Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Trakasseriskandalen som skakar Bobollsfinland: spelledare antastade adept för sju år sedan – tränar fortfarande i damligan

Från 2021
Petri Kaijansinkko.
Bild: Tomi Hänninen / Yle, Elmeri Elo / All Over Press

Urheilulehti avslöjade ett fall där en bobollstränare redan sommaren 2014 fick sparken för att ha trakasserat en av sina spelare – bara för att genast få annat jobb. Förbundet utreder nu ärendet.

Varför fick Petri Kaijansinkko träna i damernas Superpesis?

Den frågan ställer sig Bobollsfinland efter att Urheilulehti avslöjat att en då anonym tränare trakasserat en av sina unga spelare sommaren 2014. Han fick sparken från sin dåvarande förening, men blev genast anställd av en annan.

Enligt offret, som Urheilulehti intervjuat men inte namnger, handlade det om sms under en lång period som var intima och flörtande.

– Jag led länge av kraftig ångest som påverkade mitt liv väldigt starkt. Numer mår jag bra, men minnena finns fortfarande kvar, säger spelaren som senare lagt av.

Det blev aldrig ett rättsärende av det skedda eftersom textmeddelanden enligt lagstiftningen inte uppfyller kraven för sexuella trakasserier.

"Har inte behandlats officiellt"

Enligt tidningen hade bobollsförbundet hanterat ärendet internt år 2014, men det dementerar ordförande Ossi Savolainen med visst förbehåll för Yle.

– Vi har börjat en utredning nu på hösten då vi fick höra om fallet. De som är aktiva inom förbundet nu var inte aktiva då, och därför är det här lite utmanande. Jag har diskuterat fallet med dåvarande ordförande, verksamhetsledare och medlemmar av ledningsgruppen. På en officiell nivå har förbundet aldrig blivit kontaktat i det här ärendet.

– Visst är det möjligt att någon fått höra snack om det här. Men ärendet har inte behandlats officiellt. Det har alla intygat mig om, säger Savolainen.

Enligt Savolainen håller en jurist nu på att sammanställa en rapport för förbundets nuvarande ledning. Efter det kan förbundet vid behov föra ärendet vidare åt Finlands centrum för etik inom idrotten FCEI eller andra instanser.

Erkänner: "Jag gjorde fel"

På tisdagen gick Petri Kaijansinkko offentligt ut med att det är han som är den involverade tränaren. Kaijansinkko är för tillfället verksam som andra spelledare i Jyväskylälaget Kirittäret.

I ett pressmeddelande säger Kaijansinkko att han ber om ursäkt.

– Jag gjorde fel. Jag gjorde mig skyldig till opassande beteende och säkert också sexuella trakasserier med mina textmeddelanden. Jag skäms och ångrar mig. Jag ber hjärtligt om ursäkt, säger Kaijansinkko.

– Jag har bättrat mig och lovar att vara en bättre människa i framtiden. Tack till alla som fortfarande litar på mig. Boboll är en livsstil och en kär gren, tillägger han.

Petri Kaijansinkko får silvermedalj.
Bildtext Kirittäret tog FM-silver i år.
Bild: Elmeri Elo / All Over Press

Enligt Urheilulehti ska Kaijansinkko i sommar på nytt ha antastat en av Jyväskylälagets spelare. Det här dementerar han dock i tidningens intervju.

Förbundet har inte heller fått höra något om färskare fall.

– De hade dessutom gjort en enkät om opassande beteende inom föreningen och inte heller den hade gett dem orsak att misstänka något sådant, säger Savolainen.

Kirittäret kände till fallet då de anställde tränaren

Kirittäret kände till de tidigare fallen då Kaijansinkko anställdes. Det bekräftar klubbens ordförande, Europaparlamentariker Henna Virkkunen (saml) för Yle.

– Vi valde att gå ut offentligt med att vi är involverade eftersom det här handlar om saker som vi inte kan tysta ner. Det handlar om viktiga värderingar för oss. Alla ska känna sig trygga då de spelar för oss, säger Virkkunen.

– Själv var jag inte aktiv i Kirittäret då han anställdes, men den dåvarande klubbledningen kände till det skedda och hade behandlat det internt. Trots att de kände till vad han hade gjort bestämde de sig för att anställa honom.

Virkkunen blev ordförande i föreningen för två år sedan.

Henna Virkkunen
Bildtext Henna Virkkunen tog över ordförandeklubban i föreningen efter att Kaijansinkko fått jobbet.
Bild: Benjamin Suomela / Yle

Kaijansinkko är permitterad under den tid som han utreds av förbundet. Efter Urheilulehtis artikel konstaterade Kirittäret att Kaijansinkko åtminstone inte kommer att fortsätta som spelledare. Han är också lagledare.

Virkkunen kan inte garantera att han har ett jobb att återvända till, men säger inte heller rakt ut att klubben kommer att sparka honom.

– Självklart är det här fullständigt fel och det han gjorde ska fördömas, men det handlar inte om ett brott. Jag kan bara uttala mig om den erfarenheten jag har med honom. Och han har varit en bra arbetstagare. All feedback vi fått av spelarna har också varit positiv.

– Vi har inte heller hört något om att han antastat någon av våra spelare. Vi har gjort allt vi kan för att utreda det. Jag kan intyga er om att vi ingriper om någon rapporterar något, säger Virukkunen.

Fallet nämndes första gången i Urheilulehti som utgavs av A-lehdet redan år 2016.