Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ny undersökning bekräftar: Enstaka fall av misstänkt valfusk i presidentvalet 2020 – Trump var aldrig i närheten av att vinna valet

Uppdaterad 15.12.2021 10:09.
Donald Trump klädd i kostym. Han pratar medan han tittar framåt.
Bildtext Donald Trump har upprepade gånger sagt att valfusk ledde till hans förlust i valet 2020.
Bild: Simon Serdar / Alamy/All Over Press

Nyhetsbyrån AP beskriver undersökningen som den mest omfattande som hittills gjorts om presidentvalet 2020.

I snart ett år har ex-presidenten Donald Trump felaktigt hävdat att presidentvalet 2020 fuskades från honom, trots att upprepade omräkningar av röster visat att Joe Biden utgick med en klar seger och trots att Trumps otaliga försök att genom domstol ändra på valresultatet kollapsat.

Nu kommer ännu en undersökning som kommer till samma slutsats. Nyhetsbyrån AP har hittat endast 475 fall av suspekta röster i de sex vågmästardelstater som Donald Trump ifrågasatt.

Rösterna är alltför få för att ha någon effekt på valresultatet.

Demokraten Joe Biden vann de hårt omstridda vågmästardelstaterna Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, Pennsylvania och Wisconsin med sammanlagt 311 257 röster. De misstänkta rösterna utgör alltså 0,15 procent av Bidens vinstmarginal i de nämnda delstaterna, konstaterar AP.

Även om samtliga 475 röster hade lagts på Biden, vilket inte var fallet, och även om de skulle ha beaktats i valresultatet – vilket inte heller var fallet – så hade det inte ändrat på slutresultatet, visar granskningen.

Trumps lögner verkar ha haft effekt på de egna väljarna – bara en tredjedel av republikanerna ser Biden som legitimt vald president

AP hänvisar också till “mängder av andra bevis” som tyder på att presidentvalet inte var riggat, till exempel att flera republikanska guvernörer fastställde valresultatet.

AP beskriver den flera månader långa undersökningen som den mest omfattande som hittills gjorts om presidentvalet 2020. Den bygger på information som samlats in i lokala valdistrikt.

Nyhetsbyrån bad också Donald Trump kommentera undersökningen, varvid ex-presidenten förde fram en rad ogrundade påståenden om valfusk men utan att föra fram nya bevis.

Trumps lögner om valfusk verkar ha haft en effekt på de egna väljarna. Undersökningar visar hur bara en liten del av de republikanska väljarna litar på att politiska val i USA är pålitliga medan en två tredjedelar av republikanerna ser Joe Biden som legitimt vald president.