Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Malta legaliserar cannabis för personligt bruk

Från 2021
Uppdaterad 14.12.2021 18:38.
Person håller i en cannabisplanta
Bildtext Lagen innebär också mildare straff för dem som ertappas med större mängder cannabis.
Bild: Aaron Ufumeli / EPA

Malta blir det första EU-landet som tillåter innehav och odling av cannabis för personligt bruk. Syftet är att komma åt den illegala droghandeln.

Parlamentet i Malta godkände på tisdagen lagförslaget i den tredje och avslutande behandlingen. Rösterna föll 36 mot 27.

Vuxna personer får enligt lagen inneha upp till sju gram cannabis för personlig användning. De får också odla högst fyra cannabisplantor i hemmet.

Det blir också möjligt att bilda föreningar där medlemmarna får odla och bruka cannabis. Föreningarna får ha max 500 medlemmar.

Lagen innebär också mildare straff för dem som ertappas med större mängder cannabis. Minderåriga som grips med cannabis på sig kan erbjudas en behandlingsplan.

Förbudet mot att röka cannabis på offentliga platser kommer däremot att kvarstå. Även rökning i närvaro av barn, både offentligt och privat, är fortsättningsvis förbjudet. Brott mot förbuden leder till böter.

Premiärministern tänker på föräldrarna

Maltas premiärminister Robert Abela och hans arbetarparti har drivit på legaliseringen för att få slut på den illegala narkotikahandeln.

– Vi stiftar en lag för att komma åt ett problem. Vi strävar efter att minska problemen genom att reglera sektorn, så att folk inte ska behöva köpa cannabis på svarta marknaden, sa Abela under en parlamentsdebatt i november.

Han sa sig vilja hålla en hård linje mot narkotikalangarna, men önskar att föräldrarna ska besparas "traumat" att se sina barn gripna och ställda inför rätta för att ha rökt en joint.

– Vi avråder folk från att röka cannabis, men vi behandlar dem inte som brottslingar även om de gör det. Narkotikasmuggling förblir olagligt, lovade Abela.

Det största oppositionspartiet nationalisterna är emot den nya lagen, och anser att den kommer "normalisera och öka drogmissbruket". Partiet hade dock inte tillräckligt många röster för att stoppa lagen i parlamentet.

Maltas president George Vella kommer att underteckna lagen redan denna vecka.

Luxemburg väntas följa efter

Av EU-länderna är det Luxemburg som – förutom Malta – kommit längst i avkriminaliseringen av cannabis.

Luxemburgs regering presenterade i oktober ett förslag om att tillåta privatpersoner odla och inneha smärre mängder cannabis. Parlamentet har dock ännu inte godkänt förslaget.

I Spanien är försäljning av cannabis fortfarande förbjudet, men bristen på juridiskt ramverk tillåter vuxna att odla och använda cannabis inom en privat sfär.

Och i Nederländerna tolereras försäljning av cannabis i lokala "coffee shops", och enskilda individer får inneha högst fem gram cannabis eller fem plantor.

Artikeln uppdaterades 14.12.2021 klockan 18.38 med att lagförslaget godkänts.