Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

HBL: Affären Oksanen kan bli dyr för tidigare "oaktsam" styrelse

Uppdaterad 15.12.2021 14:45.
Anne-Mari Virolainen (Saml) sitter i utrikesutskottet och besöker just nu Polen
Bildtext Riksdagsledamot Anne-Mari Virolainen (Saml) är en av dem som kan bli ersättningsskyldiga.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Patent- och registerstyrelsen inleder en juridisk process för att få tillbaka sina pengar. PRS anser att ex-medlemmar i Pohjola-Nordens understödsstiftelse försummade sin plikt att omsorgsfullt främja stiftelsens ärenden, skriver Hufvudstadsbladet.

Den tidigare ledningen för stiftelsen har på ett grovt sätt misskött sin omsorgsplikt, slår PRS fast i sitt färska tillsynsbeslut som Hufvudstadsbladet rapporterar om.

PRS kommer nu att starta en civilrättslig process där den kräver drygt en kvarts miljon euro i skadestånd av tre tidigare medlemmar i Pohjola-Nordens understödsstiftelse.

PRS har synat stiftelsen efter att det uppstått misstankar om att dess tidigare ombudsman Michael Oksanen förskingrat medel. Polisen utreder fallet sedan i somras under brottsrubriceringarna grov förskingring och missbruk av förtroendeställning.

En av dem som PRS anser ska betala tillbaka pengar - ifall Oksanen inte kan göra det - är Pohjola-Nordens tidigare ord­förande, riksdagsledamoten Anne-Mari Virolainen (Saml).

Enligt PRS har Pohjola-Nordens understödsstiftelse lidit skada för drygt 275 000 euro.

Patent- och registerstyrelsen anser att styrelsemedlemmarnas oaktsamhet möjliggjorde den förskingring som Oksanen misstänks för. Styrelsen anses ha försummat så gott som alla sina lagstadgade plikter.

Under åren 2015 till 2021 har styrelsen mötts högst en gång, i januari 2015. Men inte ens från det mötet finns något undertecknat protokoll, skriver Hbl.

I det färska tillsynsbeslutet slår PRS fast att en stiftelse alltid måste ha en styrelse och att det är styrelsens ansvar att se till att stiftelsens verksamhet ordnas på ett ändamålsenligt sätt.

PRS hoppas att fallet Pohjola-Norden ska fungera som ett varnande exempel för andra stiftelser om att de måste sköta sitt uppdrag omsorgsfullt. PRS betonar att det endast finns lite rättspraxis kring styrelsemedlemmars ansvar i stiftelser.