Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lovisa får över 400 000 euro i arv att använda på kultur – teater och kultur för barn högt på Lovisabornas önskelistor

Från 2021
Uppdaterad 14.12.2021 21:13.
En man i mörk jacka står på en snöig gata. Han ser in i kameran, kanske med ett litet leende. Bakom honom syns julbelysning och en liten julgran.
Bildtext Lauri Leskinen önskar sig mer teater. Det är han inte ensam om.
Bild: Mira Bäck / Yle

Lovisa stad ska få ett arv på över 410 000 euro efter en person som gick bort utan arvtagare. Staden får pengarna med villkoret att de ska användas för att utveckla stadens kulturliv.

Yle Östnyland frågade Lovisabor hurdan kulturverksamhet de tycker pengarna borde användas till.

Första stoppet blir vid den stora bensinstationen i Gammelby. Ute på gården möter vi Staffan Henriksson. Han tycker pengarna kunde användas för kulturprogram och -aktiviteter riktade till barn.

– Det är kanske det som ger mest mervärde på lång sikt, säger Henriksson.

Han tänker sig till exempel teater eller musik.

– Det finns ju nog sådana som producerar färdiga program som går hem, säger Henriksson.

En man står utanför en bensinstation.
Bildtext Staffan Henriksson tycker man borde satsa på kultur för barn.
Bild: Mira Bäck / Yle

Coronatiden har gått hårt åt kulturfältet, vilket märks också i Lovisa.

– Nog måste man ju söka på lite större radie än bara Lovisa om man vill hitta de bra produkterna, så att säga. Bra produktioner drar till sig, så det lönar sig att åka längre, säger Henriksson.

Efter stoppet i Gammelby fortsätter färden till centrum av Lovisa. Inne i köpcentret träffar vi Cecilia Holmström.

– Jag tänker att man skulle kunna satsa på barnfamiljerna; barnteater, biblioteket … så klart också till exempel teater för vuxna, eller att stödja de lokala föreningarna som redan finns och som producerar kulturen.

En kvinna i vinterkläder och munskydd står framför en julgran. Hon håller en julklapp i handen.
Bildtext Cecilia Holmström vill gärna satsa på kultur av lokala aktörer.
Bild: Mira Bäck / Yle

Holmström tycker att det kanske inte ordnas så mycket kulturprogram riktat till barn i Lovisa för tillfället.

– Det kan vara att jag har fel men det är min allmänna känsla. Sedan så tänker jag att alla kulturproducenter har haft det ganska svårt de senaste åren, så då skulle man kunna satsa på de lokala. De är säkert med på en sådan tanke, säger Holmström.

Något för alla

Tove Heinonen skulle vilja se att pengarna används för mångsidigt kulturprogram för alla åldrar.

– Vi har fantastiska platser som bion, societetshuset, stranden och bastionen. Sommartid kan man ordna program också utomhus, säger Heinonen.

Hon föreslår att det kunde ordnas mer teater och konserter, samt program för både ungdomar och barn.

– Jag tycker att staden erbjuder skolorna ganska mycket och mångsidigt program eftersom de har kulturstigen där alla klasser får ta del av någonting. Så kanske mer någonting som familjerna kan njuta av under fritiden.

Heinonen berättar att hon själv är lite av en allätare när det gäller teater. Hon skulle önska sig teaterföreställningar att se också under den mörka halvan av året.

– Vi har ju en fin sommarteater i Lurens som drar mycket folk, men sedan blir det lite dött på vintern. Jag tror nog intresse skulle finnas, säger Heinonen.

Heinonen tänker sig också dansföreställningar och liknande, varför inte modern dans eller balett.

Bilar står parkerade på ett snöigt och slaskigt torg. På torget står en stor julgran och i bakgrunden är ett ståtligt ljusrött hus, Lovisa stadshus.
Bildtext Det är en ganska slaskig och lite ruskig eftermiddag men den stora granen på torget ger lite julstämning.
Bild: Mira Bäck / Yle

Julhandeln verkar vara i full gång och folk kommer och går i köpcentret. Lauri Leskinen stannar för en pratstund och berättar att han tycker grunden är i skick men att han skulle önska sig mer högkultur.

Han nämner att Sibeliusdagarna ju bjuder på klassisk musik, men också han tycker att det skulle få finnas mer teater.

– Det kan vara någonting lättare eller något som ger mer innehåll. Helst någonting som ger en upplevelse, själavård eller något att tänka på, funderar Leskinen.

Hurdana kulturupplevelser arvet kommer att ge klarnar senare. Välfärdsnämnden i Lovisa håller på att dra upp riktlinjer för hur pengarna ska användas.

Byarna och ungdomar i fokus

Ordförande Thomas Rosenberg (SFP) berättar att nämnden diskuterat saken under en aftonskola och ett möte. Nu ska stadens tjänsteinnehavare sätta ihop ett förslag på riktlinjer som nämnden tar ställning till på nästa års sida.

– Det har vi varit överens om att pengarna inte ska användas till att lappa hål, utan till sådant som ger mervärde åt invånarna på längre sikt, säger Rosenberg.

Lovisa ärver över 400 000 euro i kulturpengar – teater och barnkultur på Lovisabornas önskelistor

4:02

Han berättar att nämndmedlemmarna också är överens om två områden som man särskilt vill poängtera i utdelningen av medlen.

– Det ena är ungdomar, ungefär från högstadieåldern uppåt. Det andra är byarna. Allt ska inte gå till centrum utan byarna ska få sin beskärda del, säger Rosenberg.

Vidare tycker nämnden att en del av pengarna borde användas till någonting bestående.

– Vari det bestående är, om det är konstverk eller någonting annat, det är ännu öppet. En del av det här skulle vara att man använder en viss summa pengar för att ordna en öppen tävling om vad som kunde göras, säger Rosenberg.

Diskussion om artikeln