Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Yli-Viikari: Direktiven kring flygpoäng är väldigt spretiga – åklagaren yrkar på villkorlig fängelsedom

Från 2021
Tytti Yli-Viikari intervjuas av presskåren.
Bildtext Under rättegångens sista dag hade Tytti Yli-Viikari med sig biografin Gift from the sea.
Bild: Silja Viitala / Yle

Den tidigare generaldirektören Tytti Yli-Viikari ska ha använt över 400 000 flygpoäng till privata resor. Poängen har tjänats in genom tjänsteresor vid Statens revisionsverk.

Rättegången mot Statens revisionsverks tidigare generaldirektör Tytti Yli-Viikari avslutades på onsdagen. Yli-Viikari står åtalad på flera åtalspunkter; brott mot tjänsteplikt, missbruk av tjänsteställning, förskingring och betalningsmedelsbrott.

Under onsdagen behandlades ärendet där Yli-Viikari åtalas för att privat ha använt Finnairflygpoäng som tjänats in genom tjänsteresor.

Mellan mars 2016 och mars 2020 har Yli-Viikari gjort 117 tjänsteresor och genom dem samlat ihop över 500 000 flygpoäng. Därtill har hon samlat ihop över 70 000 poäng genom privata inköp.

Enligt de bevis som både åklagaren och försvaret lagt fram finns det inget enkelt sätt att särskilja vilka poäng som tjänats in via tjänsteresor och vilka som kommit till via privata inköp och resor.

Yli-Viikari har använt över 500 000 poäng till 16 resor och tre tax free-köp mellan februari 2018 och augusti 2020. Enligt åklagaren är cirka 460 000 av dessa poäng intjänade genom tjänsteresor.

Poängen har använts till Yli-Viikaris familjs privata resor och inköp. Enligt åklagaren är de poäng som använts värda ungefär 6 000 euro

Försvaret säger i sin tur att flygpoängen i sig inte är värda något alls.

Svårt att skilja åt bonuspoäng

Enligt Finnairs bonussystem finns det inga möjligheter för företag att vara medlemmar, det finns endast personliga bonuskonton. Yli-Viikari säger att resebyrån bett om hennes personliga bonusnummer när hon började jobba vid Statens revisionsverk. Samma resebyrå har skött alla bokningar av tjänsteresor.

Yli-Viikari kommenterar i en paus i rättegången att det finns olika förfaringssätt på olika myndigheter och ämbetsverk. En del personer saknar helt bonuskort, en del personer har två separata bonuskort och en del har bara ett enda kort.

– Jag kunde ha varit mer noggrann, säger Yli-Viikari.

Under 2021 kom ett direktiv om att en tjänsteman ska ha två separata flygpoängskonton, ett för tjänsteresor och ett för privat bruk.

– Tidigare fanns [direktivet] inte, säger Yli-Viikari i rättssalen.

Tytti Yli-Viikari i Helsingfors tingsrätt.
Bildtext Tytti Yli-Viikari uppträder i Helsingfors tingsrätt för tredje dagen.
Bild: Silja Viitala / Yle

Försvarsadvokat Tuomas Aho hänvisar till det faktum att det inte går att använda poängen från privata bonuskonton till revisionsverkets tjänsteresor.

– I den allmänna debatten har man pratat om skador som skett. Men ingen skada har skett, säger Aho.

Åklagarsidan hänvisar till statens reseregler som ska tillämpas vid Statens revisionsverk. Där står att alla förmåner från tjänsteresor hör till arbetsgivaren.

Specialåklagare Mari Mattila frågar Yli-Viikari om hon upplevde att det var möjligt för henne att bekosta privata flygbiljetter och inköp med de poäng som fåtts via tjänsteresor.

– Vid tidpunkten för händelsen var det inte uttryckligen förbjudet, säger Yli-Viikari.

En mening hade ändrat hela situationen

När rätten hör den tidigare direktören för revisionsverkets förvaltning Mikko Koiranen som vittne, säger han att han tidigare levt under den uppfattningen att det inte är möjligt att använda poäng från tjänsteresor i det privata.

– När jag funderat på det efteråt så inser jag att en enda mening till i resereglerna skulle lätt ha klarat upp den här situationen.

Koiranen säger att han inte har fått i uppdrag att ändra revisionsverkets direktiv kring tjänsteresor under sin tid i tjänst.

Tidigare under rättegången har Yli-Viikari stått till svars för det avtal som hon och Koiranen ingått med en tidigare tjänsteman vid revisionsverket. Enligt avtalet skulle personen få lön i två år fram till sin pension, men inte vara skyldig eller ha möjlighet att arbeta. Enligt åklagaren är avtalet olagligt.

Tytti Yli-Viikari kommer till tingsrätten.
Bildtext Statens revisionsverks tidigare generaldirektör Tytti Yli-Viikari anländer till Helsingfors tingsrätt på onsdagen.
Bild: Silja Viitala / Yle

Åklagaren yrkar på ett villkorligt fängelsestraff på 8 månader för grovt missbruk av tjänsteställning i frågan om uppsägningsavtalet. Därtill yrkar man på 50 dagsböter för brott mot tjänsteplikt.

I flygpoängsfrågan vill åklagaren se ett villkorligt fängelsestraff på 3 månader. Därtill ska Yli-Viikari avsättas från tjänst om hon döms för brott mot tjänsteplikt eller missbruk av tjänsteställning.

Domen i fallet ges den 28 januari klockan 13.

Yli-Viikari är känd för att alltid ha med en bok när hon rör sig i offentligheten. På onsdagens rättegång handlade boken om äktenskap och partnerskap i förvandling.

Den aktuella boken är Gåva från havet (Gift from the sea) av Anne Morrow Lindbergh från 1955. Boken är en biografi och Lindbergh beskrivs bland annat som fembarnsmamma, författare och banbrytande aviatör.