Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Renoveringen av kommunhuset i Sjundeå allt dyrare – oklart vad som händer nu

Från 2021
En byggnad i rött och vitt tegel som är Sjundeå kommunhus.
Bildtext Det blir allt dyrare att renovera kommunhuset i Sjundeå. Arkivbild.
Bild: Veronica Montén / Yle

Renoveringen av kommunhuset i Sjundeå blir så dyr att politikerna nu vill ta en paus i planeringen och se på olika alternativ. Tekniska nämnden remitterade ärendet om tilläggsanslag.

Kommunhuset i Sjundeå drabbades av en vattenskada sommaren 2020 och då beslöt kommunen att byggnaden ska renoveras. Kommunstyrelsen beslöt att renoveringen får kosta 1,4 miljoner euro.

Nu är summan uppe i drygt 2,6 miljoner euro. De högre kostnaderna beror bland annat på att renoveringen försenats och på att tekniken i huset blivit dyrare under tiden.

Tilläggsanslag remitterades

Tekniska nämnden beslöt den 14 december att ärendet om tilläggsanslag remitteras. Ordföranden Heikki Kaisla (Saml) säger att summan väckte diskussion i nämnden eftersom kommunen har stora investeringar på gång.

– Vi bygger ett nytt skolhus och planerar ett social- och hälsovårdscenter som vi inte exakt vet hur kommer att se ut. Nu bromsar vi och undersöker hur kommunens infrastruktur och investeringar ser ut för tillfället, så allt med kommunhuset är ännu öppet.

Förslag: sälj huset

Medlemmarna i nämnden diskuterade hur man kunde gå till väga med kommunhuset. Ett förslag var att någon annan aktör köper huset, renoverar det och hyr ut det till Sjundeå kommun.

Nämnden funderade också om biblioteket kunde användas för kommunens förvaltning.

– Biblioteket flyttar in i skolbyggnaden då den är klar så där blir lediga lokaler som kommunen kunde hyra.

– Vi har ingen brådska med att få lokaler för förvaltningen, säger Kaisla.

Just nu fungerar det så kallade Sjundeå bad som kommunhus.

Kommunhusets framtid kommer också att diskuteras då den nya kommunstrategin börjar formas i januari, uppger Kaisla.

Rivningsentreprenör valdes

Tekniska nämnden hade också ett ärende på sitt möte som gällde rivningsarbeten i kommunhuset i samband med renoveringen. Trots att ärendet om tilläggsanslag remitterades så valde nämnden Helsingforsföretaget Asbrak till entreprenör för rivningen. Två anbud lämnades in och Asbraks offert på 169 000 euro var billigast.

– Det är ännu inte klart om eller när rivningsarbetena inleds, först måste vi se genom alternativen för kommunhuset, säger Kaisla.

Diskussion om artikeln