Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vulkanen Cumbre Vieja på Kanarieöarna är tyst – för andra dagen i rad – efter sitt tre månader långa utbrott

Uppdaterad 15.12.2021 17:37.
Vulkanen på La Palma har slutat spruta ut lava - Spela upp på Arenan

Den seismiska aktiviteten på La Palma är nu mycket svag och skalven har upphört, rapporterar lokala vulkanologiska källor.

På måndag kväll tystnade vulkanen Cumbre Vieja och det blev slut på de konstanta skalven.

Det är den längsta perioden utan skalv sedan utbrottet började.

Experter påpekar ändå att det här inte nödvändigtvis betyder att aktiviteten närmar sig sitt slut efter det närmare 90 dagar långa vulkanutbrottet.

Vulkanutbrottet fick floder av smält lava att rinna nerför sluttningarna av Cumbre Vieja i flera veckor. Det är det längsta utbrottet på La Palma sedan registreringen av vulkanutbrott inleddes 1585.

Lava på ön La Palma
Bildtext Hus täckta av lava i Las Manchas, La Palma 14.12.2021. La Palma är en av de öar som hör till Kanarieöarna.
Bild: LEHTIKUVA / AFP Jorge Guerrero

Tusentals människor har evakuerats sedan utbrottet började den 19 september. Omkring 3 000 byggnader har förstörts och öns huvudsakliga försörjning – bananodling – har tagit skada eftersom många bananplantager har ödelagts.

Lavan från Cumbre Vieja täcker ett 1 200 hektar stort område.

Vulkanutbrottet orsakade enbart materiella skador. Inga människor har omkommit eller kommit till skada på grund av utbrottet.

– Att kunna se solen ordentligt för första gången på nästan tre månader och att kunna sova på natten utan skalv förändrar bilden totalt," säger Francisco Javier Lopez i byn Todoque till nyhetsbyrån AP.

För honom är framtiden ändå oviss. Han förlorade sitt hem under de första dagarna av utbrottet och bor nu i en dyr hyrd lägenhet i en närliggande by.

Källor: Reuters, AP