Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA:s representanthus röstade för att åtala ex-presidenten Donald Trumps tidigare stabschef Mark Meadows – färsk information om e-postmeddelanden kastar nytt ljus över Capitoliumupploppet: "Vita Huset visste exakt vad som pågick"

Från 2021
Mark Meadows pratar i telefon, i bakgrunden en folksamling.
Bildtext Mark Meadows var en av ex-presidenten Donald Trumps närmsta och mest lojala medarbetare.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

Offentliggjorda e-postmeddelanden till Mark Meadows visar hur Donald Trumps äldsta son och tv-stjärnor på Fox News försökte få Trump att ingripa under stormningen av Capitolium.

Representanthuset i USA har röstat för att Mark Meadows, ex-presidenten Donald Trumps tidigare stabschef, åtalas för domstolstrots.

Rösterna föll 222–208. Det krävdes en enkel majoritet på 218 röster för att Meadows skulle åtalas.

Bakgrunden till åtalet är Meadows vägran att vittna inför det särskilda kongressutskott som utreder stormningen av Capitolium den 6 januari, då en våldsam mobb angrep kongressbyggnaden medan kongressledamöter sammanställde elektorsröster för att utse Joe Biden till vinnare av presidentvalet.

Utskottets samtliga medlemmar (sju demokrater och två republikaner) röstade i måndags för att åtala Meadows.

Meadows var i egenskap av stabschef en av de Donald Trumps närmaste medarbetare. Han befann sig i närheten av Trump medan attacken mot Capitolium pågick.

Utskottet anser att han sitter på viktig information som kan förtydliga bilden av händelseförloppet.

Donald Trump Jr och Fox News-stjärnor försökte få ex-presidenten att ingripa: “Det har gått för långt och spårat ur”

Meadows har tidigare varit samarbetsvillig och överlämnat nästan 9 000 dokument till utskottet, bland annat textmeddelanden och e-postmeddelanden, men förra veckan dök han inte upp för att vittna inför utskottet.

Dokumenten innehåller information om kommunikationen mellan republikanska kongressledamöter, Trumps familjemedlemmar och organisatörer av upploppet.

De visar till exempel hur Donald Trumps äldsta son, Donald Trump Jr, och programvärdar på tv-kanalen Fox News vädjade till Meadows för att få honom att övertyga ex-presidenten Trump om vikten av att fördöma upploppet.

– Vi behöver ett tal från Ovala rummet. Han måste ta kommandot. Det har gått för långt och spårat ur, skrev Donald Trump Jr i ett av sina meddelanden till Meadows.

– Det råder inga tvivel, Vita huset visste exakt vad som pågick vid Capitolium, sa republikanen Liz Cheney, viceordförande för utskottet och en av de få republikaner som försökt få sitt parti att distansera sig från Trump.

Liz Cheney sitter vid ett bord i en rättssal. Hon pratar och tittar framåt. Hon är klädd i en mörkblå kavaj, rosalila blus och har glasögon på sig.
Bildtext Cheney vittnade i rätten på tisdagen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Enligt Cheney försökte också kända tv-personligheter på nyhetskanalen Fox News – bland annat de Trumpvänliga programvärdarna Laura Ingraham och Sean Hannity – nå Meadows i i syfte att få Trump att ingripa.

– Mark, presidenten måste uppmana folk vid Capitolium att gå hem. Det här skadar oss alla. Han förstör sitt arv, skrev Ingraham i ett meddelande som republikanen Cheney läste upp vid kongressutskottets möte i måndags.

En av nyckelfrågorna som utskottet försökt få klarhet i är Donald Trumps förehavanden under de dramatiska timmarna då upploppet pågick.

Det tog över tre timmar (187 minuter) från det att stormningen började till att Trump ingrep och publicerade ett videomeddelande där han bad upprorsmakarna gå hem.

Donlad Trump lyssnar på sonen Donald Trump Jr som pratar under ett valmöte 2016.
Bildtext Donald Trumps son försökte få pappan att ingripa.
Bild: DAN ANDERSON

Meadows försvarade sig – inte inför kongressen men på Fox News

Mark Meadows har inte kommenterat innehållet i det material han överlämnat, men han ställde upp i Sean Hannitys program på tv-kanalen Fox News i måndags. I programmet påstod Meadows att det hela handlar om en häxjakt riktad mot Donald Trump.

– Det handlar inte om mig eller om att göra Capitolium tryggare. Det handlar om Donald Trump och om ytterligare ett försök att komma åt honom, sa Meadows.

Han har också vägrat överlämna dokument som innehåller kommunikation mellan honom själv och ex-presidenten Trump, med hänvisning att de skyddas av så kallade “executive privilege”, ett juridiskt skydd som omfattar presidentämbetet.

Justitieministeriet avgör om Meadows åtalas

Det avgörande beslutet om ett eventuellt åtal fattas av Justitieministeriet, som kan avgöra om Meadows ställs inför rätta eller inte.

Tidigare har Trumps före detta chefsstrateg Steve Bannon åtalats för domstolstrots efter att han vägrat vittna i samma utredning.

Hittills har över 300 personer vittnat inför kongressutskottet som utreder 6 januari-attacken.

En intressant fråga enligt utskottet är till exempel vad ex-presidenten Trump gjorde under de dramatiska timmarna när upploppet pågick.

Kongressutredningen av upploppet den 6 januari

  • Ett särskilt kongressutskott grundades i juli 2021 för att utreda stormningen av Capitolium den 6 januari.

  • Nästan alla republikaner motsatte sig grundandet av utskottet om de ansåg vara ett försök av demokraterna att politisera upploppet. Sju demokrater och endast två republikaner, kongressledamöterna Liz cheney och Adam Kinzinger, ingår i utskottet.

  • Över 300 personer med koppling till Capitoliumupploppet har vittnat inför utskottet.

  • Att vägra vittna inför kongressen betecknas som domstolstrots, vilket är straffbart i USA. Brottet kan bestraffas med upp till 12 månaders fängelse.

  • Justitieministeriet fattar i sista hand beslut om att väcka åtal. Ministeriet har redan tidigare väckt åtal mot Donald Trumps tidigare chefsstrateg Steve Bannon som vägrade vittna i samma utredning.

  • En rättegång mot Steve Bannon och möjligen mot Mark Meadows väntas inte komma igång förrän tidigast nästa år.

Källor: Reuters, NPR, New York Times m.fl.