Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Coronanyheterna duggar tätt från NHL – Sveriges förbundskapten rädd för att stjärnorna nobbar OS-spel i Kina

Från 2021
Uppdaterad 15.12.2021 06:32.
Johan Garpenlöv grimaserar.
Bildtext Johan Garpenlöv.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Flera NHL-lag rapporterar om nya spelare på klubbarnas respektive coronalistor på tisdagen. Det förvärrade smittoläget i ligan tvingar både Jere Lehtinen och Johan Garpenlöv att vara på alerten inför vinter-OS i Kina i februari.

Coronaläget går mot det sämre i NHL och på tisdagskvällen finsk tid kom flera klubbar med tråkiga nyheter.

Raden på namn som coronalistats under dagen är lång: Bostons Brad Marchand och Craig Smith, Calgarys Sean Monahan, Milan Lucic och Noah Hanifin, Colorados Devon Toews, Edmontons Ryan McLeod, Floridas Ryan Lomberg, New York Islanders Mathew Barzal, samt Vancouvers Luke Schenn och lagets finländare Juho Lammikko.

Boston, Calgary, Vancouver, samt coronadrabbade Carolina (bland annat Sebastian Aho är listad) har spelat mot varandra på sistone. Nattens match mellan Carolina och Minnesota är inställd – detta är nionde bataljen den här säsongen som flyttas.

Coronanyheterna är givetvis oroväckande med tanke på vinter-OS i Peking om ett par månader. Från ligans sida har kommissionären Gary Bettman förutspått att det blir upp till varje enskild spelare att bedöma om man åker till Kina, samtidigt som spelarfackets boss Don Fehr påmint om att NHL fortfarande kan dra sig ur spelen.

Jere Lehtinen tittar uppåt.
Bildtext Lejonens GM Jere Lehtinen har en del att fundera på inför vinterns stora matcher.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Ett problem är att det fortfarande inte är klart hur lång karantän som väntar för en spelare som skulle bli smittad i Kina. Lejonens general manager Jere Lehtinen följer med nyheterna noggrant.

– Just nu ser det ut som att NHL-spelarna kommer att delta. Men ingen vet ju hur det här kommer att utvecklas.

– Det gäller att reagera direkt man vet mer. Därför är EHT-matcherna viktiga. De ger oss en bra chans att kolla på den europeiska eliten, säger Lehtinen till Yle Urheilu inför veckans Euro Hockey Tour-matcher i Moskva.

Garpenlöv: "Vem är beredd att sitta fem veckor i karantän?"

I Sverige erkänner Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv att läget är ovisst inför OS.

SVT nämner att Toronto Star uppgett att internationella olympiska kommittén IOK förutspår att en fem veckor lång karantän kan vänta idrottare som ger positivt coronatest i samband med spelen.

– Om det nu blir så får vi se framöver. Det sista ordet är nog inte sagt vad det gäller det. Men vem är beredd att sitta fem veckor i karantän om det skulle hända? Då pratar vi både NHL- och Europaspelare, säger Garpenlöv till SVT.

– Om det nu skulle vara så att de kommer fram till det så undrar jag om vi överhuvudtaget får spelare att komma dit.

I Edmonton kallar i sin tur superstjärnan Connor McDavid uppgifterna om femveckorskarantänen för "oroande", enligt journalisten Joshua Clipperton på Twitter.

Frågan är på tapeten i veckans avsnitt av Yle Sportens NHL-podd också, lyssna här:

Coronaviruset stoppade glödheta Sebastian Aho – orosmolnen hopar sig samtidigt över NHL-spelarnas OS

28:47

Diskussion om artikeln