Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Dottern tog emot den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs Sacharovpris: "De som förespråkar pragmatiska relationer med diktatorer borde öppna några historieböcker"

Från 2021
Uppdaterad 15.12.2021 17:41.
Sacharovpriset överräcks till Aleksej navalnyjs dotter Daria Navalnaja.
Bildtext Sacharovpriset togs emot i EU-parlamentet av dottern Daria Navalnaja.
Bild: Lehtikuva

Den ryska regimkritikern Aleksej Navalnyj fick Sacharovpriset – ett pris som delas ut till personer som kämpar för tankefrihet. Priset togs emot av hans dotter eftersom han själv sitter fängslad.

Den ryska oppositionspolitikern och demokratiförkämpen Aleksej Navalnyj fick i dag EU:s Sacharovpris. Eftersom han sitter i fängelse var det hans dotter Daria Navalnaja som å hans vägnar tog emot priset vid en ceremoni i EU-parlamentet i Strasbourg.

Den 20-åriga Daria Navalnaja sa att hon är glad över att få ta emot priset för sin far, men att det samtidigt visar hur familjens värsta mardrömmar har förverkligats.

Det är dags att säga det rakt ut. I pragmatismens tecken ser man cynism, hyckleri och korruption

― Daria Navalnaja
Daria Navalnaja tar emot Sacharovpriset å sin fars vägnar.
Bildtext Daria Navalnaja tog emot Sacharovpriset å sin fars vägnar.
Bild: Lehtikuva

– Jag förstår inte varför de som förespråkar pragmatiska relationer med diktatorer inte bara kan öppna några historieböcker, sa Navalnaja som studerar vid Stanford University i USA, då hon vid prisutdelningen talade inför EU-parlamentet.

Daria Navalnaja sa också att det finns en ofrånkomlig lag om att pacificering av diktatorer och tyranner aldrig fungerar. Hon kritiserade europeiska politiker "som drömmer om att få jobb i styrelsen för Putins statsägda företag eller om att segla på en oligarks yacht".

Enligt Navalnaja verkar det finnas en önskan bland människor om att blidka diktatorn, om och om igen, att inte reta honom, att ignorera hans brott så länge det är möjligt

- Det är dags att säga det rakt ut. I pragmatismens tecken ser man cynism, hyckleri och korruption.

Aleksej Navalnyjs dotter tog emot sin fars Sacharovpris - Spela upp på Arenan

"Putin är den enda som kan ge order om frigivning"

Också Aleksej Navalnyjs nära medarbetare Leonid Volkov var på plats i EU-parlamentet i Strasbourg. Han sa att Navalnyj är president Vladimir Putins personliga fånge, och att Putin är den enda som kan ge order om hans frigivning.

Regimkritikern Navalnyj – som sommaren 2020 förgiftades av ett nervgift – avtjänar ett fängelsestraff i Ryssland.

Aleksej Navalnyj belönas för sitt mod i kampen för frihet, demokrati och mänskliga rättigheter

Den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj visar segertecknet i rätten
Bildtext Den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj visar segertecknet i rätten.
Bild: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Aleksej Navalnyj tilldelades priset för sitt mod i kampen för frihet, demokrati och mänskliga rättigheter.

Navalnyj skapade sig ett namn först via sina bloggar där han fick miljontals följare. Han blev internationellt känd genom att organisera demonstrationer, ställa upp i val och kräva politiska reformer mot korruptionen i Ryssland och mot Rysslands president Vladimir Putin och hans regering.

Blev förgiftad och fängslad

Enligt västliga slutsatser blev Navalnyj förgiftad med nervgiftet novitjok i Sibirien i augusti 2020. Han tillbringade en flera månader lång konvalescenstid i Berlin men återvände till Moskva i januari 2021 där han greps.

I februari dömdes han till 2,5 års fängelse efter att ha anklagats för att ha brutit mot en villkorlig dom för bedrägeri. Domen och processen mot Navalnyj ledde till omfattande demonstrationer i Ryssland och har kritiserats hårt av den ryska oppositionen och västländerna.

Moskva förnekar alla brott och anklagar EU för att blanda sig i dess interna angelägenheter. Ryssland avvisar också västerländska anklagelser om att Navalnyj fängslades för sin politiska aktivitet. Enligt Ryssland straffades Navalnyj för att han brutit mot lagen.

Sacharovpriset

  • Priset är uppkallat efter den sovjetiska vetenskapsmannen, dissidenten och vinnaren av Nobels fredspris Andrej Sacharov (1921-1989).

  • EU-parlamentet ger priset till personer som ägnat sina liv åt en fredlig kamp för de mänskliga rättigheterna.

  • Priset ges för anmärkningsvärda insatser inom något av följande områden:

– Försvar av de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna, särskilt yttrandefriheten.

– Skydd av minoriteters rättigheter; respekt för internationell rätt; utveckling av demokratin och genomförande av rättsstatsprincipen.

EU-parlamentet upprätthåller kontakten med pristagarna och hjälper dem i försvaret av mänskliga rättigheter och stöder dem om de utsätts för fara eller hot. Som tankefrihetens ambassadörer uppmuntras pristagarna att fortsätta arbetet för universella mänskliga rättigheter tillsammans med EU-parlamentet.

  • Det första priset gick 1988 till den då fängslade ANC-ledaren Nelson Mandela i Sydafrika och Anatolij Martjenko (postumt) från Ryska federationen.

  • I fjol gick priset till den belarusiska oppositionen för dess försvar av demokratin i landet.

  • Prissumman är 50 000 euro.

Källa: Reuters, EU-parlamentet