Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Årets bästa böcker 2021 – här är listan över årets största läsupplevelser som också kvalade in till Bokvakan

Från 2021
Uppdaterad 16.12.2021 18:34.
Ett bildcollage med Mi Wegelius, Saga Mannila, Kia Svaetichin, Mårten Svartström, Anne Hietanen och Marit Lindqvist.
Bildtext Kia Svaetichin (i mitten) leder årets bokvaka tillsammans med bokälskarna Mi Wegelius, Saga Mannila, Mårten Svartström, Anne Hietanen och Marit Lindqvist.
Bild: Grafik: Miranda Uthardt, foto: Barbro Ahlstedt

Svenska Yles traditionsenliga julbokvaka sänds ikväll torsdag klockan 19.22–22.00 i Yle Vega. Upplev årets bästa läsupplevelser tillsammans med oss!

Vi avslöjar redan nu vilka böcker vi kommer att prata om i livesändningen.

Här finns böcker för både stora som små. Böcker som varit riktiga höjdpunkter, böcker som etsat sig i minnet och också årets mest omtalade böcker.

Årets julbokvaka bjuder på boktips, läsupplevelser och litteraturdiskussioner.

Vi har också frågat er vilka böcker ni tyckte var bäst från år 2021. Resultatet avslöjas under bokvakan.

Här är några av böckerna vi pratar om i Bokvakan ikväll:

Diamant Salihu – Tills alla dör

Bokomslag Tills alla dör
Bild: Mondial

Ska du läsa endast en bok i år ska du läsa Tills alla dör av kriminalreportern Diamant Salihu. Boken är ett försök i att förstå orsakerna till det blodigaste gängkriget någonsin i Sverige, kriget mellan Shottaz och Dödspatrullen i Rinkeby. Konflikten är sammanvävd med det digitaliserade samhällets klickfixering. Varför fortsätter unga pojkar att döda varandra?

Diamant Salihu gör en banbrytande reporterinsats genom sin gedigna granskning av en förtvivlad generation unga pojkar som verkar vara på väg mot ett krig där alla förlorar.

Kia Svaetichin

Quynh Tran – Skugga och svalka

Pärmen till Quynh Trans roman "Skugga och svalka".
Bild: Förlaget M

Svenska Yles litteraturpris gick i år till Quynh Tran för debutboken Skugga och svalka. Boken är filmisk och består av stillbilder, eller kanske ännu hellre målningar, som man gärna vill uppleva många gånger.

Perspektivet är en liten killes och via honom ser vi omvärlden som vore den belyst underifrån. Porträtten som målas upp är kärleksfulla och inte sällan oerhört roliga.

Anne Hietanen

Matilda Södergran – Nell

Pärmen till Matilda Södergrans bok "Nell".
Bild: Ellips förlag

Frågorna hopar sig när man läser Matilda Södergrans suggestiva och språkligt vidunderliga prosalyriska berättelse om Nell – en berättelse som handlar om utanförskap och vilsenhet, men också om behov av bekräftelse och längtan efter mening.

Det är en sann njutning att vistas i Matilda Södergrans finkalibrerade språk som är så exakt, så vibrerande och så överraskande. Sinnligt och strävt, fullt av sorg, längtan och sårbarhet.

Nell är en hisnande läsupplevelse, man läser långsamt för att låta varje bild, varje scen, varje mening sjunka in. Texten är som en brustablett i ett vattenglas - den porlar och pyser, bubblar och river i halsen. Efterverkningen är långtgående och oanad.

Marit Lindqvist

Liv Strömquist – Inne i spegelsalen

I dag handlar allt mer eller mindre om hur man ser ut och vad man ska köpa till näst. Vi är helt besatta av bilden av oss själva – hur vi ser ut och hur vi framstår för andra. Men så har det sett ut tidigare också, visar Liv Strömquist i sin nya serieroman.

Bild på serietecknaren Liv Strömquist.
Bild: Yle/Jezzica Sunmo

Inne i spegelsalen handlar om skönhet och skönhetens förgänglighet, samtidigt som boken belyser dagens influencerkultur och drar paralleller till tidigare epoker. Strömquist bjuder också in läsaren att själv diktera fram hur nästa epok eller uppfattning om skönhet borde se ut.

Ett så uttjatat ämne som utseende blir fräscht och intressant igen i Strömquists skarpsynta serietecknarhänder.

Saga Mannila

Bernardine Evaristo – Flicka, kvinna, annan

Margaret Atwood och Bernardine Evaristo visar upp Booker statyetten.
Bildtext År 2019 delades Bookerpriset ut till två författare: Margaret Atwood (till vänster) och Bernardine Evaristo (till höger).
Bild: Rex Features / All Over Press

När Bernardine Evaristo tilldelades det prestigefyllda Bookerpriset år 2019 för sin åttonde roman Flicka, kvinna, annan blev hon den första svarta kvinnan att få ta emot priset - trots att det redan har delats ut i över 50 år.

Flicka, kvinna, annan, som i höstas kom ut på svenska, är en riktig litterär pärla Det är en passionerad, underhållande och framförallt ögonöppnande bok, med tolv berättelser om att leva som svart kvinna i England under olika tidsperioder. Berättelserna tvinnas dessutom oftast elegant samman med varandra; en bifigur i en berättelse kan bli en huvudperson i nästa.

Även om boken är skriven som ett körverk, i uppbruten form med meningar utan stor bokstav eller punkt – vilket i början kan verka förvirrande - så rycks man snabbt med av bara farten.

Mårten Svartström

Marko Lamberg – Häxmodern

Pärmbilden till historiker Marko Lambergs bok "Häxmodern Berättelsen om Malin Matsdotter." 2021.
Bild: Camilla Pentti/Natur & Kultur

Marko Lamberg skriver i Häxmodern berättelsen om Malin Matsdotters gruvliga öde. Levande brändes hon på bål, anklagad som häxa av sina egna döttrar.

Lambergs vetenskapliga skildring om hur häxförföljelserna tog fart i det som i början av den så kallade nya tiden var Sverige-Finland, är en högst tankeväckande berättelse om hur lätt vi människor har att följa strömmen.

Mi Wegelius

J.K. Rowling – Julegrisen

På pärmen till barnboken Julegrisen syns en ung pojke med svart hår iklädd randig pyjamas som håller en stor rosa gris i handen.
Bild: Jim Field & J.K. Rowling

Det blir bums en världsnyhet när författaren J.K. Rowling släpper en ny bok. Så också denna gång då hon 14 år efter att hon avslutade serien om trollkarlen Harry Potter kommer med en ny barnbok för 6 år uppåt.

Julegrisen handlar om pojken Jack som blivit av med sitt gosedjur och med hjälp av Julegrisen kommer han till Förlorien, där alla borttappade saker hamnar. Där finns dessutom den otäcka Förloraren, en ondskefull varelse som livnär sig på övergivna saker och mest näring får han av de saker som är högst älskade.

En otroligt underhållande och magisk bok som håller läsaren (både stora och små) i sitt grepp hela boken genom.

Kia Svaetichin

Mia Kankimäki – Kvinnor jag tänker på om natten

På pärmbilden syns en upptäcksresande kvinna mot en färggrann bakgrund där en världskanta delvis syns.
Bild: Sara R. Acedo/Wahlström & Widstrand

Kvinnor jag tänker på om natten är en reseberättelse och dagbok men också allmänbildade och underhållande historieskildring. Författaren söker efter mening genom att resa i historiska kvinnors fotspår.

Kankimäkis vedermödor bleknar när hon jämför med kvinnliga medsystrar som tog sig runt jordklotet för hundra år sedan.

Boken har några år på nacken men har detta år översatts till svenska och väckt stor förtjusning i vårt västra grannland.

Anne Hietanen

Clara Törnvall – Autisterna

I hela sitt liv har den svenska kulturjournalisten Clara Törnvall haft ångest, känt sig osäker och varit tyngd av en sorg hon inte förstått sig på.

På bilden ses författaren Clara Törnvall.
Bild: Sofia Runarsdotter

När hon är 42 år gammal beslutar hon sig för att uppsöka en neuropsykiatrisk mottagning för utredning om autism och det visar sig att hon uppfyller alla sju kriterier för en diagnos.

Det är betydligt lättare för pojkar och män att få en autismdiagnos än för flickor och kvinnor.

Clara Törnvall skriver om sin personliga resa med autism samtidigt som hon lyfter fram andra kvinnor på spektret – nu levande kvinnor, som Greta Thunberg och Elfriede Jelinek, eller historiska kvinnor som Simone Weil och Emily Dickinson.

Marit Lindqvist

Amanda Romare – Halva Malmö består av killar som dumpat mig

Bokomslaget till Amanda Romares roman "Halva Malmö betsår av killar som dumpat mig".
Bild: Pressbild/Natur & Kultur

Huvudpersonen Amandas ihärdiga kärleksjakt i Malmö beskrivs ocensurerat i dagboksform och gång på gång blir Amanda avvisad och bortvald efter den första dejten. Hon sänker sina förväntningar och går med på nästan vad som helst, men ändå blir det inte som hon tänkt sig. Hon förstår helt enkelt inte varför hon ständigt blir dissad. Men samtidigt finns det alltid nya swipemöjligheter på Tinder, nya typer att fantisera om och kära ner sig i.

Romanen är svår att lägga ifrån sig. Den är en kittlande och rolig, men samtidigt dyster samtidsskildring som träffar mitt i prick. En tröst för alla som kämpar fram på dagens kärleksmarknad.

Saga Mannila

LISTA PÅ ÖVRIGA BÖCKER VI SAMTALAR OM

Oskar Kroon & Jenny Lucander – Fakta om pappor

Katarina von Numers-Ekman – En underbar mamma

Frank Furu & Linda Bondestam – Ni är inte min mamma

Minna Lindeberg – Norrsken i skallen

Måns Mosesson – Tim: Biografin om Avicii

Mats Jonsson – När vi var samer

Elin Cullhed – Eufori

Martta Kaukonen – Terapiassa

Agneta Rahikainen – Smittans rike

Rita Paqvalén – Queera minnen

Anders Teglund – Cykelbudet

Anna-Lena Laurén – Sammetsdiktaturen

Douglas Stuart – Shuggie Bain

Lyssna på Årets julbokvaka i Yle Vega den 16 december med start klockan 19.22. Sändningen pågår till klockan 22.00.

Bokvakan 2021

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln