Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Strömsö och Lee Esselström är nominerade till en Gyllene Venla – så här gör du för att rösta fram publikens favorit

Från 2021
En man och två kvinnor som är iklädda hemstickade ylletröjor, mössor och vantar och lutar mot ett verandaräcke.
Bild: Carina Ahlskog / Yle

I maj delas tv-priserna i Den Gyllene Venlan ut. Lee Esselström är nominerad i kategorin årets bästa tv-profil och Strömsö i kategorin årets bästa program. Läs om Lees reaktioner på nomineringen och om hur du kan vara med och rösta.

Det senaste året har kantats av framgångarna med Strömsötröjan, Finlands mest stickade plagg som har designats av Lee Esselström. Nu har både Lee Esselström och Strömsö chans att knipa priser i Den Gyllene Venlan.

Den Gyllene Venlan är tv-makarnas stora gala där många program och profiler belönas. Galan, som brukar hållas i januari, är i år flyttad till maj på grund av coronaläget. Röstningen pågår ändå som planerat fram till den 11 januari 2022, kl. 16.00. I år kan man rösta på både Strömsö och Lee Esselström.

Alltså vilket år det har varit tillsammans med er! Pricken över i kom idag med nomineringen till tv-priset årets tv-profil

― Lee Esselström
Fem kvinnor och två män som står och sitter på en veranda.
Bildtext Hela Strömsögänget samlade för säsongsstart. Överst Ella Grüssner Cromwell-Morgan och Nicke Aldén. Sittande i mitten Lee Esselström, Camilla Forsén-Ström och Lena Gillberg. Längst fram Elin Skagersten-Ström och Jim Björni.
Bild: Carina Ahlskog / Yle

Stolta och glada

Strömsös producent Christina Staffans bubblar av glädje över de två nomineringarna.

– När vi startade i början av 2000-talet ville vi föra hantverk, trädgård och matlagning närmare tittarna på ett okonstlat och inbjudande sätt. Nu, 20 år senare, känns den här nomineringen som ett erkännande. Sällan har det varit så tydligt som nu med årets stora fenomen Strömsötröjan, säger Christina Staffans.

– Vi är oerhört glada och tacksamma att så många tagit tröjan till sig och gjort den till sin egen. Speciellt roligt är det förstås att hjärtat och kreatören bakom tröjprojektet, Lee Esselström, är nominerad till årets bästa programledare, säger Staffans och fortsätter:

– Vi är inget utan vår publik och vi hoppas att vi kunnat erbjuda en ljusglimt i en annars rätt så kämpig tid.

Kvinna håller i burk med stickor
Bildtext Lee Esselström
Bild: Juha Leskelä /Yle

Det är första gången Lee Esselström är nominerad i kategorin årets tv-profil.

– Alltså vilket år det har varit! Pricken över i kom med nomineringen till tv-priset årets tv-profil i den Gyllene Venlan. Det är stort! Kollar man in stjärnorna på listan faller man nästan av stolen, berättar Lee Esselström.

Så här röstar du

Publiken kan rösta i två kategorier, årets bästa program och årets bästa tv-profil. Programmen och programledarna är uppräknade i alfabetisk ordning, så leta fram Lee Esselström och Strömsö.

Välj det program eller den tv-profil du vill rösta på och fyll sedan i namn, e-postadress och telefonnummer. Kryssa också i för att du godkänner villkoren. Tryck på knappen "äänestä" som betyder rösta.

Du kan rösta fram till den 11 januari 2022.