varten. Mieshenkilö kokeilee mikrofonia.
Bildtext Vi har nästan lika många unga kandidater som i kommunalvalet, berättar SDP:s organisationschef Pekka Tuuri. Tröskeln för att ställa upp i ett regionalt val är lite högre än i ett lokalval.
Bild: Petteri Bülow / Yle

SDP: "Kandidaternas medelålder ligger på 52 år"

SDP landar alltså på 1 633 kandidater. Kandidatnomineringen har lyckats bra över hela landet med undantag för de små välfärdsområdena Kajana, Mellersta Österbotten och Östra Nyland, konstaterar organisationschefen Pekka Tuuri på SDP.

– Vi har nästan lika många unga kandidater som i kommunalvalet, berättar Tuuri. Tröskeln för att ställa upp i ett regionalt val är lite högre än i ett lokalval.

SDP:s yngsta kandidat är 18 och den äldsta 85 år. Medelåldern ligger på 52 år - det vill säga statistiken motsvarar väldigt långt kommunalvalets siffror.

Petteri Orpo MTV3:n haastateltavana marraskuussa 2021.
Bildtext Samlingspartiet har lämnat in fulla listor på alla välfärdsområden. Det här är resultatet av ett hårt arbete, konstaterar partikansliet. På bilden partiordförande Petteri Orpo.
Bild: Silja Viitala / Yle

Samlingspartiet i topp: "Det här resultatet av ett hårt arbete"

Samlingspartiet har lämnat in fulla listor på alla välfärdsområden. Det här är resultatet av ett hårt arbete, säger partisekreteraren Kristiina Kokko.

– På våra listor finns både veteraner och nya förmågor, konstaterar Kokko.

Könsfördelningen ligger på 60 procent män och 40 procent kvinnor. Det här avspeglar partiets väljare, konstaterar Kokko på Samlingspartiets partikansli.

Tillägg 15.12 kl. 10.48: Samlingspartiet ställer upp dryga 1 700 kandidater (här ingår också kandidater från valförbund), tätt följt av Socialdemokraterna med 1 633, Sannfinländarna går in på tredje plats med 1 546 och Centern strax under 1 500.

Vad är välfärdsområdesvalet? Det här behöver du veta - Spela upp på Arenan