Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Flera manliga förebilder behövs inom småbarnsfostran – närvårdarstuderande Nils Viljanen en av få som valt att jobba på daghem: "Det här är min grej"

Från 2022
Uppdaterad 19.01.2022 06:46.
Ung kille med glasögon och munskydd på daghem.
Bildtext Närvårdarstuderande Nils Viljanen trivs med vardagen på dagis.
Bild: Jesper Alm / Yle

För få män väljer att bli närvårdare eller lärare inom småbarnspedagogik. Behov finns men statistik från de senaste åren visar att en majoritet av de som väljer småbarnsfostran som karriär är kvinnor.

– Det skulle vara jätteviktigt att fler män valde att satsa på en karriär inom småbarnspedagogiken, säger daghemsföreståndare Katja Lindström-Leppähaara vid det privata daghemmet Knatteby i S:t Karins. Många barn saknar manliga förebilder idag och därför är det viktigt att daghemmen kunde erbjuda dem en sådan.

Lindström-Leppähaara anser dessutom att manliga småbarnsfostrare har ett annorlunda tankesätt och en annan syn på vardagen som är välkommen inom småbarnspedagogiken.

– Männen och pojkarna har ett annat sätt att tänka än vi kvinnor och det är bra om alla daghem fick ta del av deras tankar, säger Lindström-Leppähaara. Våra barn har nu under hösten fått en helt ny insyn i hur man kan röra på sig och motionera om jag ska ge ett positivt exempel på vad män kan tillföra småbarnspedagogiken.

Löneutvecklingen får utbildade att välja andra branscher

Under hösten har det rapporterats i flera repriser om utmattad personal på landets daghem. Dessutom har dåliga löner och odrägliga anställningar varit på tapeten och Lindström-Leppähaara skriver under att det kan vara en bidragande orsak till att männen väljer att byta bransch.

– Jag känner många manliga lärare i småbarnspedagogik som valt att byta bransch efter ett år eller så, säger Lindström-Leppähaara. Ifall vi kunde erbjuda en högre lön tror jag att åtminstone en del av dem hade valt att stanna i branschen men som läget är nu tjänar man mer inom andra uppdrag.

"Att jobba på daghem är roligt och givande"

Åbobon Nils Viljanen är van vid att få frågor och kommentarer då han berättar om sitt val att utbilda sig till närvårdare.

– Nog har det kommit en del kommentarer om mitt val men inga negativa kommentarer bör betonas, säger Viljanen. Men hela min släkt arbetar som närvårdare och nu när min syster dessutom fått barn så känner jag att jag har valt rätt inriktning.

Viljanen har gjort sin praktik i S:t Karins under hösten och har trivts som fisken i vattnet.

Manlig barnskötare leker med litet barn på daghem.
Bildtext Vardagen på daghemmet består av mycket lek. Alltid finns det något barn som vill ha en trygg famn att klättra upp i.
Bild: Jesper Alm / Yle

– Det har varit väldigt roligt och givande att jobba här på daghemmet, säger Viljanen. Vi har en bra sammanhållning och jag har fått ett brett stöd av dem som jobbar här sedan tidigare.

Förra gången han var på praktik bekantade Viljanen sig med vardagen bland 5- och 6-åringar men nu har praktiken skett bland barn mellan 1 och 3 år. Här är det alltid någon som behöver tröst och trygghet, eller som vill leka eller läsa en bok tillsammans.

Det är enligt Viljanen en ständig förändring och det är något han trivs med.

– Det är bra att variera och det känns som om jag har hittat min plats, säger Viljanen. Det här är nog min grej och det känns bra att vara här.

Manliga rollmodeller behövs på dagis

4:21

Artikel uppdaterad 19.1.2022 klockan 6.46 med korrigering av yrkesbenämning. Tidigare stod det felaktigt barnträdgårdslärare, den korrekta yrkesbenämningen är lärare inom småbarnspedagogik.

Diskussion om artikeln