Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Snart dags att söka sommarjobb – hundratals jobb erbjuds av kommunerna men vem får jobben?

Uppdaterad 20.12.2021 11:55.
En bild på två händer som placerar en blomma i en rabatt. Runtomkring finns mylla och gräs och i mitten en rad av blommor. Trädgårdshandskarna är av plast och gula.
Bildtext Många ungdomar får sina första sommarjobb inom städernas parkavdelningen. Det är också där Raseborg har flest jobb att erbjuda.
Bild: Anna Björkqvist / Yle

Alla ungdomar ska ha samma chans att få ett sommarjobb. Så resonerade man i Pargas. I Raseborg har man valt ett annat sätt.

Varför fick Lotta sommarjobb på kommunen men inte Emma? Varför har Erik sommarjobbat två somrar i rad på stadens parkavdelning medan Lasse blivit utan jobb?

Den här typens frågor får personalchef Johan Nylund i Raseborg ofta svara på i samband med rekryteringen av sommarjobbare.

– Varje år kommer det frågor till mig om urvalskriterier och hur vi anställer. Det råkar sig säkert så att en del ungdomar får jobb flera år i streck på olika enheter medan andra kanske aldrig får. Det är svårt att ha någon riktig rättvisa i det här, säger Nylund.

Han lyfter ändå fram att Raseborg vill ge chansen åt många unga människor att få sitt första sommarjobb.

En ung kvinna iklädd orange reflexjacka står och krattar i en park.
Bildtext En del kommuner erbjuder många sommarjobb, andra väldigt få. En del kommuner lottar ut sina jobb medan andra försöker välja de mest motiverade ungdomarna. Bilden är en arkivbild från Hangö.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Raseborg erbjuder vanligen hundra sommarjobb åt ungdomar i staden. Av dem är fyrtio jobb öronmärkta för ungdomar under 18 år.

– Det är närmast för att ge de unga en chans. Vi vet att utslagning kan börja till och med på det sättet att man inte får ett första sommarjobb, säger Nylund.

Hundra lediga jobb i Raseborg

I somras gjorde stadens sparkrav att antalet sommarjobb var färre än vanligt men inför sommaren 2022 finns hundra jobb att söka igen.

– Det är alltid betydligt fler som söker än som får sommarjobb.

Antalet ansökningar brukar variera mellan 400 och 700 säger Nylund.

Sommarjobben i Raseborg kan ansökas på webbsidan Kuntarekry där också många andra kommuner och städer ledigförklarar sommarjobb.

– Vi betraktar det som en vanlig rekrytering. Ett antal chefer väljer bland ansökningarna dem de anser att är bäst och lämpligast.

Medvetna val istället för slumpen

En del kommuner och städer har i stället valt att lotta ut sommarjobben.

– Man kunde kanske lotta ut en del av sommarjobben men vi ser hellre till lämpligheten, säger Nylund.

Han lyfter fram att en del av sommarjobben i Raseborg går till unga som behöver praktikplats för sina studier och att det då inte är ändamålsenligt att lotta ut jobben. Han lyfter också fram att stadens chefer inte får anställa sina egna barn. Regeln finns för att undvika jävsituationer. På andra enheter får chefernas barn däremot arbeta.

– Barn till vår egen personal ska ju inte heller vara i en sämre ställning än andra.

En ung man kör omkring på en gräsklippare i en park. I förgrunden syns färggranna tulpaner.
Bildtext Vissa av städernas sommarjobb begränsas idag av bland annat säkerhetsföreskrifter vilket gör att vem som helst inte kan utföra vilka uppgifter som helst.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Lotten avgör i Pargas

Pargas stad har redan i flera år lottat ut sina sommarjobb. Ungdomarna lämnar in ansökningar på webbplatsen Kuntarekry och efter att ansökningstiden löpt ut lottas platserna ut mellan de som ansökt. De som gynnats av lotten kallas till ungdomsverkstaden Aktiva där de blir intervjuade av stadens uppsökande ungdomsarbetare och tillsammans försöker de hitta ett lämpligt jobb för alla slumpmässigt utvalda.

– Fördelen med det här systemet är rättvisan. Alla står på samma linje, säger personalchef Peter Lindroos i Pargas.

Hans erfarenhet är att också de ungdomar som inte har ett brett kontaktnät har haft chans att hitta ett sommarjobb.

Det oaktat är det många unga som söker om jobb men blir utan.

– Vi brukar erbjuda 25 sommarjobb men som mest har vi haft över 200 ansökningar, säger Lindroos.

Han tillstår att det ibland hänt att lotteriet visat sin avigsida genom att gynna någon som inte är så motiverad för jobbet men att det ändå är väldigt sällsynt.

Sommarjobbssedlar ökar sysselsättning

Många kommuner, inklusive Raseborg och Pargas, understöder också ungdomarna genom sommarjobbssedlar. I vissa kommuner erbjuds alla ungdomar i en viss ålder en sommarjobbssedel och i vissa endast ett visst antal. Med sedlarna beviljar städerna understöd till de företagare som anställer unga sommarjobbare. Sommarjobbssedlarna är till för att sänka tröskeln hos företagare att anställa unga personer.