Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rysk man dömdes till livstids fängelse för mord i Berlin – två ryska diplomater utvisas från landet

Från 2021
Uppdaterad 15.12.2021 18:57.
Zelimkhan Khangoshvili hedras av en liten demonstration i Georgiens huvudstad Tbilisi.
Bildtext Demonstranter i Georgiens huvudstad Tblisi håller upp bilder på den mördade Zelimkhan Khangoshvili i september 2019.
Bild: EPA-EFE/ZURAB KURTSIKIDZE

I Tyskland dömdes en rysk medborgare under onsdagen till livstids fängelse för mordet på en georgisk man. Även två doplomater utvisas från landet. Georgiern dödades i Berlin sommaren 2019 och enligt domstolen handlade det om ett ryskt beställningsmord.

I Berlin föll under onsdagen domen i ett mycket uppmärksammat rättsfall, där den ryska staten nu direkt kopplas till ett mord i utlandet.

En 56-årig rysk medborgare dömdes till livstids fängelse för mordet på georgiern Zelimkhan Khangoshvili.

Tyskland utrikesminister meddelar att landet utvisar två ryska diplomater till efter att domstolen drog slutsatsen att Moskva var bakom mordet, utöver de två som utvisades år 2019.

Den mördade georgiske mannen ska tidigare ha fungerat som kommendör för antiryska separatister i Tjetjenien. Mannen kom som asylsökande till Tyskland år 2016.

Khangoshvili mördades i en park i Berlin den 23 augusti 2019. Den misstänkte gärningsmannen hade närmat sig honom på cykel och därefter skjutit honom i huvudet och ryggen.

Rätten ser det som bevisat att den ryske mannen ska ha fått sina order om att utföra mordet direkt från Moskva. Det handlade på så sätt om ett beställningsmord.

– Dådet var noggrant förberett av i Berlin stationerade medhjälpare, konstaterade domaren Olas Arnoldi.

Under falsk identitet

Efter mordet identifierades den misstänkte gärningsmannen som den ryske medborgaren Vadim Sokolov, men hans verkliga identitet visade sig vara en annan.

Egentligen heter mannen Vadim Krasikov och han har tidigare varit misstänkt för mordet på en rysk affärsman år 2013. Han misstänks också för kopplingar till ett mord i gruvstaden Kostamus år 2007.

Det grävande nätverket Bellingcat har bland annat avslöjat att ryska myndigheter beviljade den fingerade personen Vadim Sokolov ett pass, skattenummer och andra dokument nödvändiga för ett visum till Schengenområdet bara några dagar före han lämnade in sin ansökan.

Enligt Bellingcat ska det på Sokolovs telefon också ha funnits kontaktuppgifter till officerare vid den ryska säkerhetstjänsten FSB.

En journalist från nätverket har också hörts som vittne i den 14 månader långa rättegången.

De tyska myndigheterna har, oberoende av vittnesmålet, på egen väg fastställt att Sokolov egentligen är Vadim Krasikov och att han har kopplingar till FSB.

Den ryske mannens försvararsadvokat har under processens gång hävdat att det inte finns några konkreta bevis för varken ett morduppdrag eller en uppdragsgivare.

Försämrade relationer

Fallet har redan tidigare bidragit till försämrade diplomatiska relationer mellan Tyskland och Ryssland.

I december 2019 utvisade Tyskland två ryska diplomater med motiveringen att Ryssland inte har samarbetat vid utredningen av mordet.

I det här sammanhanget uttalade sig Rysslands president Vladimir Putin om fallet och kallade alla antiryska separatister i Tjetjenien för banditer och mördare.

Enligt åklagaren visar det här att man från högsta ort i Ryssland klassade den mördade georgiern som en terrorist.

Den fällande domen väntas nu ytterligare belasta relationerna mellan Tyskland och Ryssland.

För förbundskansler Olaf Scholz och den nya tyska regeringen hamnar relationerna till Ryssland och president Vladmir Putin nu genast helt konkret upp på dagordningen.