Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Norge stoppade all alkoholservering – kunde Finland gå samma väg? "Möjligheten har inte undersökts separat"

Från 2021
Bartender bakom bardisk jonglerar med en flaska.
Bildtext Kan alkoholflödet stoppas också i Finland? Enligt expert är det inte så lätt.
Bild: Jorge Gonzalez / Yle

Norges regering meddelade på måndag att det införs alkoholstopp på barer och restauranger på grund av epidemiläget som har försämrats i landet. Också i Finland går coronaläget mot det sämre.

Omikronvarianten har fått fotfäste i Norge och coronasiffrorna stiger. I Finland har totalt 20 fall av omikronvarianten bekräftats.

Till exempel i Norge bokfördes förra veckan 660 fall av covid-19 orsakade av omikronvarianten. Veckan innan var antalet fall under 330.

Med det motiveras alkoholstoppet som gäller i landets barer och restauranger - både inne och ute. Åtgärden är en i raden av nya restriktioner som ska förbättra epidemiläget i landet. Men hur skulle liknande fungera i Finland?

Strategichef Pasi Pohjola på Social- och hälsovårdsministeriet säger att möjligheten att stoppa all alkoholservering så som Norge har gjort inte har undersökts separat. Det skulle ändå kunna vara en lösning för att stoppa smittspridningen.

– Alla begränsningar av människors samvaro minskar risken för smitta, säger Pohjola.

I Finland krävs lagändring

I Finland kan servering av alkoholdrycker förbjudas genom en temporär ändring av exempelvis alkohollagen, men inte till exempel genom ett myndighetsbeslut eller en förordning av statsrådet.

Mekanismen är alltså densamma som i fråga om stängning av förplägnadsrörelser våren 2020 och 2021. Det vill säga det kräver en separat lagändring.

I april 2021 ändrade statsrådet den förordning som begränsar restaurangernas verksamhet.

Antalet dagliga coronafall i Finland är nu högre än en enda gång tidigare under pandemin. Samtidigt är Europa den världsdel där coronaläget är klart sämst just nu.