Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

"Viktigaste nu är att öka på vaccineringen" – borgmästare Juhana Vartiainen tar ännu inte ställning till att begränsa krogarnas verksamhet

Från 2021
Huvudstadsregionens coronakoordineringsgrupp.
Bildtext Borgmästare Juhana Vartiainen. Arkivbild.
Bild: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Borgmästaren i Helsingfors, Juhana Vartiainen (Saml), anser att den viktigaste åtgärden mot corona är att öka vaccineringarna. Fastän vaccinerade kan smittas anser han att covidintyget är nödvändigt.

– Epidemiläget är svårt. Antalet smittade ökar snabbt. Och den nya omikronvarianten av coronaviruset syns kraftigt bland de smittade i Helsingfors, sade borgmästare Juhana Vartiainen under ett coronainfo på onsdagen.

Informationssändningen riktades till invånare och anställda vid Helsingfors stad.

Enligt Vartiainen är antalet nya fall per dag i Helsingfors över 200 och vissa dagar till och med över 300.

– Det är också bra att notera att det nu görs färre test än tidigare. Därmed uppdagas inte alla fall, vilket betyder att antalet coronafall nu är högre än i våras, sade Vartiainen.

Stora skillnader i incidens mellan ovaccinerade och vaccinerade

Just nu vårdas 37 helsingforsare på sjukhus för covid-19. Antalet har inte ökat men hållits på en hög nivå senaste veckorna.

Vartiainen uppmanade alla som ännu inte vaccinerat sig att göra det för att få stopp på smittspridningen.

Han presenterade statistik över incidensen bland vaccinerade och ovaccinerade. Incidensen räknas enligt antalet smittade per 100 000 invånare under de senaste 14 dagarna.

Bland ovaccinerade är den här siffran i Helsingfors 1059, medan den bland dem som fått en vaccindos är 370. För dem som fått två doser är incidensen 306 och för personer som fått tre vaccindoser är incidenstalet 82.

Tredje dosen ges till under 60-åringar efter årsskiftet

Just nu ges den tredje vaccindosen till personer över 60 år. Men senast i januari 2022 ska också personer under 60 kunna boka den tredje vaccindosen.

Bland personer över 80 år har redan över 60 procent fått tre vaccindoser.

Den tredje vaccindosen kan i allmänhet ges 5-6 månader efter den andra.

Just nu förbereds en modell där företagshälsovården också kan delta i coronavaccineringarna.

"Jag har lärt mig att inte vara tvärsäker gällande någonting under epidemin"

Svenska Yle intervjuade Vartiainen efter informationssändningen och frågade då om han är överraskad över att antalet smittade nu är så högt.

– Jag har lärt mig att inte vara tvärsäker gällande någonting under epidemin. Först kom deltavarianten som smittade bra och nu har vi omikronvarianten som är en ny farhåga. Men samma sanning gäller fortfarande: det viktigaste är att öka på vaccineringen, sade han.

"Covidintyget är väldigt nödvändigt"

Vartiainen förespråkar användning av covidintyg och krävde tidigare under hösten att användningen utvidgas.

Samtidigt har det visat sig att covidintyg inte är en garanti för att inte bli smittad eller sprida viruset. Vartiainen anser trots det här att intygen behövs.

– Intyget är väldigt nödvändigt. En dubbelt vaccinerad person som har rätt till covidintyg är betydligt mindre smittsam. Och risken för allvarlig sjukdom är lägre, säger Vartiainen.

Covidintyg ger tillträde till bland annat barer, restauranger, gym och simhallar. Genom att kräva intyget kan olika ställen kringgå restriktionerna.

"Viktigaste nu att öka på vaccineringen"

Nästa vecka möts huvudstadsregionens coronakoordineringsgrupp där Vartiainen är ordförande. I gruppen sitter också representanter för Esbo, Vanda, sjukvårdsdistriktet HUS samt regionförvaltningsverket och Institutet för hälsa och välfärd THL.

Vartiainen anser att det nu är viktigare att öka på vaccineringarna framför ytterligare restriktioner.

– För vår del är det viktigaste nu att öka på vaccineringen. Men det är inte uteslutet att riksdagen och regeringen kommer med ytterligare restriktioner för restaurangerna.

Tycker du att krogarnas öppettider eller alkoholförsäljningen borde begränsas ytterligare?

– Det är för tidigt att säga, men vi kommer att fundera på det i huvudstadsregionens coronakoordineringsgrupp, säger Vartiainen.

Risk att fler smittas under julfirandet

Vartiainen anser att det finns en risk att antalet coronafall ökar under julfirandet.

– Undvik situationer med många människor inomhus, använd munskydd och besök endast evenemang där det krävs covidintyg.

Uppmanar du att inte julshoppa i värsta rusningen?

- Det låter bra att undvika den värsta rusningen, säger Vartiainen.